Sidor

måndag 2 januari 2017

Månadsavstämning december och sammanfattning 2016

Det är nästan så att jag är sugen på att säga "äntligen" men det hade inte varit riktigt rättvist. 2016 har varit ett fantastiskt år på många sätt och det första fulla året då jag har haft bloggen som verktyg att mäta mina ekonomiska strävanden. Det har också varit året för en rad personliga triumfer och ett år fullt av förändringar.

Jag ämnar inte trötta ut er med upprepningar av vad som hänt i mitt liv utan vill mest konstatera att det händer en hel del och det mesta har varit positivt (eller så kan det vara så att jag väljer att fokusera på det som varit positivt)


Bild: Pixabay.com


Ekonomi
Det har varit en ganska försiktig månad. Jag har ökat lite i Nobina och slängt in en extra slant i Cloetta men det har inte hänt så väldans mycket egentligen. Främsta fokuset har legat på att flytta till nytt boende och allt det innebär för den framtida ekonomin och min börsaktivitet har fått vika lite.

Under året kan vi dock konstatera att det har varit en hel del transaktioner, närmare bestämt 197 köp (exkl fonder) och 28 sälj men säljtransaktionerna är nästan uteslutande tvångsförsäljningar, inlösningar eller några lottrader i årets IPO-bingo. Om tiden räcker till i nästa vecka skall jag räkna lite på vilken förvaltningskostnad jag haft men idag kan jag säga att det är en låg kostnad.

Portföljutveckling

Totalt är AVL-index upp hela 2,34 % (0,49 %) på månadsbasis och från årsskiftet ligger vi nu på + 7,01 % (+4,54 %). Året avslutas starkt och både det svenska och det globala indexet har rusat den senaste månaden.

Mina samlade portföljer har nu börjat agera i enlighet med mina beräkningar och underpresterar när index ökar så fort som det gjort. Mina portföljer har den senaste månaden "bara" ökat 0,74 % (-0,26 %) rensat för insättningar och låneökning. Sedan årsskiftet har portföljen fortfarande en positiv totalavkastning vilken vida överstiger mitt jämförelseindex med sina 16,75 % (15,89 %). Det verkar som om de flesta på twitter och i bloggsfären har lyckats bättre men när jag sammanställer portföljens volatilitet får jag fram att min portfölj haft en volatilitet på 10,35 % och OMXSGI har på samma tid svängt 18,7 % vilket innebär att min portfölj haft en väsentligt lägre risk enligt det sättet att mäta risk på och med det i baktanke är jag vansinnigt nöjd över ett resultat 2,3 ggr bättre än det tagna indexet.

Sparande

De senaste månaderna har varit magiska när det kommit till sparande och mycket är tack vare en aningen högre inkomst än jag är van vid och möjligheter att sälja av saker som legat och skräpa i olika skrymslen. Jag lyckades i december uppnå en sparkvot på 75,31 % (79,76 %) av nettoinkomsten vilket ger en ackumulerad sparkvot på hela 68,29 % (67.49 %) på helåret.

Det är ganska hysteriskt men då lyckades jag å andra sidan sälja prylar för motsvarande hälften av en normal månadslön och allt detta extra går rakt in i sparande. Vad som är riktigt sjukt är att jag lyckades komma upp i en sparkvot på 68 % och ser jag till vår lilla familj som helhet är sparkvoten inte mycket lägre totalt och vi upplever inte att vi har försakat någonting för att nå dit även om många som saknar sparivern vi besitter kanske inte skulle hålla med.

Jag har nu, när jag summerat årets utgifter, konstaterat att jag konsumerat aningen mer i år än föregående år och eftersom jag är nästan säker på att nästa år kommer innebära en högre utgiftsnivå kommer jag vid de olika beräkningarna jag gör, höja min beräknade konsumtionsnivå. Det kan innebära att jämförbarheten över åren blir svår men då kan jag för enkelhets skulle meddela att jag kommer indexera upp konsumtionen med 110 % för säkerhets skull.

Utdelning

December är en den näst svagaste månaden före september men trots detta har portföljen genererat en kostnadstäckning på 2,99 % (22,66 %) av en standardmånads omkostnader. På årsbasis har jag nu fått in tillräckligt för att täcka 17,47 % (16,37%) av ett års konsumtion.

AVL-Portföljen

Under december månad köptes 11 st aktier i Nobina in.



Portföljen startade i maj och har idag 5500 kr i insatt kapital. 500 kr i månaden skall sättas in förutom vid speciella tillfällen. Ni kan räkna med att januaris insättning kommer vara högre eftersom vi då har fått både julklappspengar och födelsedagspengar (Herr AvL fyller år i januari). Utöver insättningarna har vi fått 151 kr i totalavkastning vilket innebär 2,7%. Det är inte extremt imponerande men det är bättre än ett bankkonto och vi kommer ha nytta av de här pengarna när vi blir äldre. Låter vi bara tiden arbeta för oss kommer det här bli bra.

