Sidor

lördag 30 mars 2019

Månadsavstämning mars

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jisses. Mars är också förbi. Tiden bara flyger.

Mars har varit en förhållandevis krävande månad. Jag har haft flera resor med jobbet och det nya företaget har krävt ganska mycket av mina kvällar och helger. Utöver det har jag haft sociala engagemang som krävt en del tid så dagarna har varit väldigt fulla och fru AvL har fått ta en mycket större portion av hushållet än hon varit sugen på.

Så det är ganska skönt att mars är över faktiskt. April borde bli lite lugnare. Inga planerade resor än så länge i april och det mest hektiska med företagandet borde vara över för denna gång. Nu är dessutom ljuset på ingång vilket gör att livet blir lite enklare att leva.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Jag har ibland diskussioner med folk som hävdar att det är omöjligt att spara hälften av sin inkomst och jag är inte korkad, givetvis kan jag relatera till att det är lätt att låta pengarna rinna mellan fingrarna men nu när jag och hustrun har våra normala inkomster på plats så är det nästan fånigt enkelt för oss att spara mycket. Den här månaden har jag varit ganska oförsiktig med kostnaderna, många uteluncher och andra bekvämligheter för att orka med och jag sätter av 15 % av nettolönen till ett konsumtionskonto som fru AvL inte vet om.

Jag ser inte det som ett sparande även om det inte är säkert att det blir konsumtion men trots detta har jag sparat hälften av lönen den här månaden. Vad folk gör med sina pengar när de inte klarar av att spara alls det förstår jag inte.

Portföljutveckling

Jag fortsätter köpa och det känns riktigt bra att vara tillbaka i sadeln igen. Den här månaden har det blivit mest Proact IT men även lite Nordea, Swedol, Eolus vind och för några dagar sedan tog jag faktiskt in AQ Group i portföljen också.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp blygsamma 0,22 % (4,12 %) under mars. Nu verkar det som om vi har lugnat ned oss en aning efter den galna starten på året. YTD är index upp hela 10,73 % (10,49 %).

Den här månaden drabbades portföljen av två ganska rejäla bakslag. Dels hade jag en skvätt FundedByMe bland mina onoterade innehav vilka nu noterades och tappade 85 % av värdet och dessutom har jag några Alvesta Glass och där rapporterade bolaget nyss att tillväxten bromsar in något vilket gjorde att aktien tappade 25 %. Det hjälper ju inte till att Swedbank fortsätter dala under månaden men de två första är ensamt skyldiga till portföljens avvikelse från index.

Portföljen backade därför hela 1,45 % (3,59 %) i mars. För året är portföljen upp 8,37 % (9,97 %).

Utdelningssäsongen står för dörren och det är då portföljen brukar visa sig från sin rätta sida. Jag håller tummarna för att det blir så även i år.

Sparande

Lönen har landat på kontot och snart skall jag börja fakturera i bolaget också. Då skall ni se på andra bullar. Tills dess harvar jag vidare med den där blygsamma sparkvoten jag normalt håller.

Den här månaden sparade jag totalt 50,52 % (68,60 %). Det är nästan en besvikelse att jag inte sparat mer även om det i kronor är dubbelt så mycket som jag planerat för långsiktigt. Men... I april eller kanske i maj kommer det slå till ganska bra och om jag inte är helt ute och cyklar kommer jag under andra kvartalet i år förmodligen lyckas spara lika mycket som resten av året. Jag hoppas.

På helårsbasis har jag sparat totalt 62,65 % (66,70 %). Målet är 60 % , jag tror att det är väl högt ställt men med nya inkomstmöjligheter kan det ändå lyckas. Än så länge är vi på banan.

Utdelning
Mars är en av de där svajiga månaderna. Ibland bra, ibland dålig. I år var mars riktigt bra men det berodde på en tidigarelagd återbetalning av ett lån som då gav en ganska hygglig ränteutbetalning vilka jag räknar in bland utdelningarna.

Utdelningarna täckte 39,63 % (31,26 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Jag klarar av att bo för de pengarna och förmodligen även att äta mig mätt. Det är ganska häftigt faktiskt.

Portföljen har täckt totalt 6,54 % (3,24 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Det rullar på men det kommer bli mycket svårt att nå 25 % men jag är inte redo att ge upp ännu.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog 26,75 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018 och det är trots att både Nordea och Swedbank lämnar sina utdelningar i april istället för mars i år. April ser ut att kunna bli en rekordmånad.

AVL-Portföljen

Det köptes 2 st aktier i Proact IT för 228 kr/st vilket blev 457 kr totalt. Det är alltid beklagligt att ta in ett nytt innehav som man sedan ser falla men jag kan nästan garantera att aprils månadspeng kommer allokeras till samma bolag nu när aktien är 6 % billigare.

Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

Bildkälla:Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 22185 kr (insatta medel 19000 kr) vilket innebär att vi fått 3185 kr (2180 kr) kr eller 16,7 % (11,78 %) i avkastning på 34 månader. Det svänger men så länge vi håller jämna steg med index är jag nöjd.

Livskvalitet

Det jag i ingressen beklagade mig över kan också ses som positivt. Resorna med jobbet har varit en möjlighet att komma bort, se någonting nytt, få vara ifred. Jag är inte så himla bra på att utsätta mig för nya saker och jag trivs inte så himla väl i nya miljöer men det är ändå trevligt med omväxling.

Jag har kunnat cykla till jobbet, haft tid att lapa lite sol, ätit finlunch med goda vänner ett flertal tillfällen och jag har ändå sovit förhållandevis väl. Man får ta de guldkorn man kan hitta i vardagen och inte vara så jädra grinig hela tiden.

Hälsa

Herr AvL har fortfarande inte kommit igång med träningen. Jag skyller på fortsatt förkylning vilket faktiskt stämmer. Nog för att det också är knepigt att träna när man är mer borta än hemma och upptagen varenda kväll i veckan men jag har närt en övergående men envis förkylning hela mars men jag hoppas att april skall se mig frisk och så fort jag haft en vecka i rad utan sjukdom kommer jag gå till gymmet och köpa ett kort.

Tills dess pendlar vikten runt ett deciton och flåset är på bottennivåer men jag är ändå ganska duktig med vad jag stoppar i mig.

Summering

Nu är våren i antågande på riktigt. Vinterns press både psykiskt och fysiskt är på väg att släppa och jag hoppas att våren kommer vara en förhållandevis lugn period. Med lite tur är vi friska, hittar en barnvakt och får njuta av sol och fågelkvitter.

