Sidor

onsdag 16 augusti 2017

Nytt portföljbolag: TransAlta Renewables Inc

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag har stått och vägt ett tag och funderat på vilket bolag som skall få mina pengar. Jag vill ha mer energi i portföljen men fru AvL är bestämd på punkten att vi inte skall ha för hög exponering mot fossila bränslen i våra investeringar och den lilla slatten Exxon jag har räcker gott tycker hon så då fick det bli någonting annat.

Jag har kikat på ett flertal bolag men det slutgiltiga valet föll på bloggrannarnas Torontofavorit. Jag fick upp ögonen för det här bolaget för nästan precis ett år sedan när Stefan Thelenius skrev om det på sin blogg och efter det har jag sett att flera andra bloggare plockat upp det så jag ville se vad det var för någonting. Följa John helt enkelt.

Då hade bolaget 25 ägare på Avanza och var okänt för oss och eventuellt är det fortfarande ganska okänt för vi är knappt 150 stycken nu som äger det men jag gillar det. Givetvis hade jag kunnat välja någonting närmare tillhands men det känns lite kul att vara verkligt global i portföljen och jag har kännt ett tag att jag behöver öka min utländska exponering. På portföljnivå var jag nere och dippade på 30 % utländskt i våras och det tycker jag är för lite när jag siktar på 50 %.






TransAlta Renewables Ink (RNW.TO)

TransAlta Renewables är en spinoff från TransAlta Corp och bolaget blev publikt under 2013. Det ger ju en ganska kort historik men eftersom TransAlta Corp fortfarande äger ca 65 % av bolaget och har en betydande påverkan på verksamheten finns det ändå en över 100 år lång historik att följa.

TransAlta Renewables är ett bolag som huserar på Torontobörsen med verksamhet i Kanada, USA och Australien. Det man äger är anläggningar som producerar energi från vatten, vind och gas.

Med sina 3,1 miljard i börsvärde är man en hundradel så stora som Exxon men bolagets 31 anläggningar producerar 3541 GWh förnyelsebar energi och för att sätta det i perspektiv kan vi konstatera att genomsnittssvensken förbrukar 16 MWh per år om man då fördelar hela den svenska förbrukningen per person. Det översätts till att bolaget skulle kunna förse knappt halva Göteborg med el under ett år. Installerad kapacitet var vid årsbokslutet 2016 2319 MW. Det finns således utrymme för tillväxt helt klart.*

Växt har man gjort. När man noterades 2013 användes likviderna till att förse bolaget med anläggningar som kunde producera 1,112 MW el så man har på 5 år växt till det dubbla och det syns hyggligt i siffrorna också.

På fem år växte man omsättningen från 220 milj CAD till 259 milj CAD men då skall man veta att man i år har färdigställt ett ganska stort projekt och vid halvårsrapporten meddelade man att innevarande år redan hade en omsättning på 241 milj CAD vilket är mer än dubbelt det som uppvisades samma period året innan. TTM ligger omsättningen på 380 milj CAD så det finns potential.

Man har haft lite slagiga inkomstsiffror men nu har man byggt ett gasverk i Australien vilket borde säkerställa en något mer jämn ström av intäkt och förhoppningsvis också vinst.

Vinsten är förövrigt helt okay. Man har gått från 0,28 CAD per aktie till förväntat någonstans norr om 1,1 dollar i år. Förra året hade man problem så jämförelsesiffrorna blir lite skeva men en sak kan man ju säga och det är att bolaget växer så det knakar. En annan sak som är viktig att ta med sig är att det här är ett tillgångstungt bolag så den redovisade vinsten är ganska irrelevant som tal. Det man skall titta på är kassaflödet eftersom vinsten påverkas drastiskt av enorma avskrivningar. Precis som i amerikanska fastighetsbolag beräknar bolaget adjusted funds from operations (AFFO) vilket är ett hyggligt mått att kolla på för att bedöma pris, värdering och bolagets generella ställning. Man behöver givetvis titta på andra saker också men övergripande är AFFO bra precis som P/e kan vara en god första indikator i vanliga bolag.

Det fria kassaflödet har växt från 52 cent per aktie till 1,2 dollar per aktie vilket är en genomsnittlig årlig tillväxt på 18,2 %. På samma tid har utdelningarna växt från 75 cent per aktie till den absolut senaste utdelningshöjningen då man höjde utdelningen med 7 % till 94 cent per aktie. Det ger en utdelningsökning på lite över fyra procent vilket innebär att man sänker sin utdelningsandel och visar att man arbetar långsiktigt.

Utdelningsandelen ligger på runt 80 % av det fria kassaflödet och det är ändå en rimlig nivå tycker jag. En av de mysigare egenskaperna i min värld med det här bolaget är att de delar ut månadsvis och med en börskurs på 13,90 CAD blir direktavkastningen 6,8 % vilket är en ganska rejäl utdelning.

