Sidor

tisdag 30 april 2019

Det är dyrt att ha barn

Det är väldigt vanligt att jag hör någonting i stil med

- Jag kan inte spara för jag har barn.

Eller bara någonting så enkelt som det självklara faktumet

- Det är dyrt att ha barn.



Det är inte heller särdeles ovanligt att jag stöter på artiklar som konstaterar med fullständig säkerhet att det kostar 1,4 miljoner kronor att föra ett barn från födsel tills dess att det fyller 18-år.

Jag skrev nyligen om obalanserade ekonomiska diskussioner och här är ett exempel på en till sådan.

Jag är övertygad om att barn kan kosta hur mycket som helst bara man vill men jag är också ganska säker på att det inte behöver vara så dyrt. Hur förklarar man annars att ensamstående, lågutbildade, deltidsarbetande klarar av att se till att de två barnen överlever sin barndom?

För nästan precis ett år sedan gick jag igenom vad det kostat att ha barn under det första året. Innan jag fick barn skrev jag också ett inlägg om hur Swedbank räknar när det kommer till kostnaden för barn. Den pdf jag lutade mig mot i det senare inlägget har plockats ned men resonemanget håller fortfarande.

Ovan ser ni den nya bilden och där finns bara de direkta kostnaderna med. Då räcker det med en dryg halvmiljon för att klara sig till 18-års dagen. Utöver det brukar de räkna in gåvor både till barnet och till barnets vänner mfl. Det räknas in barnsparande, klassresor, mopeder, extra stora bilar, nytt hus osv och så får man fram att det kostar 1,4 miljoner att ha barn.

Dumheter!

Exempel

Låt oss åter igen se till exempel AvL. Vår dotter kostar skitmycket pengar.

Barnomsorg -  Barnomsorgen går lös på 1425 kr/månad och den är inte ens medräknad i Swedbanks kalkyl ovan men finns med i de där 1,4 miljonerna. (det dryper av ironi i påståendet att det är dyrt att lämna sitt barn hos utbildad personal, fem dagar i veckan, 8-10 h om dagen för 1425 kr. Det är skitbilligt och hade jag kunnat köpa andra tjänster för det priset hade jag inte gjort någonting själv)

Fritid - Vår dotters primära önskan av aktivitet på lediga dagar är att vi cyklar till lekplatsen. Hon vägrar att åka bil eftersom hon blir åksjuk så även om pappa skulle vara latare än tillåtet håller dottern reda på familjens ekonomi. Priset för den typen av familjeutflykt är försumbar.

Allt som vi kan hitta på att göra på fritiden som inte inkluderar en sandlåda och en rutschkana skänker en lägre grad av upplevd lycka än så länge. Vi har tittat på nyfödda lamm, klappat katter, åkt på otaliga utflykter med massor av olika transportmedel, fikat, varit på restaurang, besökt familj och vänner, shoppat, varit på djurpark osv. Inget är lika kul som att gräva i sandlådan på den kommunala lekplatsen några kvarter bort.



Mat - Den absoluta favoritmåltiden är snabbmakaroner och Lithells varmkorv. Ett paket korv kostar 12 spänn på Willys och makaronerna kostar typ 8 kr/kg. Hon vill inte ens ha ketchup och helst vill hon inte ha maten varm. Utöver det skulle kosten bestå av havregrynsgröt med blåbär, apelsiner och russin. På helgen kanske hon hade kunnat tänka sig att äta en bit lax och en halv kokt, kall potatis och några ärtor om man trugade.

Nu tillåter vi inte att kosten är så ensidig utan vi lagar all mat och hon måste sitta med och äta med mamma och pappa men det är inte ens så att hon pliktskyldigt petar i maten längre (fram till typ ett och ett halvt år åt hon vår mat men nu är det full panik varje dag). Hon tvingas smaka men sedan skippar vi middagen och ger henne kvällsgröt eller så får hon en kall korv och några makaroner.

