Gudarna skall veta att jag inte är någon ingredienssnobb. Jag köper billigt fläskkött, de billigaste konserverna och jag äter efter det som är billigt; inte det som skall vara i dagens recept.
Men...
Det finns några saker man behöver ta med sig när man gör så.
Fundera på hur en risgrynsgröt skulle bli om du använder jasminris istället för rundkornigt grötris. Varför säger alla att man skall ha ett speciellt ris när man gör risotto?
Jag har för all del aldrig försökt tillaga ovanstående risrätter på jasminris eller basmatiris men låt mig gissa lite här. Det borde gå att koka gröt på jasminris för det riset borde reda mjölken och skapa en hyggligt krämig gröt men riset kan inte suga åt sig lika mycket vätska, konsistensen kan inte bli densamma och man riskerar att få en smet istället för en gröt.
När det kommer till risotto behöver man ett speciellt ris för att riset skall kunna suga åt sig mer vätska, mer smak och fortfarande ha en konsistens, en tuggig kärna.
Som en äkta sparfantast kan man konstatera att de flesta kan leva ett helt liv utan att äta risgrynsgröt eller risotto och då behöver man sällan fundera i de här banorna men även den som vill äta ris till sin currykyckling behöver fundera lite. Basmatiriset är oftast billigare än jasminris men det du får då är ett ris där varje riskorn är separerade. Jasminriset klibbar ihop.
Summa summarum
Ibland finns det anledning att köpa rätt saker. Ibland spelar kvaliteten roll och ibland kan det vara värt några kronor extra för den perfekta måltiden.
En "risig" omskrivning av att det är skillnad på värde och pris?
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
Thz
Så är det :-)
RaderaJag har gjort risgrynsgröt på icke grötris då jag inte kunde hitta något grötris i det landet jag var i och kan intyga att det blir inte lika bra.
SvaraRaderaHej Emil
RaderaSkönt att veta att min kvalificerade gissning höll.
Tack
Kan meddela att grötris funkar precis lika bra till risotto som ett dyrt arborioris!
SvaraRaderaDu har inte kastat om prisen på Jasmin kontra Basmati nu? Där jag köper ris (Willys) kan jag få Jasmin för 13 kr/kg medan billigaste Basmati kostar 22 kr/kg, samma märke.
SvaraRadera~Frilosofen
Du har nog rätt. Jag tänkte på Willys långkorniga parboiled. Det brukar vara det billigaste men det är också riktigt trist...
RaderaVi har alltid tre sorters ris hemma.
SvaraRadera* Jasmin för sydasiatiska och svenska rätter
* Basmati för indiska och mellanösternrätter
* Rundkornigt för japanska, koreanska, spanska och italienska rätter
Håller med kommentaren ovan att det funkar bra med grötris eller valfritt rundkornigt ris.
Brukar alltid köpa större förpackningar (5-20kg) för då kommer man ner till 10kr/kg oavsett sort.
Mår dåligt bara jag ser parboiled ris men jag förmodar att det skulle man kunna få för ännu lägre pris.
Frågan är om inte grötris är säsongsvara för jag letade som en tokig efter grötris i somras men då fanns det inte i någon butik jag gick till men nu finns det överallt.
RaderaTack för tipsen.
Köp aldrig ”sushi-ris”! Där fungar grötris HUR bra som helst.
SvaraRaderaMorsan
Hej Morsan
RaderaTack för tipset. Hustrun tycker inte om sushi så det blir inte så mycket sånt i det här hushållet.