Sidor

lördag 29 januari 2022

En anständig G&T

Innan den här historien var det flera år sedan jag drack en Gin & Tonic senast men så var vi hembjudna till ett par vänner i somras och maken i det hushållet hade snöat in på gin och på tonic så han bjöd på en riktigt kall och förvånansvärt god GT.

Det var så länge sedan att jag hade glömt hur gott det kan vara. Eller så var det så länge sedan att smaklökarna har hunnit förändras tillräckligt för att jag skall uppskatta drinken.

Foto: Herr AvL

Efter det tillfället har jag experimenterat lite själv men det blir sällan eftersom vi har två barn och det finns så mycket annat gott att dricka men jag har ändå börjat mejsla fram en favorit. Åtminstone bland tonic.

Jag är inte puritan när det kommer till det här så vad mig beträffar får tonicen gärna vara smaksatt och då har jag hittat Ekobryggeriets tonic där mina favoriter är blåbär och hjortron. Den senare är absolut favorit och så klart ganska svår att få tag i. 

Här i stan har jag bara hittat den på Ica Maxi men eftersom det är sällan jag gör av med produkten så är det inga problem och ibland kan det vara trevligt med en mils promenad så att man kan göra sig förtjänt av lite dricka sen.

Jag har valt att prova av den med en London dry gin från Fjäre. Ett litet destilleri i Fjärås här på västkusten. Personligen anser jag det vara en riktigt trevlig gin som med fördel kan smuttas med bara en isbit. 

De tydliga citrustonerna och enbären dominerar inte över hjortronen i tonicen men när jag provade med granskottstonic var det någonting som skar sig tyckte jag. Granskott kan vara riktigt gott och det var inget fel på tonicen men kombinationen gillade jag inte. Men som sagt, hjortron och blåbär är svingott så testa.


onsdag 26 januari 2022

Elpris och strutsbeteende

När vi köpte vårt hus ingick det att huset värmdes med direktverkande el och att de månatliga avgifterna var relativt sett låga. Totalt sett skulle det finnas ett acceptabelt ekonomiskt mellanrum mellan de månatliga kostnaderna för huset och den kostnad vi hade för lägenheten vi flyttade ifrån. Detta även om vi inkluderar underhåll vilket för mig är en självklarhet. Man måste ju jämföra päron med päron.

Kalkylen innehöll inte ett elpris på 2,5 kr/kWh exkl nätavgift.

Nu verkar det vara på var mans läppar att prata om elpriset och det får vara som det är med det. Vi kan göra få saker för att justera priset i det korta perspektivet. Vi har ett bra, men rörligt elavtal. Vi kan väl för all del rösta i nästa val men det har ju ingen momentan effekt på elpriset idag.


Det jag tror finns kvar är att se över vår konsumtion.

En sak som var viktig när vi flyttade in var att förbrukningen var förhållandevis måttlig redan från början. Det är ett radhus med grannar på båda sidorna och relativt väl isolerat i övrigt. Relativt nya fönster och dörrar och en ventilation som inte läcker alldeles för mycket.

Herr AvL valde att bara acceptera förbrukningen för det den var och stoppa huvudet i sanden. Om jag, min vana trogen, påbörjar ett optimeringsprogram för att spara och effektivisera skulle jag sannolikt bli knäpp ganska kvickt och börja stoppa bomull i nyckelhålen och sånt och det är inte riktigt hälsosamt i en relation.

Fru AvL accepterar mycket mer jovialiskt elförbrukningen även om hon krävde ett grönt elavtal när vi flyttade in men hon drivs också mycket mer av hållbarhet och klimatångest än jag gör varför en luft-luftvärmepump relativt direkt kom på tal.

Jag kommer nog räkna lite på det i ett kommande inlägg men så här i efterhand kan jag säga att jag är mycket glad för den där maskinen och när jag insåg att det kostar 15-20 kronor att torktumla en omgång slutade vi med det.

Det drastiskt förändrade priset på energi har tyvärr satt igång mig. Jag vägrar frysa men man kan alltid optimera. Under de kallaste dagarna har frysen frostats av. Vi har gjort plats för tvättställningen.

Vi dekorerar vårt hem med gardiner, mattor och tavlor vilket vi inte känt att vi hunnit men det ger både en hemtrevlig känsla och en isolerande effekt.