Håll tummarna


//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

torsdag 28 mars 2019

Räntesparande med 2,2 % garanterad avkastning

Det är viktigt att ha en plan. Det är viktigt att ha en strategi. Det är viktigt att ha ett mål.

Jag har under en lång tid varit övertygad om att jag har ett grepp på min egen portföljteori. Jag skall hålla huvuddelen av mitt kapital i aktierelaterade tillgångar. Ca 90 % av portföljen skall investeras i aktier eller aktiefonder och inom detta segment skall ungefär 50 % placeras utanför Sverige. De sista 10 % skall placeras på räntemarknaden.


Visst låter det enkelt?

På senaste tiden har jag lekt med tanken på guld i portföljen men som tur är har jag lyckats avfärda det vilket du kan läsa om här.

Guld är meningslöst

Om jag nu inte skall ha guld i portföljen men ändå skall ha 5-10 % ränta eller liknande i portföljen. Vad skall jag ha då? Detta brottades jag med i ett inlägg i mitten av februari.

Sparkonto, räntefonder eller skogsaktier

Det var nu inte helt tydligt i det senare inlägget vad jag var ute efter och det är fortfarande inte helt klart hos skribenten vilket gör det lite svårt men jag har landat i att jag skall ha någonting som utan tvivel kan anses vara en ränteplacering.

Buffert

Jag kommer givetvis behålla mitt buffertkonto. Det är ett vanligt sparkonto fast hos en bank som erbjuder straxt under 1 % i ränta istället för storbankernas 0 %. På detta konto sitter det tillräckligt med pengar för att jag skall kunna hantera varje given kortsiktig oförutsedd utgift jag kan föreställa mig.

Givetvis kan jag föreställa mig att bilen exploderar eller att vi blir hemlösa eller någonting liknande och jag har inte täckning för att köpa en ny bil eller ett nytt hem på buffertkontot men jag har tillräckligt för att ta in en vecka på hotell eller åka lite taxi om det skulle behövas. Det finns pengar nog för att vi skall klara våra normala liv i några månader om vi helt plötsligt inte får någon inkomst. Sådana saker.

Räntesparande

Jag avskyr att spara stora summor pengar utan att få någon avkastning på pengarna. Jag vet att det finns forskning som visar att det är sunt att ha i portföljen men jag tycker att det är svårt.

Vad jag har bestämt är att sätta av en portion av mitt sparande till Spiltan högräntefond. Det är en räntefond där man tar lite risk eftersom det är företagsobligationer man investerar i vilket gör att man tar en företagsspecifik risk. Fonden har dock väldigt många innehav varför den specifika företagsrisken är låg.

En annan fördel är att man är aktivt förvaltad vilket gör att det finns folk som hela tiden har koll och justerar om det händer någonting. Sist men inte minst är durationen kort vilket gör att man inte lider särdeles mycket av om räntan stiger. Fonden investerar nämligen primärt i obligationer där räntan är rörlig. Det innebär att om riksbanken höjer räntan får företagen betala mer i ränta på obligationen och så länge det inte blir några drastiska höjningar borde de flesta företagen klara av det.

Man betalar lite mer för fonden men i gengäld får man en skaplig förväntad avkastning.

Amortering

Som komplement till sparandet i räntefonden ovan har jag bestämt att amortera mer. Inte på bolånet för det lånet är låst på 1,19 i ett och ett halvt år till. Det är en bra ränta jag är nöjd med givet våra ekonomiska förutsättningar. Vi amorterar redan 2 % så det är alldeles tillräckligt.

Nej vad jag skall amortera på är ett billån.

För snart 2 år sedan köpte vi ny bil. Vi valde att låna till köpet och jag lånade så mycket jag fick eftersom räntan då var, om jag minns rätt, ungefär 1,8 %. Räntan på lånet är rörlig med justering månadsvis och som följd av att riksbanken höjde räntan höjdes också billånets ränta. Utöver det har ränteläget fortsatt att ticka på uppåt så nu är räntan runt 2,2 %.

Det är nivån där jag tycker att det börjar bli svårt att räkna hem det. Klart att det är en stor skillnad mellan 2,2 % utgiftsränta och 10-15 % avkastning på börsen men jag tycker inte riktigt att man kan räkna så eftersom det är helt olika risker.

2,2 % är inte nivån då jag flyttar kapital från mina investeringar för att lösa lånet men 2,2 % är nivån där jag vill hålla närmare koll på räntan och betala av i lite snabbare takt. Med ränteavdraget betalar vi ungefär 1,5 % på det lånet och om vi räknar att en långsiktig börsportfölj ger realt 6-8 % blir riskpremien inte så väldans hög.

Därför kommer ungefär hälften av vad jag borde räntespara allokeras till att betala av det där lånet lite fortare.

Det kommer tyvärr att göra att bloggresultatet blir sämre eftersom jag ser bilen som konsumtion varför amorteringen på lånet räknas som en kostnad och inte som ett sparande men det spelar faktiskt ingen roll. Bloggen är på en klar andraplats när det kommer till att hantera privatekonomin i familjen.

Summering

Nysparande mot räntor kommer alltså ske dels genom att en liten slant hamnar i en räntefond och en stor slant amorterar ned bostadslån och billån. Skulle billånets ränta närma sig 3 % kommer jag lösa det lånet om vi inte fått några vettiga investeringsalternativ som kan vara värdefulla att välja istället men eftersom det rör sig om förhållandevis lite pengar är det sannolikt inte värt att bråka om när den dagen kommer.

Det innebär att jag i praktiken kommer få en garanterad avkastning på 2,2 % på amorteringen av billånet. 1,19 % på amorteringen av bostaden och utöver det får jag förhoppningsvis en positiv avkastning på räntefonden.

Det är långt ifrån de 5-7 % jag skulle vilja ha men strategin kommer göra oss tryggare finansiellt även om det rent rationellt förmodligen inte är det absolut mest optimala.

Gör vi rätt?



tisdag 26 mars 2019

Guld är meningslöst i min portfölj

Jag har spenderat ganska mycket tid med att försöka lista ut om jag borde investera i guld. Det finns mängder av teorier när det kommer till att investera i olika tillgångsslag men en av teorierna är Ray Dalios allvädersportfölj.

Syftet med den portföljen är att den skall ge en stabil avkastning i alla lägen. Lägen som exempelvis inflation, deflation, marknadstillväxt eller kontraktion.