Några reflektioner man kan göra är att jag var lite tidig på pucken gällande Novo Nordisk och dessutom köpte jag bolaget trots att portföljen ligger i ett ISK och inte en KF vilket för de flesta innebär en negativ skattekonsekvens och jag har funderat mycket på detta och nu kommit fram till att den här portföljen borde byggas baserat på de flestas förutsättningar varför jag kommer sälja Novo Nordisk i den här portföljen under 2017. Jag tror fortfarande på bolaget och i min vanliga portfölj ökar jag snarare än minskar så vill du stanna kvar är det inget fel i det. I övrigt är jag ganska nöjd även om det har varit lite svängigt och slagigt men ju mer pengar vi får in desto bättre blir det.

Livskvalitet
Den här månaden har vi inte gjort några väldiga utsvävningar men vi har hunnit använda mellandagarna till att umgås med vänner på en tapasrestaurang och vi firade nyår med syster vilket vi aldrig gjort förut.

På årsbasis kan jag inte ens beskriva hur mycket roligt jag har hunnit med med alla shower, restaurangbesök och utflykter vi gjort men det är lätt att säga att det här livsmålet blev uppfyllt 2016.

Hälsa

Den här månaden har varit trögare än någonsin. Det hjälpte inte till att jag kraschade och var sängliggande i en vecka men trots höstens dipp har jag kommit i mål med stegen även om viktmålet är det enda jag inte klarade av.

Jag promenerade 213.122 steg vilket gör att jag slutar på ett plus på 151.262 steg för helåret och en total promenadsträcka på 3.811.262 steg vilket motsvarar ungefär 267 mil. Avståndet till fots mellan Göteborg och Istanbul är 266,4 mil så det outtalade målet att promenera en sträcka motsvarande sträckan mellan de städerna uppfylldes också.

Viktmässigt gick det sämre. Jag hoppade på vågen på nyårsafton och konstaterade att med några timmars frosseri kvar av 2016 vägde min lekamen 98,5 kg vilket missar målet med 3,5 kg men det innebär fortfarande att jag gått ned 6,5 kg i år. Inte lysande men helt okej. Nästa år får vi ta nya tag.

Summering

Jag kan bara hoppas att 2017 blir lika spännande och roligt som 2016 varit. Att vida överträffa sina mål är få förunnat och givetvis kan det vara så att jag hade för lågt satta mål eller så kan det vara så att vi tillsammans har lyckats klämma ut det där lilla extra som behövs för att livet skall bli extra spännande.

Jag ser verkligen fram mot 2017 och vad året har att erbjuda. Härnäst kommer jag presentera nya, uppdaterade mål för 2017 samt en avstämning i siffror gällande portföljbolagens utdelningshöjningar år 2016. Jag planerar också en How To - serie för att initiera sparande. Har du förslag, idéer eller önskemål gällande bloggens innehåll är det bara att hojta till så ser vi vad vi kan göra.

Nu kör vi


Bildkälla: pixabay.com och nordnet.se

4 kommentarer:

  1. Kul att höra att du också ökat en del i Cloetta :)

    Tänkte höra om du vet hur det kommer bli med deras utdelning 2017? Kursen har ju ökat rätt mycket och som jag förstått det är kursen en reflektion av utdelningen - sjunker kursen sänks oftast utdelningen.

    När vet man vad utdelningen blir för året?

    Mycket läsvärd läsning på din blogg som vanligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kronantillmiljonen

      Utdelningen brukar föreslås av styrelsen inför årsstämman och fastslås av aktieägarna på årsstämman så vi får vänta lite till innan vi vet vad utdelningen blir.

      Dock verkar det som om du kanske har missförstått aktievärdering en aning för det är sant att utdelningsnivå kan påverka aktiekursen men det är i grunden marknadens tro på framtida vinster i bolaget som ligger bakom aktiepriset. Nu brukar man ju säga att på riktigt lång sikt är utdelningar det som definierar framtida vinster men på lite kortare sikt är det ganska många fler parametrar som styr. Fram till förra året hade Cloetta ingen utdelning men då värdesatte man vinsterna även om bolaget behöll hela vinsten för att kunna växa.

      Det kanske också är viktigt att veta att aktiekursen inte är ett beslutsunderlag för utdelningen utan företagets vinster. Om kursen sjunker påverkar det inte utdelningen utan det är snarare tvärt om.

      Hojta till om min röriga förklaring var alldeles för rörig så försöker vi igen.

      Väl mött

      Radera
  2. Hej, lycka till med 2017 också. Men, hur kommer det sig att du verkar ta så låg risk i portföljen? Är man ung så bör man ligga mest i aktier, som jag ser det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare Investeraren

      Vad får dig att tro att jag inte sitter i aktier? Min önskan är att ha en buffert runt 10 % vilket skulle täcka alla rimliga omständigheter. Efter lägenhetsköpet är nu bufferten nere på under 2% vilket innebär att mina samlade tillgångar, borträknat lägenheten, ligger 98,7% investerat i aktier.

      Den låga volatiliteten kommer sig av valet av aktier och inte av att jag sitter på stora ränteplaceringar.

      Radera