Varför just den korven? Tro mig, jag har testat. Nog för att jag är prismedveten men jag började inte där när det gällde min enda dotters kost men efter att ha testat en rad olika, inkl hemgjord konstaterade vi att hon uppskattar denna smaklösa, kladdiga skit bättre än någonting annat. Samma sak med köttbullar vilket förövrigt är en av de två rätter hon äter för närvarande. Hon kan kanske förmå sig att äta en eller två av pappas köttbullar men när jag köper Ica Basic då jädrar är det inte ovanligt att hon trycker i sig en 8-10 stycken på en sittning.

Det kostar inte 810 kr i månaden med ett par kilo köttbullar, en påse havregryn, en påse makaroner och ett par paket korv. Resten får hon på förskolan.

Kläder - Vi har köpt lite vinterkläder på loppis och vi har köpt strumpor och trosor till henne för underkläder tycker vi nog ändå är trevligast att köpa nytt. Hon har massor av kläder. Både nya och begagnade. Våra vänner och vår familj ger henne kläder i högar, både ärvda och nya.

Man kan resonera att eftersom det är någon som betalar så är det en faktisk kostnad även om det inte dränerar vår plånbok men mitt motargument är att hon hade inte haft de kläderna om hon inte fått dem. Då hade vi försett henne med alla de kläder hon behövde men det hade sannolikt inte funnits märkeskläder i hennes byrå.

Övrigt - Hygien och hälsovård är dyra områden. Badbaljan har vi fått och alla dessa specialprodukter hon använder är svindyra. Jag köper ett par olika tuber "klet" och det går på någon hundring per tub men då räcker de ett halvår också. Tvål och schampo verkar inte vara en grej när det gäller små barn men det finns barnanpassade prylar så vi har kanske lagt en femtiolapp på sånt.

Och hon har ju varit sjuk mer eller mindre konstant sedan augusti -18 och sjukvård är ju svindyrt när man har barn. Eller? Allt är ju för tusan gratis. Vi går till läkaren gratis, hämtar eventuella mediciner gratis, blir sponsrade av försäkringskassan om vi behöver vara hemma och vi slipper karensdagen.

Vi har valt att försäkra henne. Inte så mycket för att vi inte hade kunnat ta den kostnaden om något händer som att det ger lite extra sinnesro. Vi tecknade en kollektiv försäkring via hustruns fackförbund (fråga mig inte varför hon är med där. Det är en konstant tvist hemma men jag har gett upp nu) och då blir vi av med ungefär en hundring i månaden. Försäkringsskyddet är jämförbart med alla andra på marknaden.

Sen ser jag i ovanstående tabell att hushållselen skall kosta 80 kr/månad bara för att vi har barn och att ungens nyttjande av tv, telefon och internet skall gå på 110 kr/månad.

Vad är det för sjuk jävel som har hittat på det? Barn skall vara ute och leka. En tvååring skall inte veta vad internet är.

Min tvååring får ibland se på Bolibompa och hon pratar med sina morföräldrar via messenger. Elen det kostar är försumbar och nu när jag inte kommer undan straffskatten för den statliga televisionen hade det varit rent oförskämt att tilldela den kostnaden till dottern. Min dotters konsumtion av el och kommunikation per månad kan under inga omständigheter kosta mer än en tia. Jag har följt familjens elkonsumtion de senaste 10 åren och ja, vi har ökat ungefär 20 kvh/månad sedan vi flyttade från en tvåa till en trea men jag gissar att det inte direkt korrelerar med dotterns konsumtion av Bolibompa.

Möbler, inredning och utrustning - I år har vi shoppat som galningar. Dottern har fått en ny säng jag hittade nästan oanvänd på blocket för 350 kr inkl madrass. Hon har fått små bord och stolar för en femhundring och hon har fått en balanscykel för typ 400 kr. Totalt är jag ganska säker på att hennes födelsedagskalas var dyrare än alla prylar vi köpt till henne och det berodde mest på att vi tyckte det var kul att bjuda in i flera omgångar som en ursäkt att träffa alla våra vänner och familjer.