Man brukar säga att på lång sikt följer guldets prisutveckling inflationen. Dvs köper du en guldtacka idag kommer du ha samma köpkraft för den guldtackan om 100 år som du har idag. Det gäller inte om du lägger 100-tusen kronor i madrassen. Även om du om hundra år kan växla in dina kronor så skulle du, tack vara inflationen, ha en mycket lägre köpkraft för de där pengarna än du har idag.


Därför skulle det alltså kunna vara värdefullt att ha en liten del guld i portföljen för att skydda mot hög inflation eller liknande. Skall man skydda sig mot katastrofer behöver man ju ha faktiskt, fysiskt guld men det är en annan saga.

Men... Det är nu jag kommer till mina tankar i ämnet.

Behöver jag verkligen inflationsskydda min portfölj? Vad skulle bli bättre av det?

Först och främst kan vi konstatera att jag inte kommer handla guld. Jag kommer alltså inte köpa när jag tror det är billigt och sälja när det är dyrt. Jag månadssparar eller köper ordentligt och sen spar jag det på lång sikt. Det ligger där i en byrålåda och skyddar mig mot förlorad köpkraft.

Gör inte min bostadsrätt samma sak?

Det är nu jag försöker öppna upp för att titta på hela min ekonomi. Jag är delägare i en bostadsrätt tillsammans med min fru. Vi har ett rejält lån på den bostaden. Varje månad amorterar vi en slant, betalar lite ränta och varje månad urholkas värdet på lånet av inflation.

Min teori är således att eftersom jag har ett rejält bolån vilket vida överstiger en eventuell portföljandel guld i storlek, är jag redan rejält inflationsskyddad i min ekonomi.

Om vi nu antar att man har en miljon i lån eller en miljon i guld och samhällets inflationstakt är 2 % vad händer då?

Har vi lånet borde det innebära att jag om ett år har ett lån som är värt 2 % mindre dvs 20 000 kr. Om bostadens värde bibehålls har jag således en inflationssäkrad tillgång.

Samma sak fast omvänt gäller för guldet. Mitt guld skulle år två vara värt 20 000 kr mer vilket realt skulle innebära 1 miljon i köpkraft om man justerar för inflationen.

Ränta

Jag betalar givetvis ränta för att hålla mitt bostadslån men det får vi bortse från i den här diskussionen för det är inte så att det är antingen eller här. Det är inte så att jag kommer lösa mitt bostadslån och köpa guld för lika mycket som lånets värde. Lånet kommer jag att fortsätta ha ett bra tag.

Så diskussionen gäller huruvida det inte går att se som samma sak. Att ha ett rejält lån som minskar i värde i takt med inflationen kontra en portion guld vilken stiger i värde i takt med inflationen.

Jag tror att det är samma sak och du får gärna berätta för mig om jag har fel.

Men tills dess att jag får reda på att jag tänker fel kommer jag inte se poängen med att köpa guld (annat än som katastrofskydd och jag är inte på den nivån än).

Summering

Har du god koll på inflation? Jag tycker jag har rimlig förståelse för hur det borde fungera men det var ett tag sedan jag pluggade det här nu så jag kanske går i någon logisk fälla.

Hjälp mig om du vet att jag har fel eller applådera min genialiska slutledning om jag har rätt.



lördag 23 mars 2019

Factfulness - en bok om hopp


Jag har inte tv.

Eller jo, jag har en televisionsapparat men jag har inte tillgång till ett programutbud att visa på apparaten. 

Eller jo, jag har ju en mojäng som gör det möjligt för mig att använda tv:n ungefär som en datorskärm vilket skulle innebära att jag kan se på SVT Play och liknande så allt jag skrivit hittills har varit lögn.

Men...

Jag har inte tv.

Jag har inte tv på det sätt att jag inte väljer att konsumera det utbud man generellt tänker på när man tänker tv. Ingen tablåtv helt enkelt och mycket lite streamad tv eftersom jag inte prenumererar på någon streamingtjänst.

Varför?

Det finns två stora anledningar till att vi valt bort tv i vårt hem. En av anledningarna är tid. Det tar massor av tid och mycket av tiden är förslösad tid. Visst kan det vara trevligt att se en film eller en serie ibland men att zappa sig runt bland Våra värsta år, Glamour och Macgyver i ett desperat försök att undvika reklam samtidigt som man försöker hitta fem minuter av rörlig bild att bedöva hjärnan med - det är förslösad tid.

Den andra anledningen är viktigast för mig. Jag vill inte ta del av allt negativt vi matas med hela tiden. Det skall vara nyheter om än den ena och än den andra tragiska händelsen. Självklart för att goda nyheter eller nyheter om att inget hänt inte säljer. Man skall också via reklamen få reda på att man är tjock, ful, har finnar, inte kan vara lycklig utan ny bil eller sms-lån osv.

Det finns mycket lite i reguljärtvvärlden som är till så mycket nytta att det väger upp för all skada det andra gör. 

Det är av samma anledning jag inte prenumererar på några tidningar, jag tar ingen Metro på väg till jobbet, jag blockar de flesta negativa människorna jag stöter på i sociala medier osv.

Om jag vill ta del av mänsklig olycka räcker det att jag går ned till affären och pratar en stund med han som säljer faktum eller hon som sitter utanför och tigger. Jag behöver inte kabla in skiten i mitt vardagsrum dygnet runt också.




Jag lyckades efter många turer konsumera den här boken som ljudbok lånad via biblioteket. Det är en bok av Hans Rosling och berättar om världen på ett sätt som skänker hopp. Där nyheterna berättar om krig, svält, katastrofer och lidande berättar den här boken om att världen blir bättre och bättre för varje dag som går.

Som en relation är det långt färre människor som lever i fattigdom idag jämfört med för 30-40-50 år sedan. Färre människor dör i krig och tragedier. Dessutom kommer världen förmodligen inte gå under på alla de kreativa sätt som konspirationsteoretiker kokar ihop.

Om du instinktivt känner att du inte orkar läsa 360 sidor vilka kommer göra dig till en lyckligare människa föreslår jag starkt att du insuper den som ljudbok. Versionen jag "läste" skulle ta 10 timmar att ta sig igenom men den var inläst så vansinnigt långsamt att jag inte klarade av att lyssna långsammare än i dubbel hastighet. Det är 5 väl använda timmar.

Men skulle det nu vara så att du är genetiskt grundbultad till att vara en bitter cyniker vars enda glädje här i livet är att kunna mumla rasistiska svordomar åt nyheterna och spastiskt spy ut att det var bättre förr - ja då är nog inte det här en bok för dig. Om det skulle åsamka dig fysiskt lidande att för ett ögonblick uppleva lite hopp inför framtiden - då skall du inte läsa den här boken.