Jag har också optimerat värmeinställningarna så att vi inte eldar för kråkorna och golven i badrummen är aningen svalare än de brukar.

Tillsammans verkar det ändå göra typ 25 % ytterligare besparing men den största vinsten jag gör, och kan göra, är att lära mig att acceptera svängningarna.

Har du påverkats av elpriset?

lördag 22 januari 2022

När man låter barnen laga mat

För några veckor sedan bestämde Joy (snart 5 år) för att bli vegetarian för att "vara snäll mot djuren och naturen."

Jag gissar att de har haft en del diskussioner på förskolan för under hösten har det frågats en del om vad saker innehåller och om det är snällt mot djuren och/eller naturen.

Efter lite resonerande har hon kommit fram till att hon inte vill bli vegetarian för hon kommer nog inte klara av att avstå helt från kött eftersom korv och köttbullar är hennes absoluta favoriter och det smakar inte samma med veganska alternativ. 

Men men... Här har jag stått och gjort den ena vegetariska rätten efter den andra och barnet har konsekvent vägrat äta allt jag serverat för att det smakar äckligt och det enda jag vill göra är att skrika från djupet av min själ; "Varför tror du att pappa fortfarande äter kött?"

Suddig bild av okryddad favoritlasagne

Så i veckan fick jag nog. Jag hade gjort en vegetarisk lasagne med hennes "favoritspenat". Som vanligt var det jätteäckligt (Hon får inte säga att maten är äcklig men det är svårt att missförstå hennes kroppsspråk).

Då tröttnade jag och sa till henne att hon fick laga maten själv framöver. Jag vägrar fortsätta laga mat som hon bestämt och som hon vägrar äta. Så där och då fick hon bestämma middagen vilket skulle bli ytterligare en vegetarisk lasagne.

Joys vegetariska lasagne

3 st morötter
1 st röd lök
4 st champinjoner
1,5 dl frysta gröna ärtor
500 g krossade tomater
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1/2 knippe dill (grovhackad)
1 knivsudd spiskummin
1 knivsudd torkad basilika och lika mycket torkad oregano
ca 100 g riven ost
Olja för stekning
Lasagneplattor

Skär grönsakerna i bitar. Med moroten är det viktigt att du skär dem i olika former. Det skall vara båtar, hjul, stavar, tärningar och trianglar. Champinjonerna skall vara i mycket oregelbundna bitar.

Stek alla grönsaker förutom morotstrianglarna i lite olja tills de är nästan klara men de morötterna skall ha lite krisp kvar.

Därefter gör du såsen av krossade tomater, grädde och crème fraiche. Koka upp och krydda med dill och kryddor. Viktigt att du inte saltar eller har i buljong. Du får dra 2-3 drag med pepparkvarnen. Vid avsmakningen kan det hända att du behöver krydda upp såsen med lite extra gröna ärtor...

Därefter är det bara att montera lasagnen. Sås i botten och i varje lager strösslar du lite grönsakshack. Avsluta kreationen med lite riven ost.

Utvärdering

Dottern konstaterade glatt att det var 100 myror gott vilket tydligen är ett vansinnigt högt betyg. Själv kan jag anse att det nog hade gått att förbättra receptet en aning. Främst genom att tillföra någon form av salt exempelvis en grönsaksbuljongtärning i såsen. Det hade inte heller gjort ont med någonting lite mer matigt. Kanske lite keso eller mozzarella.

Men på det hela taget var vi oerhört förvånade över resultatet. Det är rena smaker och ingenting som skär sig. Det hade bara mått bra av lite mer kryddor. Sen kan jag väl säga att pappan i familjen inte kände någon skillnad på smaken avseende morotsstavar och tärningar eller någon av de andra figurerna men dottern var övertygad om skillnaden och det räcker för mig.

Tyvärr slutade det hela ganska snöpligt eftersom uppvärmd lasagne fick betyget 1 myra dagen efter beredningen så man får nog inte göra mer än att det går åt till en måltid.

Lycka till om du får för dig att prova receptet. 


onsdag 19 januari 2022

Portföljavkastning 2015-2021

 Jag dubbelkollar varje år hur familjens portfölj (eller framförallt min aktivt förvaltade del av den) står sig i relation till index. Syftet är att se till att min hobby inte kostar oss för mycket pengar i relation till vad en passiv avkastning skulle ge.

Det har gått ganska bra sedan vi helt la om strategi och sparande 2015 och nu har vi lagt ytterligare ett år till handlingarna.

