Sidor

lördag 12 januari 2019

Grillad baguette med julskinka och dillcrème

Jag uppskattar när mataffärerna rear ut mat. Bara för att skinkan råkar vara julstämplad verkar 99 % av Sveriges befolkning anse att den är oätlig den 25:e december. Under mellandagsrean är det inte ovanligt att man kan hitta julskinka för en tia kilot.

När man nu som sparsam ekonomibloggare har köpt ett par rejäla grisrumpor är det dags att hitta på någonting med dem. Jag har skrivit om att hantera julens rester förut men då var det ganska rudimentär hantering.

Den här gången tänkte jag beskriva vad jag gör med julskinkan den 1:e januari.

Inte smörgåsen i receptet men en fin bild

Grillad baguette med julskinka och dillcrème

Som förrätt på nyårsmiddagen serverade du som vanligt hummer och då fick du både dill och crème fraiche över. Det skall vara fullfet fraiche och inte den där magra stackaren min hustru brukar köpa hem. Hacka en rejäl handfull dill och blanda med crème fraichen. Salta och peppra samt rör i en liten klick skånsk senap.

Till nyårshummern gjorde du givetvis också vitlöksbröd på baguetter och nu har du en baguette över eftersom du trodde folk skulle äta mer än de gjorde. Skär på snedden ett par cm tjocka skivor. Pensla/bred med rumsvarmt smör och grilla/stek snabbt på båda sidorna.

Vi har den färdigkokta julskinkan vi har köpt. Skär upp rätblock 2*2*8 cm stora. Stek eller grilla på hög värme, några sekunder på varje sida. Då blir den jämnvarm i mitten och borde få fina grillmärken eller stekyta.

Om du har några små, fina, kalla, kokta potatisar liggandes i kylskåpet föreslår jag att du skivar dem tunt och lägger dem mellan brödet och köttet. Annars är det gott med ett salladsblad eller någonting annat kallt och knaprigt. Du lägger alltså bröd, någonting kallt (exv potatis), skinka, dill och senapscrème och toppa med en dillkvist eller lite paprika. Färg och smak.

Nu har du skapat en festlig lunch eller förrätt till det fashionabla priset av någon krona och några rester.

6 kommentarer:

  1. Varför inte bara köpa måttliga mängder till en början? Hos oss är skinkan vanligtvis slut i mellandagarna. Blir det inte segt efter så många veckor annars förresten?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper mycket och förvarar antingen kylt eller fryst. Det är sällan det går att köpa svenskt kött för 10-30 kr/kg och när det går passar jag på.

      Det är således inte så att det jag nu använder är en griljerad julskinka som stått i tre veckor utan kött som någon råkar kalla julskinka.

      Radera
  2. Mmm, älskar julskina. Är dock ingen fantom i köket. Får börja följa din blogg lite noggrannare så kanske man får lite värdefulla tips :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan djupt rekommendera lördagsinläggen. De handlar främst om kost, hälsa och ekonomiskt självförtroende. De är till för de som vill ha någonting annat en bolagsanalyser och rena spartips.

      Radera