Sidor

tisdag 28 januari 2020

Portföljens genomsnittliga avkastning 2015-2019

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Ett år till att lägga till handlingarna. Ett vansinnigt bra år för portföljen och för börsen som helhet.

Jag spenderar en del tid med den här typen av navelskåderi i syfte att hålla koll på att det inte kostar oss massa pengar att jag håller på och väljer enskilda aktier istället för att bara peta in alla våra pengar i passiva fonder.



Jag startade bloggen sent 2015 och la om hela familjens portföljstrategi under den tidiga delen av 2015 men jag valde inte att nörda fram ett enormt excelark med alla ekonomiska förutsättningar vi har förrän skiftet 2015/2016 varför det egentligen inte är förrän då jag har riktigt detaljerad information som går att jämföra på ett rättvist sätt men jag har lyckats återskapa det mesta av 2015 för att få en någorlunda rimlig bild av det året också.

2015 var egentligen ett år då väldigt mycket hände. Jag lärde mig oerhört mycket under perioden 2011-2015 om sparande, börsen och mig själv som investerare och allt detta kulminerade i en drastisk förändring i familjens sparande och generella ekonomiska förutsättningar. Därför är heller inte 2015 helt rättvisande men jag vill ändå ha med det nu när jag har ansträngt mig för att hitta informationen.


Man skall inte dra för många slutsatser av en period som bara är fem år lång men lite kul är det allt att studera. När jag missar mot index så missar jag inte så mycket men när jag spöar index verkar det bli en hel del och dessa skillnader innebär en genomsnittlig årlig överavkastning om 4,79 %. 

Då skall man också ta med i beaktande volatiliteten vilket är ett allmänt mått på risktagande i portföljen och för varje år har portföljens volatilitet varit betydligt lägre än indexets och även om jag inte beräknat portföljens sharpekvot tycker Avanza att postföljen hade en sharpekvot på 4,07 under 2019 och då var inte stora delar av räntorna med vilka ger en ännu bättre kvot även om de sänker avkastningen en gnutta.

Det ser således inte ut som om mitt intresse har kostat oss pengar under den här perioden vilket ju är skönt att veta för det innebär ju att jag får lov att fortsätta leka ett tag till.

Jag tar ingenting för givet så jag ser inte detta som en seger utan vi fortsätter kämpa och faktum är att även om jag försöker hålla portföljens beta lågt med en rejäl portion räntor och ränteliknande instrument m.m. för att skydda portföljen så har vi fortfarande en väldigt hög aktieexponering varför det inte är osannolikt att ett dåligt börsår kan krossa portföljen och radera ut dess försprång mot börsen.

Man måste alltid vara ödmjuk för det man inte vet och göra sitt bästa för att förutse vad som komma skall.

Med det sagt. 12,59 % om året är underbart. Det är inte de 15 %-en som dubblar portföljen på 5 år men det räcker med straxt under 6 år för att dubbla med den avkastningen och eftersom det idag finns väldigt mycket mer pengar i portföljen än vad det gjorde förste januari 2015 har portföljen under 2019 genererat nästan dubbelt så mycket avkastning i kronor räknat som de fyra tidigare åren tillsammans. Det gör mig väldigt glad men det skrämmer mig samtidigt eftersom det innebär att ett dåligt år kommer påverka i kronor långt mer nu än förr och jag vet inte hur psyket kommer hantera att tappa den nya mängden pengar.

Tur att jag har en hustru som inte är lika intresserad. Hon vet vad som gäller och när jag är orolig berättar hon grunderna för mig och så länge jag kan bekräfta att jag gör på det viset och att inget har ändrats så är det bara att fortsätta. Det är min trygghet...

Då så. Fem år med positiva resultat. Jag hoppas personligen på fem år till med positiv absolutavkastning varje år och lyckas portföljen dessutom slå index kommer våra förutsättningar om fem år vara mycket goda.

Önska oss lycka till :-)


4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack.

      Men jag har egentligen inga illusioner om att det är min förtjänst. Jag tippar på tur. 😀

      Radera
    2. Hehe, ödmjuk som vanligt. ;) Jag säger som Erik Selin: "det gäller att utsätta sig för chansen att få tur." Snnyggt jobbat!

      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera
  2. Lite som Stenmark - ju mer jag tränar, ju mer tur får jag. 😀

    Tack AP.

    Men i ärlighetens namn så visst, jag har jobbat på min kunskap ett tag men på det stora hela är det osannolikt att min portfölj kan följa samma mönster över en längre tidsperiod. Det är statistiskt osannolikt 😀

    SvaraRadera