Kursen har fått lite stryk på sistone och min gissning är att det främst härstammar från den generellt ökade oron de senaste månaderna både gällande räntan men också gällande Trumps utspel. På lite sikt tror jag att det kan vara en rimlig prissättning på aktien nu när man betalar någonstans i närheten av 11 gånger det fria kassaflödet vilket nästan kan jämföras med ett P/e på 11. För den här typen av bolag är inte det snuskigt billigt men det är heller inte vansinnigt dyrt utan känns ganska rimligt.

Summering

Detta blev en lite kortare genomgång av ett bolag verksamt inom förnyelsebar energi. Jag gillar det. Det är ett relativt stabilt bolag med flera intäktsben vilket gör att man inte är lika beroende av tillfälligheter som vind eller vattenströmmar. Aktien ger idag en god direktavkastning till en rimlig värdering men man behöver hålla koll på bolagets skuldsättning och energipriserna i världen men i dagsläget klarar sig bolaget bra och det är med ett väldigt lågt energipris och en resonabel skuldsättning så det finns utrymme i balansräkningen.

Sist men inte minst gillar jag att bolaget kan ses som stabilt men att det ändå finns väldigt gott om utrymme för tillväxt och huvudägaren TransAlta Corp har en hel rad produktionsanläggningar och projekt man är villig att sälja och denna typ av samarbete kombinerar två bolags möjligheter att skapa god avkastning vilket ger båda bolagen starkare och bättre förutsättningar för att klara morgondagen.

*Stycket justerat efter påpekande om att effekt och energi givetvis inte är samma sak.


Bildkälla: transaltarenewables.com

7 kommentarer:

  1. Vad är det för gas de producerar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm... Det var en bra fråga för det fick mig att fundera lite. Ibland läser man saker utan att reflektera och det här var en typisk sådan gång. Speciellt vanligt är det när jag läser på engelska för då tenderar jag att "hoppa över" några ord här och där för att i huvudsak få med mig kärnan i budskapet.

      Som jag förstår det äger de eller har ekonomiska intressen i ett gäng generationsanläggningar där man använder eller kommer att använda naturgas för att driva turbinerna som genererar el. Man producerar alltså inte gas utan man producerar el med hjälp av gasdrivna turbiner och gasen, säger man själv, skall vara naturgas men jag gissar att man kan använda biogas också även om jag inte läst det och det inte verkar som om man i dagsläget använder biogas. Man kan ju fråga sig hur förnybart detta är.

      Nu tänker jag att man nästan måste bygga in lite trygghet i sitt finansiella system för att överleva och gaskraftverken står för knappt 44 % av företagets totala kapacitet så majoriteten av bolaget är fortfarande inriktade på förnyelsebar energi men det var en väldigt bra fråga som jag skall hålla koll på och följa upp...

      Man listar själva heller inte gasanläggningarna som förnybara men eftersom majoriteten av den producerade energin är förnyelsebar är det den man trycker på.

      Radera
  2. Hej!

    Tack för en intressant genomgång av ett intressant bolag. Energibolag har inte gett mig ståpäls direkt senaste åren då det verkar vara stenhård konkurrens överallt.

    Sen tycker jag det verkar som att hela branschen har problem med var man ska lägga krutet. Satsa nytt på förnybart = massor av osäkra investeringar eller satsa på gammalt = risk för att man blir omsprungen av andra som vågar ta risker.

    Själv har jag mina aktier i Fortum (det har inte varit spännande) men kanske dax att kolla runt på lite alternativ. Intressant genomgång var det i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Drömmaren

      Jag har länge varit inne på att de stora säkert kommer göra mer/kan göra mer för förnybar energi än de små bara baserat på att det är framtiden och att det är där man har de finansiella musklerna men det är nog egentligen ett felaktigt tänkande. För oss investerare är det nog mer rationellt att hitta ett litet/medelstort bolag som sysslar med förnybar energi om man vill hålla den typen av verksamhet. Personligen vågar jag mig inte på bolag som utvecklar den nya tekniken men bolag som håller beprövad teknik, det fixar jag.

      Radera
  3. Jag tror du kanske borde räkna om lite i produktionssiffrorna. Det blir lite lurigt när man jämför energi och effekt. Den by på 145 personer som du tar som exempel borde klara sig med installerad effekt om 644kW baserat på 16000kWh per år.
    Som ytterligare jämförelse så kan tex nämnas att Forsmark reaktor 1 producerar 2928MW vid full drift vilket självklart räcker till mera än en by på ca 200 personer.

    Mvh
    Dan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns skönt att folk kontrollerar vad jag skriver. Tack för att du uppmärksammade mig på min tankemiss.

      Radera
    2. Ingen orsak. Och kul att du skriver om bolaget som verkar intressant.:) Kan hända att det får komma in i portföljen för att komplettera mina innehav i Fortum och Brookefield Renewable.

      Radera