torsdag 16 april 2020

Finns det några vinster med att dela sparandet mellan olika banker?

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag fick frågan om det finns några vinster med att dela sparandet mellan olika banker?

I familjen AvL engagerar vi någonstans mellan 6-10 banker vid varje givet ögonblick och ytterligare några finansinstitut eller liknande organ.

Behöver man det?



Nej sällan.

Vi har banklån, lönekonton och allt sånt hon en bank och sen har vi några olika kreditkort hos andra banker. Utöver det nyttjar vi några olika banker för deras sparkonton och sist men inte minst har vi konton hos Nordnet och Avanza (och så har vi pensioner på några ställen och alternativa investeringar på andra ställen osv men ni fattar).

Frågan gällde specifikt huruvida det var vettigt att dela upp sparandet mellan olika banker och då främst sitt långsiktiga fondsparande. För frågeställaren sparar uteslutande i fonder eller på sparkonto.

I det fallet finns det väl egentligen bara tre anledningar att sprida sitt sparande som jag kan se.

1: Tillgång till fonder

2: Avgifter

3: Investerarskydd

Så... Fondutbudet kan vara ganska begränsat hos storbankerna exempelvis och det kan finnas skalavgifter för olika konton i vilka man förvarar sina fonder och det kan vara en anledning att flytta sitt sparande till en bank där man har tillgång till de fonder man vill investera i.

Även nätbankerna har olika utbud även om deras utbud tenderar att vara så stort att det borde gå att hitta någonting som passar och fondavgifterna är de samma oavsett var man investerar (även om det har börjat komma uppstickare som utmanar även det) så det är primärt produktutbudet som skulle vara anledningen till att ha två olika nätbanker.

Sist men inte minst har vi investerarskyddet vilket är en statlig garanti ifall banken går i konkurs. Ungefär som insättningsgarantin men för värdepapper är skyddet "bara" 250 000 kr och inte en miljon.

Skillnaden är att dina fonder inte blandas med bankens tillgångar och värdepapperna förvaras inte ens hos banken så i realiteten krävs det någon form av brottslighet eller att flera stora banker går i konkurs samtidigt för att dina fonder skall förloras och garantin lösas ut.

Men om man är orolig för systemkollaps samtidigt som man tror att Svenska staten skall finnas kvar och redo att infria sina löften när allt annat kraschar; då kan det vara rimligt att dela upp ditt fondsparande på så många olika banker som behövs för att du skall skydda hela din förmögenhetsmassa med investerargarantin.

Utöver detta kan inte jag egentligen se några anledningar att dela upp fondförmögenheten på olika banker. Gör du?





8 kommentarer:

  1. En stor vinst är väl att ens medvetenhet ökar kring vad god service och rimliga villkor faktiskt innebär? De som håller sig till samma bank i hela livet, typ mammas för att det alltid varit så, är ju de som blir tokblåsta.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erbjuder någon bank god service i dag? :-)

      Radera
  2. Har 7st banker, anledningen är att jag 'försöker bli så lite blåst som möjligt'.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan väl vara en anledning så god som någon...

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Jag har också funderat på den här frågan och kommit till ett delvis annat svar. Om man håller sina tillgångar i en kapitalförsäkring finns en liten risk att mäklaren förlorar informationen om vem som äger vilka tillgångar även utan att något brottsligt sker. Jag har skrivit lite mer om det i ett inlägg om informationssäkerhet på min blogg:

    Om den japanska pensionsskandalen och en viktig skillnad mellan KF och ISK

    Kanske skulle samma sak kunna hända om man sparar direkt hos ett fondbolag, vilket exempelvis är fallet om man har tillgångar hos Lysa.

    Själv sprider jag mina privata finansiella tillgångar mellan Avanza, Lysa och Nordnet, dock just nu med tung koncentration hos Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-)

      Personligen tycker jag att risken med KF uppvägs av att försäkringen inte ingår i dödsboet vilket gör att alla eventuella borgenärer mot dödsboet går miste av dessa tillgångar vilket innebär att jag har en hygglig summa i olika kapitalförsäkringar i syfte att säkra min avkommas framtid.

      Tack för bra kommentar och information

      Radera