För alla andra. Gör det bara.

Som ett tredje och sista alternativ presenterar jag kortversionen av boken. 20 minuter Ted-Talk med stora fina bubbeldiagram och en professor i internationell hälsa som vunnit många priser för sin pedagogiska förmåga. Om du vill få dig till livs lite hoppingivande framtidstro men allt du mäktar med är 20 minuter videopresentation är det bara att se klippet nedan.


Ett annat sätt är givetvis att gå till TED via den här länken för då får du en aning bättre ljud och bild men blogger tillåter inte att man enkelt lägger upp klipp till något annat än youtube så...


Om det här nu skall vara en blogg om att välja saker som skänker lycka. Lycka i mitt liv och i andras liv. Då är det här en väldigt bra början. Jag ser det där TED-klippet med ojämna mellanrum när jag behöver bli lite uppmuntrad och när jag behöver bli påmind om att världen inte är så hemsk som tidningar och andra nyhetsförmedlare vill få oss att tro.

Världen har blivit lite mörkare och lite tråkigare sedan Hans Rosling gick bort men mycket av hans arbete lever kvar.





torsdag 21 mars 2019

AvL köper Proact IT


Om lite drygt en månad passerar vi tvåårsmärket för det här lilla sparprojektet och vi är nu uppe i 22.000 kr bara på att spara en femhundring i månaden. Tanken med portföljen är att dottern skall få pengarna när hon blir vuxen men vi får väl se om hon hinner vara snäll nog tills dess. Grundtanken när portföljen startades var dock att inspirera er läsare och visa vad som kan hända om man bara sparar regelbundet.

Den här portföljen skall inte förväxlas med familjens totala portfölj. 



Jag har velat bredda portföljen ett tag nu men jag har tankat investmentbolag och billiga verktygsbutiker istället.

Den här månaden kändes det dock rätt. Jag har haft Proact IT i stora portföljen ett tag och aktien har stått och harvat på låga multiplar i något år nu. Aktien har blivit billigare och billigare i takt med att bolaget växt men aktiepriset stått still. Så för en dryg månad sedan släppte det och kursen har dragit nästan 40 % i år.

Är man då vansinnig som köper idag?

Proact IT levererar molntjänster och datalagringsprodukter där det senare är mer av ett fastighetscase där marginalen är ganska låg och det föregående är en produkt med högre lönsamhet och mer repetitiva intäkter. Det är molndelen som organiskt växer snabbast vilket gör att vinstmarginalen kommer öka. Idag har man en EBITA-marginal på ungefär 6 % och i bokslutskommunikén man släppte nyligen höjde man sina finansiella mål och konstaterade att man skall nå en EBITA-marginal på 8%. 

Det kanske inte låter så himla mycket men om man redan nu levererar en avkastning på eget kapital på nästan 30 % kan vi snabbt räkna ut att om omsättningen klättrar 10 % om året och man ökar marginalen med 25 % kommer resultatet på sista raden växa riktigt rejält.

Jag såg en intervju av länsförsäkringars Fredrik Skoglund på Placera som tar upp bolaget och han går igenom tillväxtcaset och han anser att priset fortfarande är bra. Aktien finns också regelbundet med när Kvalitetsaktiepodden gör sina dragningar om bra bolag.

Jag tror att det är blygsamt att räkna på att bolaget bara skall öka vinsten med 10 % under 2019 när de senast ökade den med 12 % och femårsgenomsnittet är över 17 %. Om marginalerna dessutom bättras på är det verkligen inte osannolikt att vi ser 15 % vinstökning. Det skulle ge en vinst på nära 16 kr/aktie för innevarande år och ett P/e på lite över 14. Det är inte börsens billigaste bolag men det är verkligen inte dyrt.

Direktavkastningen är inte högre än 1,8 % trots att man höjde utdelningen med över 10 % i år. Med det sagt så är utdelningsandelen inte mer än 30 % så det finns gott om utrymme att öka utdelningen och det kommer man också göra så länge bolaget växer.

Aktien verkar ha stabiliserat sig mellan 225-230 kr även om man aldrig vet vad som kommer hända på kort sikt. På lång sikt däremot är det min övertygelse att aktien kommer fortsätta klättra och jag ämnar försöka bygga en position på den här platån innan den rusar ytterligare.

AvL-portföljen köpte för månadspengen på 228 kr men i den stora portföljen fortsätter jag köpa nu när den varit nere på 225 kr.

Köp

Den 18/3 köptes 2 st Proact IT för 228 kr/st vilket totalt landar på 457 kr. Efter köpen ser portföljen ut som bilden visar



I dagsläget har portföljen ett totalt värde på 22185 kr (insatt 19000 kr). En skaplig avkastning om 3185 kr eller 16,7 %.

Bildkälla: Nordnet.se

tisdag 19 mars 2019

Då var man med eget bolag igen

Jag har haft FA-skatt (enskild firma) större delen av 2000-talet men jag har aldrig brytt mig om att starta ett eget aktiebolag. Främsta anledningen har varit för att verksamheterna jag drivit har varit små, inte krävt särdeles mycket kapital och jag har helt enkelt inte haft behov av ett AB. Detta i kombination med att jag tidigare inte var ekonomiskt skickad att hantera redovisningen i den bolagsformen gjorde helt enkelt att jag valde enskild firma.

Skall man vara petig finns det egentligen inte ett större behov av AB idag heller. Jag skall inte låna pengar. Jag kommer inte få ett massivt överskott jag kan ta utdelningar från och det är inte mycket lättare att ha ett AB idag jämfört med för 20 år sedan.



Skillnaden är dock att jag idag kan det mesta om hur man redovisar och driver ett AB. Jag är inte knivskarp på koncernredovisning men små- och medelstora aktiebolag är helt lugnt nästan oavsett verksamhet. Dessutom konstaterar jag att det i framtiden kan finnas mer av ett intresse för mig att gå från anställning till företagare och då kan det ju vara smidigt att ha byggt upp ett utdelningsutrymme.

Men... Den främsta anledningen till valet av bolagsform är att jag behöver en juridisk person. Jag behöver skilja min privatekonomi från bolagets ekonomi.

Jag skall hjälpa några av mina företagande vänner med deras redovisning och eventuellt kommer jag ta på mig fler kunder i takt med att folk visar intresse och jag vill inte stå där en dag med att jag har lyckats slå en siffra fel och kunden får ett rejält skattetillägg och riskera min egen ekonomi. Givetvis kan man ha en ansvarsförsäkring men dels är sådana dyra innan man har en vettig kundbas och dels är de ju inte allomfattande.

