Sidor

torsdag 28 november 2019

Varför räknar du inte barnsparandet som ett sparande?

Jag fick nyligen frågan

"Varför räknar du inte barnsparandet som ett sparande?"

Det var efter inlägget jag skrev om vad jag ser som sparande där jag i förbigående nämnde att jag inte räknar in barnsparande i min sparkvot.

Jag ser visst barnsparande som ett sparande men det tillhör inte min balansräkning utan mitt barns och därför anser inte jag att det skall ingå i min sparkvot.

Tack för frågan. Där är svaret. Borde jag sluta skriva nu?

Njaä... Låt mig försöka sväva ut en aning först.



Sparkvot

Konceptet sparkvot torde vara ett begrepp som egentligen är relativt poänglöst när det handlar om min sparkvot. På individnivå. Dvs den jag eller du räknar ut för att få fram ett mått på den egna förträffligheten.

Det kan vara värdefullt för den som vill veta hur lång tid det skulle ta att skaka fram ett kapital stort nog att leva på om man utgår från 4%-regeln men där borde värdet av begreppet upphöra.

Trots det är det ett begrepp som diskuteras livligt i den lilla ankdamm som utgörs av bloggande och Twittrande ekonominördar.



I min värld används sparkvot uteslutande när jag studerar nationalekonomi och när jag bloggar och för det senare bara när jag skriver mina månadssammanställningar. Jag använder kvoten för att beskriva för er hur duktig jag är på att spara och jag använder den för mig själv som ett sätt att jämföra över tid så att jag håller mig på vägen mot målet.

Den första anledningen torde vi vid blotta åsynen kunna avskriva som fullständigt avskyvärd eftersom det dels är ett förkastligt sätt att förhäva sig och dels är det fullständigt irrelevant eftersom jag är anonym, jag ger inga fakta på något vis och allt jag skriver kan vara ren lögn. Det är som om jag skulle få för mig att försöka få folk att tycka om mig genom att skriva att jag är snygg. På vilket sätt är det relevant och på vilket sätt kan jag ens tro att någon skulle tro mig eller påverkas av vad jag skriver? Och hur skulle det senare påverka mitt liv rent praktiskt när ingen vet vem jag är?

Om vi då antar att jag inte är så verklighetsfrånvänd att jag genuint tror att det påverkar dig som läsare att jag, en gång i månaden, skriver att jag sparat 50 % av mina nettoinkomster (utan att berätta hur höga dessa inkomster är eller berätta särdeles mycket mer om mina ekonomiska förutsättningar), vad skall jag då ha siffran till?

Jag har i över fyra års tid övervägt att bara skita i den delen av min månadsrapport (eller skita i månadsrapporten helt och hållet). Rapporten i sig är det dessutom ganska få av er som läser så den har egentligen ett ganska begränsat värde på bloggen men då var det just det...

Anledningen till att jag började skriva på Att Välja Lycka var för att jag skulle bli en bättre version av mig själv (det finns nog de som skulle hävda att det fortfarande krävs en hel del arbete). En mikroskopisk del av detta arbete är att jag noterar min sparkvot för mig själv.

Det blir med tiden ett historiskt dokument som visar min ekonomiska resa både för mig själv och den som är fiktivt intresserad. Det är ett sätt för mig att kontrollera att jag gör vad jag lovat mig själv att jag skall göra och det är en del i arbetet mot att skapa ekonomisk välmåga för mig och min familj.

Vad siffran betyder och står för i mitt fall... Det är fullständig oviktigt för alla utom för mig men en sak är tydligt och det är att jag inte inkluderar sparandet till min dotter i det värde jag rapporterar som min sparkvot varje månad.


7 kommentarer:

  1. Alla gör på sitt sätt och ibland kan man få bra ideer om något annat sätt genom att läsa om hur andra gör. Jag har bloggat i många år och ofta en helt privat blogg som ingen annan kunnat läsa, helt för min egen skull som en slags dagbok. Nu är det väldigt roligt att ha det arkivet att gå tillbaka i och se hur det var då. Nu har jag en liten blogg som är öppen för alla men det är fortfarande mest för min egen skull jag skriver även om det är kul att få kommentarer emellanåt och interagera med andra bloggar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På det hela taget tror jag att det du skriver här är bra. Man borde skriva för sig själv i första hand och jag försöker hela tiden minnas det för min egen del.

      Tack för att du interagerar med den här bloggaren

      Radera
  2. Det var inte så länge sedan jag hörde talas om sparkvot första gången, eller frugal för den delen. Har naturligtvis alltid (iaf till dess jag började reflektera över den aspekten av mig själv) vetat om att jag är en Spara i motsats till Slösa. När jag hörde begreppet första gången så slog jag siffrorna på kalkylatorn och förstod att jag ligger i det övre spektrat.

    Men det har ingenting att göra med tala om hur duktig jag är, att förhäva mig.

    Även för mig är det intressant i ett historiskt perspektiv. Har långa stunder av mitt liv skrivit dagbok och träningsdagbok därtill, 40 år senare är det otroligt intressant att kunna läsa vad den person som då var jag upplevde och skrev. Sedan har det tyvärr varit många långa år då jag inte skrivit en enda rad, alltså inte har tillgång till det historiska arkivet om mig själv.

    Därför har jag börjat blogga. Min förhoppning är att det ska hålla i sig. Slumpen gjorde att det blev inom temat "privatekonomi".

    SvaraRadera
  3. Just den här texten är skriven vid en sinnesstämning av självironi och torr sarkastisk humor. Det är väldigt svårt att förmedla i skrift så mycket av texten känns nog onödigt negativ.

    Det jag ville förmedla var precis det du tar upp. Jag skriver för mig och en del av det jag skriver saknat värde för andra men det kommer nog fortsätta finnas där.

    Kul att du skriver. Någon dag när minnet är med mig skall jag lägga till din blogg i min läslista. Du får påminna mig.

    SvaraRadera
  4. Man vet aldrig vad som kan tänkas betyda något för andra människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är för all del väldigt sant men jag hoppas att min sparkvot inte förändrar väldigt många människors liv 😀

      Radera
  5. Jag tänkte mest på din formulering "och en del av det jag skriver saknar värde för andra men det kommer nog fortsätta finnas där".

    SvaraRadera