Summering

Jag är genuint trött på att höra att jag förstör mitt barn för att jag sparar och snålar. Inget kunde vara mer verklighetsfrånvänt. I vilken uppfostransbok står det att barn mår bra av att åka utomlands tre gånger om året? Var kan du läsa att det krävs att det står D&B på napparna?

Jag är världens snålaste pappa. Jag köper inte ens lördagsgodis till min dotter.

Det har att göra med att jag inte tycker att det är rimligt att hon äter godis ännu. Däremot får hon ofta russin eller frukt när vi anser att det är rimligt med någonting sött. Hon dricker vatten för att det är det rimliga för henne att dricka snarare än saft eller läsk och glass tycker hon är för kallt så det vill hon inte ha.

Jag vill påstå att jag gör allt jag kan för att min dotter skall ha det så bra som möjligt. Vi arbetar så lite vi får just nu för att ha så mycket tid som möjligt med henne och om något halvår är intentionen att vi skall försöka se till att arbeta ännu mindre. Det kanske kan ses som en kostnad men det är lika mycket för att vi tycker det är gött att inte jobba så jag lägger inte det på barnkontot.

På det hela taget har det inte kostat mer än en 1250kr/mån om vi inte räknar in barnomsorgen. 1250 kr är vad dottern drar in själv i bidrag från farbror staten. Hon har till och med börjat kräva att få slippa blöjan vilket innebär att hon, som den ekonomiskt sansade individ hon är, hjälper till att dra sitt strå till stacken.

Bortser vi från barnomsorgen har dotterns andra år alltså varit nettopositivt men inkluderar vi barnomsorgen har vi bränt den hiskeliga summan av 1300 kr/månad på vår dotter.

Ett barn kostar det du tillåter att det kostar men det kan också kosta mer än barnet själv skulle önska. Vår önskan är att vår dotter skall må bra och ha kul och därför kostar det inte oss särdeles mycket pengar att ha barn.

Men det kostar lite tid...


18 kommentarer:

  1. Matstrulet tog över halva inlägget och jag älskade det. Hög igenkänningsfaktor. Ungar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Jag som tyckte att jag var välbalanserad i min skrift. Ack och ve :-)

      Radera
  2. Hej!

    Jag har förvisso inga barn men detta var ändå ett inlägg jag starkt rekommenderar alla att läsa :)! Inte bara för att det var nyanserat men också för att det ligger mycket sunt förnuft i det.

    För övrigt kan jag säga att bankernas s.k "schablon-kalkyler" inte är något annat än rent trams och det tycker jag du får med här också.

    Jag tror att jag skulle betett mig lika om jag hade haft barn. Hoppas att jag får se i framtiden ;-)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla som inte köper nappar med D&G tryck borde rimligtvis komma under kostnaden som redovisas men vem vet. Ser fram mot din redogörelse när det blir :-)

      Radera
  3. Jag skrev ett liknande inlägg (http://www.cosmonomics.se/2019/03/07/vad-kostar-en-trearing/) för ett tag sedan om vad det kostar att ha en treåring. Det är helt galna siffror det "ska" dra iväg till. Skrev även om vad Konsumentverket tycker att saker och ting ska kosta (470 kr i månaden för kläder, 860 kr/mån för mat (treåringen är likadan med mat som ditt barn verkar vara) och 640 (!) kr i månaden för hygien). Jag förstår inte var de får dessa siffror ifrån. Det är helt befängt att barn skulle behöva kosta så mycket. Sen är det klart att köper man allt nytt, inklusive märkeskläder till ungarna, att de bara får käka "klämmisar" och exklusiva, ekologiska barnmatsburkar, och har blöja tills de är fem, då blir det ju dyrare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl precis det som är grejen. Konsumentverket lutar sig mot statistik och genomsnittskonsumtion och även om man kan ha svårt att förstå hur folk konsumerar när man inte lever på det viset själv så är det nog inte så orimligt att tro att det där skulle vara genomsnittliga behovsnivåer.