Med ett AB och en vettig kontraktsskrivning är det värsta som kan hända att bolaget går i konkurs. Det kan vara nog så trist men jag slipper i alla fall ett skadestånd på 5 miljoner som spiller över på familj och barn...

De flesta tänker förmodligen inte på värsta tänkbara scenariot i samtliga givna situationer men jag brukar göra det. Jag tror det är mycket osannolikt att saker kommer gå fel i någon affärsrelation men eftersom jag sett exempel på när det går riktigt illa tänker jag inte utsätta någon för onödiga risker.

Så nu är jag med aktiebolag helt enkelt. Den ekonomiska eliten. Societeten - here I come.

Det är nästan så att jag känner hur blodet färgas blått och behovet av monokel infinner sig. Undrar var man kan köpa en vettig rökrock. Måste man ha en egen jakthund? Vad kostar en butler?

Svåra frågor men man måste förmodligen ta tag i dem vad det lider...

lördag 16 mars 2019

Veckans recept: Palak Paneer

Jag gissar att det inte är många av er som regelbundet läser bloggen som har saknat mina måltidsinlägg men det ger mig ett utlopp för min döende gastronomiska kreativitet så ni får bara acceptera att det kommer såna inlägg ibland. För er som faktiskt använder dem så kommer här ett till...


För ett tag sedan bad jag er om hjälp. Jag vill äta mer vegetariskt men har inte vegetariska recept i min grunduppställning. Ni vet den där mentala kokbok man fyller genom åren med måltidsuppslag från mamma, mormor och spännande kokböcker, måltidsupplevelser, lunchhaket på jobbet osv. Alla de måltider man sedan gör till sin vardag. Ingenstans därinne finns det en sektion med vegetarisk mat.

Så jag bad om hjälp.

Jag fick många bra idéer och har inte hunnit med så många av dem ännu men det kommer. Utlandsutdelaren skrev ett av de fylligaste bloggsvar jag sett och jag har testat flera av hans förslag men inte hunnit skriva om dem ännu men det kommer. Han och flera andra nämner indiskt i förbifarten och det är bra men det är också lite svårt för det kräver att mottagaren letar.

Nåja... Jag letade lite och hittade bland annat Palak Paneer.

Palak Paneer

Det verkar finnas mängder av olika recept på den här rätten. Som jag förstår det är Palak en indisk spenat och Paneer en indisk färskost som verkar påminna om fetaost. Det torde innebära att det i grunden är en grön rätt med vit ost men de flesta svenska recept jag hittat påminner mer om korv stroganoff i färgen. Jag tycker det ser mer aptitligt ut så jag började med ett sådant recept.

Receptet använder halloumi men jag använde 200 g istället för 400 g och skar bitarna mindre istället. Fungerade alldeles utmärkt.Jag använder fryst spenat istället för färsk, gul lök istället för schalottenlök, jag använde kycklingbuljong istället för grönsaks-dito, jag tog ca 1/2 dl vin istället för 1 dl och vispgrädden blev matlagningsgrädde eftersom vi fått med oss en skvätt sådant från svärföräldrarna sist vi var där.

På det hela taget lagade jag samma rätt som i receptet men som vanligt anpassade jag det till en mer rimlig budget (och så gillar inte fru AvL smaken av vin i maten och knör man i en hel deciliter vin i den här satsen kommer det smaka vin).


Jag är inte säker på att man alls skall fota sin mat och definitivt inte ned i grytan när det är mörkt i köket men jag ville skynda mig att få en bild så att jag kunde visa upp mitt mästerverk.

Inte så jädra stor skillnad ändå jämfört med den stylade versionen ovan?

Den stora skillnaden är nog att jag sparade in typ 30 kr på osten, en tjuga till på spenaten, några kronor på löken och kanske en femma på vinet. Jag fick fortfarande ca fyra portioner mat men jag betalade 40-50 kr för kalaset istället för det dubbla.

Jag får ibland höra kritiken att man inte bara kan hålla på att spara - man måste leva också. JA?

Jag kan faktiskt inte förstå varför det skulle vara bättre att följa receptet. Ja det blir mer ost per portion men jag hade nog ärligt talat upplevt att det blev för mycket med 100 g ost per portion. I alla fall om den serverades som jag serverade den. Kan du uppleva en smakskillnad på färsk spenat och fryst efter att det puttrat i en gryta ett tag förstår jag att du lägger stålar på mat men för oss vanliga dödliga funkar den frysta alldeles utmärkt.

Jag kan således inte komma i närheten av att förstå hur någon av de förändringar jag gjorde skulle förminska min upplevelse av rätten men jag sparade en femtiolapp. Det är väldigt enkla pengar och det blir mycket om man gör så varje gång man lagar mat.

Klart att det hade kunnat bli ännu billigare om man skippar osten, gör sin egen buljong, använder spröda maskrosblad istället för "dyr" spenat man köpt osv men det finns gränser även för mig.








torsdag 14 mars 2019

Skaffar 150.000 kr i kredit

När jag byggde om mina portföljer för en 3-4 år sedan såg jag till att utöka mina kreditmöjligheter i samband med den omstruktureringen.

Det var helt enkelt så att jag startade flera olika ISK och KF och kopplade en kredit till dem allihopa. Jag har olika aktier och värdepapper i de olika kontona och vill inte blanda ihop dem men det kan bli lite rörigt när man rotar runt bland kontona.

Något år efter det insåg jag att jag behövde ett konto till men då kopplade jag inte kredit till det kontot.



Nu satt jag och pillade lite med innehaven för några veckor sedan och insåg att jag i dagsläget har ganska mycket pengar investerat på det sista kontot samtidigt som jag hade en enda aktie på ett av de första kontona. Det spelar inte särdeles stor roll egentligen men jag vill ha all den flexibilitet jag kan få och jag vill ju se till att ha den när jag behöver den.

Jag satte mig sonika ned och flyttade alla aktier från ett konto till ett annat för att få tillgång till den kreditlina som fanns på det tomma kontot. Kreditlinan på just det kontot är 150.000 kr vilket är mer än jag förutspår att jag kommer behöva i närtid men tillsammans med en total kreditlina kommer också möjligheten att använda Avanzas (affiliatelänk) nya superränta om 0%.

Det är givetvis inte alltid ett guldläge att använda krediten även om räntan är noll men det är ju skönt att ha möjligheten om man skulle vilja.