Det jämförelseindex jag valt kallar jag AvL-Index (förklaras utförligt om du följer länken) består i korthet av 50 % globalt index, 40 % svenskt index och 10 % obligationer. En klassisk 90/10 portfölj och en jag försöker efterlikna i min förvaltning.


Än så länge klarar jag mig hyggligt. Som kuriosa kan man nämna att under ovanstående tidsperiod har svenska börsen avkastat 172,43 % så det hade varit bättre att vara 100 % investerad på svenska börsen men drar man av fondavgiften för att investera så och justerar för de 10 % jag ändå hade valt att ha exponerade mot räntemarknaden så vill jag påstå att det nästan är jämnt skägg.

Oavsett så är jag hysteriskt nöjd med avkastningen och när jag tittar på Fru AvLs passiva fondportfölj konstaterar jag att jag har en ganska hygglig fallhöjd innan jag måste välja en ny hobby.

15 % genomsnittlig årlig avkastning dubblar portföljen på 5 år och skulle det fortsätta vara portföljens avkastning kommer jag skratta hela vägen till banken. Jag förväntar mig dock inte en avkastning högre än ca 8 % vilket är en historiskt rimlig avkastning att räkna på men ser man till den genomsnittliga avkastningen på 20-30 års horisont så är det inte orimligt att drömma om lite till och det hade varit väldigt värdefullt för portföljens utveckling så klart.




lördag 15 januari 2022

Glendronach - Whisky och sherry i en perfekt harmoni

Jag är, som den trogne läsaren kanske känner till, ganska intresserad av whisky.

Mitt whiskyintresse tog fart på allvar för ungefär 15 år sedan när en kompis till mig hällde upp en 10-årig Laphroaig utan att visa vad han gjorde. Det var något av det godaste jag inmundigat så jag skyndade mig att köpa en flaska men det var inte alls samma dryck.

Det var inte förrän några månader senare när jag åter var hemma hos honom, han hällde upp ytterligare en skvätt och det smakade exakt likadant som jag krävde att få veta vad han gjorde.

Han visade det fåtalet droppar lagom tempererat vatten som han hällde i whiskyn och det var då jag insåg vad oerhört mycket whiskyvärlden har att erbjuda.

Ej AvLs bild

Sedan dess har jag provat det mesta rökiga som skottarna producerat och rök från många andra platser också och på senare år har jag vandrat iväg för att uppleva andra saker också. Jag har alltid tyckt att orökig whisky har varit för tam för min del men jag börjar hitta till flaskor jag uppskattar utanför Islay.

Ett av destillerierna jag snöat in på är Glendronach vilket är ett litet destilleri i östra högländerna vid staden Forgue. Destilleriet grundades 1826 och man destillerar en mycket smakrik whisky vilken man lagrar nästan uteslutande på andalusiska sherryfat under hela whiskyns livstid.

Det är ganska sällsynt med whisky helt lagrat på sherryfat och jag har insett att jag är ganska svag för kraftfull, smakrik whisky med de smaktoner som sherrylagring erbjuder.

Glendronach är tyvärr ett ganska litet destilleri som länge haft det lite svårt med produktionen eftersom ägarbilden varit lite rörig. Därför finns det ganska lite whisky att tillgå men nu för några månader sedan kom det några extra flaskor av deras ordinarie sortiment till systembolaget. Jag passade således på att införskaffa mig ett par av varje och efter att ha ställt 12 år, 15 år, 18 år, 21 år, Port wood finish och deras senaste cask strength har jag korat min favorit.

För mig är det den 18-åriga som är den bästa med sin rika och fylliga arom med mörka frukter och kraftfulla, mörka sötma. Cask strengthen bär väldigt mycket smaker och hade den varit aningen äldre hade nog den varit nummer ett.

Kvar för mig återstår att köpa en peated och sen finns det ju alltid massa single casks också men de tenderar att vara så jädra dyra att jag inte riktigt anser att det är förenligt med mina nuvarande mål i livet. Det får komma om några år.

Har du provat några Glendronach?


onsdag 12 januari 2022

Jag tror inte på kontorsdöden utan köper tillbaka Castellum

Inlägget innehåller reklam från Avanza

Det har varit mycket snack om kontorsdöden sedan pandemin inleddes. Folk kommer aldrig vilja sitta på kontor igen. Jag tror inte det är sant.