      Jag har en kompis som brukar säga att hans barn åt klämmisar för mer pengar än familjen som helhet köpte kött för och då var familjen klassiska köttätare.

      Radera
    2. Jo, det är väl så - jag har bara svårt att ta in det. Å andra sidan har jag en bekant som ska ha barn i sommar som har fastnat för en barnvagn som kostar 18 000, så då börjar man ju bra för att hålla nere kostnaderna...

      Radera
    3. Gode gud... Men ja det är nog vanligare det än som vi som fick en ärvd barnvagn vilken svärmor köpt för 200 kr på en loppis. Vår fungerar toppen och såg nästan oanvänd ut bortsett från slitningen på däcken... Men en ny är ju kul?

      Radera
  4. Men, men, men, ALTERNATIVKOSTNADEN, min gode herre alternativkostnaden. Med välbetalt heltidsarbete och investera inkomsterna till 10% årlig avkastning i 18 år, vad blir det, va, va, va.....
    Tänk bara om tex Warren Buffett hade ägnat sig mer åt sina investeringar istället för familjen så hade hans nettovärde varit många tiotals miljarder kronor mer. Swedbanken har nog tagit ner sin pdf för att uppdatera den med mer verklighetstrogen kostnadsberäkning så att exemplet Warren Buffett även ingår

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Hehe. Jag får ta och räkna på alternativkostnaden någon gång.

      Tills dess får jag sätta brasklappen att detta endast är exempel och i grund och botten givetvis bara gäller vår familj varpå resultatet för andra kan avvika drastiskt.

      Jag funderar själv på att ägna mer tid åt familjen och mindre tid åt investeringar men jag tror nog att familjens ekonomi skall klara av det även om kostnadsberäkningarna givetvis blir förändrade men det får också bli ett senare inlägg.

      Tack för din insiktsfulla kommentar :-)

      Radera
  5. Jag håller med dig i mycket. Dock är det skillnad på en liten filur när det kommer till aktivitetskostnader.
    Bara för att ha en grabb och en tjej som håller på med två sporter så drar det iväg. Man måste inte köpa ny utrustning men bara medlemsavgiften kostar ca 1 200kr per barn. till det ska det vara ryggsäck och träningsoverall som resten av grabbarna och tjejerna har. det är väl ca 700 kr st per barn. Någon klubba eller annat som hör till sporten varje år. Går såklart att hitta billigt på blocket men tillslut kommer det en period när det inte duger. Vi är inte där än som tur är.

    Nu älskar jag idrott och uppmuntrar verkligen detta men nog fasen kan det dra iväg lite när de blir större.

    Pengar som dock är värt det och betlalas tillbaka när man ser sammanhållningen i lagen och hur kul de har tillsammans.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pappa betalar?

      Med det aliaset förstår jag om det är svårt att justera tankesättet men jag har två kommentarer förutom att jag visst kan se din poäng och de är

      1: Jag inser att det är skillnad på stora barn och små barn men det visar också tabellerna som lägger på massa pengar när barnen blir större.

      Inlägget handlar till ganska övervägande del om mina upplevelser och det jag jämför mot är vår familjs förutsättningar mot genomsnitt och andra typer av beräkningar. I mitt liv förekommer det väldigt få tvååringar som aktivt engagerar sig i två sporter och vår dotter är inte en av de sportfrälsta ännu varför den delen av budgeten är låg för vår familj. Det kan givetvis ändra sig med åren.

      2: Är det en naturlag att barnen måste få välja två sporter? Få välja fritt? Få bestämma över utrustningen?

      Här kan jag bara utgå från mig själv. Vi hade mycket små marginaler när jag växte upp så det var liksom inte snack om att jag skulle åka skidor i alperna, rida, spela golf, segla eller spela hocky förutsatt att vi inte kunde lösa det på mycket små utgifter. Det stoppade nu inte mig från att spela fotboll, innebandy, bordtennis, handboll, tennis och hålla på med kampsport och friidrott.