På det hela taget känns det bra. Jag har optimerat min kreditstruktur och har nu möjlighet att använda ytterligare lite hävstång om ett riktigt bra läge skulle uppstå.


tisdag 12 mars 2019

100 000-tals svenskar går i pension som 30-åringar

Så känns det verkligen när man är involverad och intresserad i den här världen. Det finns kanske ett hundratal svenska ekonomibloggar och ett par hundra personer på sociala medier som mer eller mindre aktivt strävar efter att tjäna sin första miljon, bli rika på aktier, leva på att handla aktier eller sluta arbeta och leva på sina sparpengar.

Men när man är en del av den här gemenskapen; man simmar i den här ankdammen hela dagarna, då är det lätt att tro att alla vet det jag vet, alla strävar efter samma sak som jag och alla har samma mål. Det värsta är att det dessutom känns som om alla andra har kommit längre, är mer framgångsrika och vet mer.



Det är då det är viktigt att luta sig tillbaka, zooma ut och studera världen genom ett lite bredare perspektiv.

Bland de jag följer, och det är många, så är det inte mer än en handfull som till nöds kan anse sig rika nog att vara fria att inte arbeta (och dessutom valt att ta det steget). Sen finns det givetvis ett gäng med massor av pengar men som inte har just arbetsslutet som mål. Alla de företagsledare och ekonomipersonligheter man följer för att hålla sig uppdaterad, men det är nästan så att de inte räknas.

Ser man på Sverige i stort är det tydligen lite drygt var tionde vuxen som är miljonär men samtidigt finns det ungefär 2 miljoner svenskar med mindre än 50.000 kr i sparande.

Vad behöver man för att klara sig på sitt sparande då?

Det är självklart väldigt individuellt men någonstans mellan 1 miljons svenska kronor och 1 miljon dollar borde man hitta nivån för majoriteten av svenskarna tycker jag. Med 4%-regeln kan man ta ut mellan 3000 kr och 30 000 kr/månad i det spannet (grovt räknat).

Enligt SvD och min egen slutledningsförmåga borde det finnas ungefär 150 000 personer i Sverige med ett sparande de skulle kunna leva på utan att arbeta. Det betyder att ungefär 1,5 % av Sveriges befolkning har kommit längre än jag har. Det är inte så himla många faktiskt.

Utav alla de jag följer på bloggar och sociala medier är det ännu färre än 1,5 % och då är ju jag ändå ganska selektiv i mitt flöde.

Summering

Jag tycker det är ganska lätt att falla tillbaka i negativa tankar när man ser alla som visar upp 100-tals procent utveckling på sina innehav eller när man ser en anonym bloggare posta att hen har sparat en halv miljon på ett år.

Jag har aldrig tjänat en halv miljon brutto på ett år så att spara det är så långt från min verklighet det går att komma nästan, men då måste man vara medveten om att det dels inte behöver vara sant och dels är det en mycket speciell situation.

Man måste se till sin egen situation och de förutsättningar som gäller för just en själv. Det är sannolikt att om jag hade kunnat spara en halv miljon om året så hade jag förmodligen också haft högre utgifter än jag har idag och då hade jag behövt mer pengar i slutet för att kunna finansiera mitt liv.

Hav förtröstan. Lyssna inte för mycket på andra


lördag 9 mars 2019

Vad är rikedom?

Jag lyssnade på en podd med Charlie Söderberg och kände att jag behövde skriva lite för att samla tankarna och genom upprepning tvinga hjärnan att ta till sig det här.

Charlie är coach. Han kallar sig rikedomscoach och har gjort lyxfällan, plus och skrivit böcker om ekonomi. Jag gillar Charlie och har så gjort i ett tjugotal år men det var tyvärr väldigt länge sedan jag ingick i hans sociala samvaro varför min kontakt med honom nu är samma som alla andra dvs genom de offentliga kanaler han engagerar sig i.


En av de saker jag gillar med honom är att han är ganska enkel att lyssna på. Han pratar så man förstår. Tyvärr kan han ibland bli lite luddig och då vill han oftast sälja en utbildning eller liknande men vid ett fåtal tillfällen har han ändå pratat ur skägget och då brukar han ha ganska mycket vettigt att komma med.

Ett av dessa tillfällen är, i mitt tycke, ett nyligen släppt poddavsnitt från Rika tillsammans med titeln "Rikedom- mer än bara pengar". Man kan se filmen, lyssna på podden eller läsa blogginlägget men om man har en timme till övers skulle jag varmt rekommendera att man försöker tillgodogöra sig den här diskussionen.

17 minuter in i avsnittet börjar definitionen av rikedom och visst finns det olika sätt att se på det här och tolka livet men jag måste säga att jag verkligen uppskattar den här tolkningen. I grova drag berättar Charlie om tre olika "pelare" för att definiera rikedom.

Pelare ett är den fysiska rikedomen. Det är oftast här vi bråkar med varandra om definitionen. För dig är ett rikt liv att ha en Porsche och ett strandhus och ingen med mindre än 100 miljoner på banken kan väl anse sig vara ekonomiskt fri medan jag kanske tycker att det räcker med en cykel, en lägenhet i stan och tillräckligt med stålar för att jag skall kunna vara ledig och mätt samtidigt.

Den fysiska rikedomen är att man har den nivån på tillvaro som gör att man känner att man har ett rikt liv. Här inkluderas hälsan. De flesta skulle hålla med om att det inte är så viktigt med en tredje Ferrari om man får diagnosen terminal cancer. Vad behövs i den fysiska verkligheten för att man skall må bra helt enkelt - det är pelare ett.

Pelare två är den inre rikedomen. Det här kan kännas lite mer luddigt men det handlar, om jag förstått det rätt, om uppfattningen av vad som är rikedom. Om jag upplever att mitt liv är rikt trots att jag inte har en Porsche kan mitt liv vara mer rikt än den som inte tycker att tio Porschar räcker.

Det är också viktigt att ha koll på vad man vill med livet. Charlie drar ett citat "De flesta människor går bara upp på morgonen för att de inte dött under natten". Om man inte vet vad man vill är livet bara en enda lång väntan på ingenting. Det är viktigt att man definierar för sig själv vad man vill ha, vad man vill uppnå och hur man skall nå dit. Kalla det meningen med livet om du vill men det behöver inte gå så långt. Det gäller bara att bryta ut om det faktiskt är viktigt för mig att åka på tre semestrar till Mallorca varje år eller om jag bara jobbar över tre timmar varje dag för att ha råd med någonting jag egentligen inte tycker är särdeles kul.