Jag kan för all del se ett scenario där vi vill vara mer flexibla. Jobba lite hemma och lite på kontor men när jag väl åker in till kontoret vill jag också ha möjlighet att hålla lite avstånd till min snoriga kollega så själva kontorsytan önskar jag nog skall vara flexiblare än den var tidigare.

På det hela taget tror jag att vi i ett normaliserat tillstånd kommer behöva kontorsytor i centralorter även framgent.

Med det sagt finns det så klart hot och risker men med en väldiversifierad fastighetsportfölj borde man kunna känna sig ganska trygg så länge man köper aktien till ett vettigt pris.



Castellum*

Castellum* är ett fastighetsbolag med halva portföljen i kontorsmarknaden men som bilden nedan visar är man investerad på många olika marknader och inom många olika områden.


Det har varit viss osäkerhet under året avseende ledning och ägare men man har kommit lite längre i det att man utsett en ny VD. Briljana Pehrsson var tidigare VD på Kungsleden och har lång erfarenhet därifrån och eftersom Castellum* köpte upp Kungsleden nyligen borde hon känna en stor del av fastighetsportföljen redan också.

Sen finns det fortfarande osäkerheter men det finns också möjligheter. Storägaren Rutger Arnhult äger halva fastighetssverige och det verkar onekligen som att han önskar av Castellum att det bolaget skall följa sin inslagna väg.

Man har ökat på transaktionshastigheten en del de senaste åren och resultaten är aningen svängigare men det är fortfarande en mycket stabil verksamhet med trygga och säkra tillgångar. Det finns så klart möjlighet att räntorna stiger men det brukar betyda att inflationen också stiger (eller tvärt om) och då bör för all del fastighetsvärdena gå ned på grund av räntan men i takt med inflationen höjs hyrorna vilket bör motverka en del av räntehöjningens resultat.

Det går att argumentera fram och tillbaka ganska länge men en sak är säker och det är att jag de senaste 10 åren har tjänat bra med pengar på mitt innehav i Castellum* även om vi har upplevt den ena krisen efter den andra och tryggare utdelning än deras får man leta efter.

Jag tror på en tillväxttakt avseende förvaltningsresultatet på 5-10 % om året per aktie under många år framöver och jag tror på ganska stabila värderingar av portföljen. Jag ser inte att portföljen är försiktigt värderad men jag tror ändå att det finns en rimlighet i värderingen samtidigt som storleken ger styrka.

Därför köper jag gärna aktien när den handlas runt eller under substansvärde så länge priset per resultatkrona också är rimligt vilket jag anser att det är.

Jag köpte mina första aktier efter återgången till börsen i mitten av oktober i år för runt 220 kr och jag fyllde på igen precis innan jul när kursen dippade ned mot 335 kr.

Än så länge är det ett litet innehav men alla mina innehav är än så länge små i jämförelse med vad de en gång var men det kommer.



Länkar markerade med * är en s.k. affiliatelänk. Om du följer den länken och köper någonting eller blir kund kommer jag få en provision för det. Tack för att du väljer att stötta mig på det viset.

lördag 8 januari 2022

Dubbla hörselskydd och hemarbetets baksidor

När jag för några år sedan hade en liten dust med den berömda väggen och var sjukskriven i något halvår för stressrelaterade symptom var några av de symptomen jag då upplevde en ökad grad av ljud- och ljuskänslighet.

Hjärnan är så finurlig att den sållar bland intrycken men en ganska vanligt förekommande effekt av att stressa sönder sig är att man förstör hjärnans naturliga förmåga att sålla.

Föreställ dig att sitta på en restaurang, i en buss eller i ett kontorslandskap och höra allt. Alla samtal, alla brummande bilar, kaffekokare, gnisslande bromsar, all musik, alla diskmaskiner, ja till och med surret från kylanläggningar, frysskåp, datorer och ljusarmaturer.

Så hade jag det under en längre period och det enda jag kunde göra för att hantera det (i det akuta skedet) var att stänga in mig i ett mörkt rum och sätta på mig dubbla hörselskydd. Först sådana där skumproppar i öronen och sedan kåpor utanför.


De flesta dagarna klarade jag inte av livet mer än någon timme eller två i taget innan jag var så trött av alla intryck att jag var tvungen att ta en paus. Detta var i samband med att vi fick vårt första barn.