      Om vår familj kunde lösa detta under min uppväxt tror jag inte att det måste vara en betungande utgift även om det givetvis kan vara det. Det är möjligt att lägga massor av pengar på vad som helst men att engagera sig i sporter kan vara billigt. Det måste inte vara dyrt. Allt handlar om val.

      Med det sagt håller jag med om att fysisk aktivitet skall premieras och det kommer inte vara kostnaden som skall begränsa mina barn. Nu är jag inte särdeles förtjust i lagsporternas interna kulturer, speciellt inte när det kommer till kvinnosyn m.m. och jag är inte heller särdeles förtjust i hur många föräldrar hanterar sporten i relation till sina barn. För mig är det viktigt att barnen får uppleva just laganda, kamratskap m.m. Tävlingen, kampen, förtrycket och utsattheten tycker jag inte är lika viktig så vi får väl se vad som händer när hon blir äldre.

      Må väl

      Radera
    2. Hej!
      Haha. Ja precis.

      1. Absolut. Och jag vädrar de tankar jag får när jag läser ditt inlägg.
      Jag ville bara belysa att kostnaderna kommer öka med tiden. Det tror jag alla föräldrar kan vittna om.

      Får hoppas hon fastnar för en lagsport. Det är fantastiskt att få vara del av en gemenskap. Det går säkerligen att hitta detta på fler sätt än genom sport.

      2. Näe men om mina barn vill hålla på med 2 sporter från att de är 6 år så kommer jag uppmuntra det. Det är ingen rättighet men jag är glad att kunna erbjuda mina bär detta eftersom att jag har tid och ekonomisk möjlighet.

      Våra barn bestämmer inte fritt om utrustningen men jag är beredd på att Det i framtiden kommer gnälla om det.

      Jag är själv uppväxt med många syskon och ensamstående mamma.
      Vet precis hur det är. Jag spelade hockey och fotboll. Tack vare schyssta kompisar och mormor och morfar.

      Just medlemsavgifter är svårt att komma runt.
      Att inte ge mitt barn en overall och ryggsäck med logga och namn känns självklart, speciellt om alla andra i laget har det.

      Just därför jag själv är aktiv i barnens idrott för att det inte ska förekomma sådant du nämner.

      Kan bara säga att jag inte känner igen det du beskriver i den miljön jag vistas i. Snarare att det är tvärtom.
      Tycker det är tråkigt att du fått vara med om sådana upplevelser i sportens namn.

      MVH PB?

      Radera
    3. Jag har säkert bara haft otur med föräldrarna men jag tror ändå det är ganska utspritt eftersom det hänt så många gånger.

      Med kvinnosynen är det systematiskt för de populära lagsporterna och om du inte sett det här du nog bara inte tänkt på hur stor skillnad det är mellan männen och kvinnorna.

      Fotboll och hockey har inte kommit hela vägen när det kommer till jämlikhet. Det är ett som är säkert.

      Men men... Det blir säkert bra när vi kommer dit

      Radera
  6. Att påstå att det är billigt med barn kanske funkar om man bor långt bortom en storstad? Visst, man kan variera kostnaden, men billigt är det inte. Men, nu kanske det är fler än jag som inte ser ekonomin som största grejen med barn?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur kan du ha missat att jag bor på promenadavstånd från Göteborgs stadskärna?

      Radera
    2. Göteborg är väl ingen storstad ;)

      Först gör man en fusion mellan två företag sedan blir det någon eller några avknoppningar som tar en sisådär en 20 år innan de börjar generera vinst ;)

      Radera
    3. 😀

      Dottern var kassaflödespositiv dag ett tack vare statsstöd men nu när tillväxten ätt så hög är burnraten högre så nu går vi minus. Får se hur länge det varar 😀

      Radera