Pelare tre är den ekonomiska rikedomen. Här beskriver Charlie dels att ekonomi bara är hushållning med resurser och inte alls handlar om pengar. Det är sant. Ekonomi är ett begrepp vi förknippar med pengar men en relationsekonomi är minst lika viktig. Den här pelaren handlar om att få grepp om alla flöden i livet och hantera dem på bästa sätt.

Det kan vara pengar. Ser jag till att det kommer in tillräckligt mycket pengar. Kan jag se till att det kommer in mer pengar i mitt liv utan att jag offrar någonting annat? Hur hanterar jag de pengar jag får in? Flödar pengarna genom fingrarna som vatten genom ett såll eller känner jag att jag får glädje och lycka av pengarna?

Det kan också vara helt andra saker. Räcker flödet av energi till eller är jag som en urvriden disktrasa när fredag eftermiddag nalkas? Hinner jag med att umgås med mina vänner och min familj?

Vad vill jag ha? Hur hanterar jag de flöden jag har? Hur kan jag öka de positiva flödena och minska de negativa?

Lärdomar

Det finns massor av lärdomar för den som vill men jag har oerhört svårt att komma vidare efter att jag har definierat rikedom för mig själv. Det är självklart nu man skall gå en kurs eller boka in coachingtimmar men det gör för ont i plånboken och själen för att det skall vara ett alternativ.

Det jag försöker göra är istället att jag tänker på att det finns sätt att maximera alla pelare, man måste inte välja en och försaka de andra. Jag försöker också minnas att det är viktigt att ha mål och försöka definiera hur man skall nå dit så att man öppnar sinnet för de möjligheter man behöver få till sig.

Om du har input i ämnet är nu rätt tillfälle att delge mig dem för det här är ett ämne jag tycker är spännande. Rikedom är så mycket mer än pengar men det är väldigt lätt att fastna i ekonomiskt tänkande.



torsdag 7 mars 2019

Vad tusan skall man köpa? XACT Högutdelande eller IT?

Inlägget innehåller affiliatelänkar

I februari började jag äntligen komma i balans igen där det började rulla in en hygglig lön i kombination med en vettig nivå på belåningen och pengarna skulle investeras istället för att amortera av aktiebelåningen.

Jag hade stora förhoppningar för bara någon månad tidigare hade man kunnat köpa Investor för 375 kr/st och det fanns en rad mindre bolag jag tänkte öka i som exv BTS och Proact. De senare är så små positioner att jag enkelt hade kunnat dedikerad hela sparandet en månad åt ett enda bolag och det hade ändå inte gjort särdeles stor skillnad.


Så kom februari och allt var dyrt igen. De små hade rusat 20 % och de stora var tillbaka där de var innan dippen. Kronan var ett skämt som gjorde allt utanför Sveriges gränser 10-20 % dyrare än det var för bara några månader sedan.

Så vad skall man göra?

Det blev lite Nordea mest på rutin och jag köpte på mig en del Swedol men det gjorde knappt några avtryck i kassan. Skall man bara bita i det sura äpplet och köpa lite Proact? Det är ju fortfarande inte världens dyraste aktie givet tillväxt och marknadsförutsättningar men det är fortfarande dyrare än jag hade önskat.

Eller skall man bygga kassa? Det bär emot på riktigt även om det förmodligen hade varit rationellt att bygga upp en möjlighet att köpa billiga aktier om vi skulle få se en rejäl sättning inom kort men risken är ju ganska stor att man istället förlorar ganska mycket avkastning innan den där korrektionen kommer.

Min standardlösning brukar vara att bara slänga in några extra tusenlappar i de fonder jag sparar i för då känns det som att jag kan slippa räkna så himla mycket. Det kommer säkert bli bra tillslut.

Så trots att jag duttar runt bland mina innehav och pliktskyldigast köper en handfull aktier här och ett par till där så blir det fånigt efter ett tag och så slänger jag in en lite större slant i XACT Högutdelande eller XACT Sverige.

Ser vi dollarn under 9 kr (gärna ner mot 8,50kr) eller varför inte den kanadensiska dollarn en femtioöring billigare kommer jag köpa på mig lite kanadensisk skog eller lite amerikansk läkemedelsindustri för då blir man ganska snabbt av med ett gäng tusenlappar per köp bara för att hålla courtaget nere så då slår man två flugor på en smäll.

Hur gör du när hu fastnat i anchoring?

tisdag 5 mars 2019

Årets utdelningshöjning +3,46%


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag brukar sammanställa portföljens utdelningsökningar såhär i början av året. Dels sammanställer jag föregående års utdelningar eftersom alla siffror finns tillgängliga. Det gjorde jag den 17:e januari i det här inlägget.

Utöver det brukar jag också försöka sammanställa den förväntade utdelningstillväxten i portföljen för innevarande år. När bolagen har lämnat Q4 brukar man ha en hygglig koll på hur det kommer se ut. Det brukar saknas ett gäng amerikanske justeringar och man vet självklart inte hur mycket utdelningen ökar som följd av nysparande men man får en bild av läget i alla fall.



I år konstaterar jag att det kommer bli ganska svårt att slå de mål jag har på mottagen utdelning. Portföljen håller emot ganska väl men att Hemfosa halverade utdelningen svider självklart i portföljen. Det enskilda bolaget levererade närmare 5 % av portföljens utdelningar men det är inget att grina åt.

Det har skett en hel del i portföljen men tack vare ett par rejäla utdelningshöjningar från några tungviktare som exv Castellum och Atlas Copco är det nästan jämnt skägg.

Totalt ser det ut att bli en organisk utdelningstillväxt i portföljen på runt 3,46 %. Förhoppningsvis lite högre när de sena bolagen kommer in men en bit under 4 %. Det är ganska långt från fantastiskt men det är bättre än inflationen.

Detta är dessutom bara ren utdelning. Jag har ju fått ett helt gäng nya aktier i portföljen men de räknar jag inte in.

lördag 2 mars 2019

Månadsavstämning februari - portföljen upp 10 %

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det är helt galet vad tiden går fort. Snart är det vår. För visst är det snart vår? Snälla säg att det snart är vår...

Jag är så trött på att vara förkyld nu.

Nu har jag ju dessutom ett arbete som jag kan utföra även om jag är sjuk. En rejäl gubbförkylning är inget hinder för att sitta och läsa bokföringsunderlag och årsredovisningar så jag kan inte ens utnyttja förkylningarna längre till att tycka synd om mig själv. En alldeles särdeles elak typ av tortyr är att kombinera en gubbförkylning med en frisk 2-åring. Inte ens när jag är frisk tycker jag att det är okej att gå upp kl 04:45 på morgonen och när jag har feber är det inte mycket tempo i kadavret.