Jag har aldrig blivit helt återställd men oftast är jag så väl återställd att jag klarar av en hel arbetsdag men jag tenderar att vara ganska trött efter jobbet. De två senaste åren av hemarbete har inte hjälpt mig i den här situationen.

Under 2020 vabb/vobbade jag mellan två och tre månader och min hustru var hemma ett tag hon också. Vid minsta förkylningssymptom skulle vi vara hemma och vår treåring var väldigt sällan helt frisk. I de bästa fall är det en utmaning att försöka arbeta i närheten av en treåring men är man ljudkänslig och sitter instängd i en trea är det värre.

Under 2021 flyttade vi och jag inredde ett eget kontor med möjlighet att stänga dörren. Man hade kunnat tro att det skulle hjälpa och jo då, visst har det blivit bättre men nu har vi två barn som är hemma större delen av tiden och det innebär att jag lever med en nästan konstant ljudmatta runt mig som inte ens mina brusreducerande hörlurar och stängda dörr rår på.

Med den vetskapen är jag också medveten om att jag sannolikt kommer arbeta hemifrån ytterligare minst ett halvår och jag börjar bli lite sliten men man kan inte sjukskriva sig från sin familj så jag tänkte se om jag har någon i min läsarskara som råkar ha en utmanande ljudmiljö runt sig och hur du i så fall tacklar det?

Min utmaning är att jag dels måste kunna höra min personal och alla andra mötesdeltagare på den ändlösa ström av digitala möten som är min arbetsdag samtidigt som jag helst inte skall höra så mycket annat. 

Hur gör man det?

Har du några tips?


onsdag 5 januari 2022

Investera i vad du förstår

Jag arrangerar ganska ofta någon fika eller annan sammankomst där syftet är att diskutera privatekonomi och investeringar. Oftast görs detta i serier och det är nästan oundvikligt att det någon gång kommer upp en fråga om en investeringsmöjlighet där frågeställaren vill ha min åsikt och där det tydligt framgår att jag är den som vet mest i frågan oavsett vad det handlar om.

Därför tänkte jag ta tillfället i akt att börja året med några ord på vägen.

Jag är av den bestämda åsikten att det mesta kan bli en ekonomiskt lönsam investering. Du kan handla i krypto, aktier, obligationer, råvaror, NFTer, ädelstenar, konstverk, sprit, antikviteter eller fotbollskort. 

Det spelar inte så himla stor roll så länge du är beredd att lära dig tillräckligt mycket om det du vill investera i, hitta marknadsdynamiken och det som driver värdet av investeringen, vara tillräckligt långsiktig för att sagda värdedrivare skall kunna ha effekt och upprepa tillräckligt många gånger för att nå dina ekonomiska mål.


Det stora problemet jag ser är att den som frågar mig om vad jag tycker om bitcoin eller guld eller Tesla eller ... sätt in valfri tillgång; har fått ett tips av en kompis och blivit tillsagd att den här tillgången kommer generera en avkastning på (åter igen kan du själv sätta in valfritt procenttal så länge det är stort).

Det kan mycket väl hända att du kan tjäna miljoner på kryptovaluta, NFTer, guldtackor eller kristallvaser men om du gör det baserat på en anonym twittrares utsago, en berusad kompis eller någonting du läste i tidningen så är det bara tur. Ingenting annat och om du återupprepar aktiviteten tillräckligt många gånger kommer du tillslut förlora dina pengar.

Enda möjligheten att faktiskt investera lyckosamt och veta både när du skall köpa tillgången och när du skall sälja den samt må bra och sova gott under perioden du äger tillgången krävs det att du har en rimlig egen förståelse för vad det är du äger och varför. Det spelar ingen roll att din kompis tror på den här prylen för du kommer inte ringa hen tre gånger i veckan och fråga vad du skall göra med din investering.

Jag har inga egentliga åsikter om någon av ovan nämnda tillgångar. Jag vet att det finns goda möjligheter att tjäna ruskiga pengar på alla om man vet tillräckligt mycket och kanske även har lite tur. Men förutsättningen för alla investeringar är att man själv har koll på vad man gör, varför och hur.

Börja gärna året med att se över din privatekonomi och fatta beslut som ger dig långsiktiga fördelar på alla plan men se till att besluten du fattar baseras på kunskap du tillskansat dig så att du kan känna dig trygg i alla lägen.

Lycka till