Men men... Man skall väl inte klaga när det inte tog mer än 32 dagar för portföljen och herr AvL att tjäna ihop vad som krävs för att täcka årets konsumtion.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Den här månaden har jag brottats en del med hur jag skall förvalta räntedelen av portföljen. Jag har utnyttjat hög riskalternativ som gett bra ränta men jag tycker att de alternativen blir mindre och mindre värdefulla. Det har landat i att jag tar en rejäl sänkning av förväntad avkastning och använder pengarna för att betala av lån och placera i faktiska lågriskränta. Vi får väl se vad det gör på totalavkastningen på sikt.

Portföljutveckling

Den här månaden har jag tankat en hel del Swedol, ett par Eolus, en handfull Swedbank och lite blandade småposter utöver arbitrageaffärer i Investor. Nu ligger det en del krut och väntar på att utnyttjas så jag hoppas hitta vettiga alternativ i mars.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 4,12 % (6,09 %) under februari. Det galna januari efterföljs av en riktigt bra månad till och AvL-index YTD är upp hela 10,49 % (6,09 %). Nu har vi alltså fått en hygglig årsavkastning inom loppet av två månader. Undra var det här skall sluta.

Portföljen försöker men den här månaden har den haft det lite svårare att hänga med än i januari. Trots det landade portföljutvecklingen på imponerande 3,59 % (6,16 %) i februari. För året är portföljen upp 9,97 % (+6,16 %). Hade börsutvecklingen varit linjär hade det räckt med ett år eller två innan jag med god marginal hade tillräckligt med kapital. Nu är det ju tyvärr inte så enkelt men drömma går ju. Jag har inte riktigt lika mycket valutaexponering i portföljen som index och svenska kronan har försvagats drastiskt. Att jag dessutom har 3,5 % Swedbank hjälper nog inte portföljen att hänga med upp men med ungefär 25 % YOC håller jag kvar mina aktier ett tag till.

Det är numer ganska svårt att få reda på jämförelseindex volatilitetssiffror så jag tar inte upp den jämförelsen den här månaden. Om någon vet var man kan hitta det lättillgängligt får ni gärna berätta det.

Sparande

Kulorna börjar rulla in på allvar. Jag kanske gnäller på att jag varit sjuk mycket men det påverkar inte inkomsterna så nu jädrar är vi på banan.

Den här månaden sparade jag totalt 68,60 % (62,45 %). Det som är kul är att de där 68 %-ena är lika mycket pengar som min bruttoinkomst var för ett år sedan. Nu beror det på att jag hade exceptionellt låg inkomst förra året men ändå.

På helårsbasis har jag sparat totalt 66,70 % (62,45 %). Målet är 60 % men som jag skrev förra månaden tror jag det kan vara väl högt. På lång sikt vill jag klara mig på 50 % av vad jag får in nu och det borde inte vara några problem. Men jag kämpar på så får vi se när det brister.

Utdelning
Februari är en av de svagaste utdelningsmånaderna jag har. Utdelningarna täckte inte mer än 9,17 % (11,87 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det är så att jag kan ta mig till och från jobbet på dagarna men inte mycket mer än så.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 25 % av utgifterna med passiva inkomster är ett utmanande mål. Att jag dessutom skalar ned högräntekontona och att flera bolag faktiskt sänker sin utdelning i år gör det ännu svårare men skam den som ger sig.

Portföljen har täckt totalt 3,24 % (2,48 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Vad det ger i slutändan vet jag inte men prognosen ser svag ut tyvärr.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog faktiskt 22,73 % mindre pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018 men det är inte mycket pengar i kronor och ören eftersom summan är så låg. Så det är inget att hänga upp sig på men vad kan det bero på? Förra året hade jag en hygglig portion Oscar properties Pref vilka stod för ungefär en tredjedel av februaris utdelning. Genom nysparande och växelkursvinster samt utdelningshöjningar har jag hämtat in nästan hälften av det. Jag är nöjd.

AVL-Portföljen

Det köptes 16 aktier i Swedol för 34,50 kr/st vilket blev 543 kr totalt. Det tuggar på. Det är inte en raketfond men jag hoppas på hygglig avkastning över tid och att dottern tackar sin gamla pappa när hon en dag tar över den.

Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

Bildkälla:Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 20680 kr (insatta medel 18500 kr) vilket innebär att vi fått 2180 kr (1156 kr) kr eller 11,78 % (6,42 %) i avkastning på 33 månader. Det svänger men så länge vi håller jämna steg med index är jag nöjd.

Livskvalitet

Jag har haft höga ambitioner inom kategorierna livskvalitet och hälsa för 2019 och än så länge har det gått så där. I februari har vi haft kalas två gånger och det är riktigt kul att träffa folk även om det givetvis också kräver en del energi och förberedelser.

Utöver det har det inte hänt så mycket. Det är en ganska välstrukturerad vardag men efter en händelselös vecka är jag ändå ganska sliten om det varit en vecka då virus rivit i kroppen. Jag hyser stort hopp om mars för jag har två resor inplanerade med jobbet och dessutom finns det möjlighet för lite sociala exkursioner utöver det.

Hälsa

Vi har ändå ätit ganska rimligt under februari men det har blivit våldsamma mängder tårta och jag har väldigt svårt att slänga mat så det har blivit tårta fler gånger än kalasdagen trots att vi skickade med tårta med gästerna. Däremot har det inte blivit några andra sötsaker och det skall ses som ett stort framsteg i våra liv.

Tyvärr har träningen snarare backat än gått framåt för inte nog med att jag varit sjuk; det snöade i början av februari också vilket gjorde att jag inte vågade cykla till jobbet. Nu är det barmark igen så nu är jag tillbaka i sadeln och kan jag bara få vara frisk mer än en vecka i taget tänker jag skaffa mig ett träningskort. Det skall bli träning av.

Allt detta till trots är jag fortfarande under 100 kg vilket alltid är något.

Summering

Februari blev inte riktigt allt jag hoppades på men det beror mer på att det tar lite tid. Vi börjar sakta men säkert komma in i våra nya rutiner, nya arbetsuppgifter och nya förutsättningar. När allt sitter där det skall och vi fått vila ut i några dagar kommer vi nog att spotta oss i nävarna och ta tag i våra liv på allvar.

Ni skall få se.


//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se