Rubriken antyder att jag inte har koll alls men jag vet faktiskt att en linsgryta med krossade tomater och lite buljong är ganska billigt och lika så ärtsoppa utan gott i men när fru AvL ibland bestämmer att vi skall äta mer vegetariskt behöver herr AvL plocka fram sin kockiga kreativitet och när den genen går igång blir det oftast ganska flådigt eller i alla fall inte lika billigt som vanligt.
Så fungerar det givetvis när jag får feeling på mat med kött i också. Häromsistens kom jag över en ganska exklusiv bit nöt som jag tyckte skulle behandlas med respekt och jisses vilka råvaror det skulle kombineras med. Gott blev det men den där gamla yrkesstoltheten och kreativiteten kan vara farlig. God men farlig.
Grönsakswok med haloumi och inlagd majrova
1 pkt haloumi
1 broccoli
1 ask cocktailtomater
1 stor majrova
250 g champinjoner
1 bit färsk ingefära
2 klyftor vitlök
1 dl socker
Kinesisk soja
Ättika
Den här rätten vet jag inte om någon annan har skrivit ett recept på och givetvis glömde jag att fota kreationen så bilden ovan har ingenting med det här att göra mer än att jag ville ha en fin bild i inlägget.
Jag gjorde så här.
Börja med en halv sats 3-2-1-lag. Skala majrovan och fortsätt med skalaren. Gör långa remsor av majrovan och lägg i dem i den varma lagen efter att du har stängt av plattan på lagen. När du är klar kan du direkt hälla över lagen med rovan i en serveringsskål och när maten är färdig kommer det hela ha svalnat nog för att vara njutbart.
Ansa broccolin. Toppen kan du skära i ganska stora buketter och stammen i centimeterstora kuber. Rengör svampen och dela dem i fyra till sex bitar. Cocktailtomaterna behöver ett skuret kryss i sig så att skalet inte exploderar när de hettas upp och ingefäran behöver rivas. Jag använde ungefär en matsked riven ingefära men det är helt upp till tycke och smak. Du kan med fördel också tärna halloumin i det här stadiet.
Då så. På med stekpannan eller woken och se till att den blir rejält varm. I med lite matfett, svamp och stammen på broccolin och vitlöken. Efter kanske en till två minuter när svampen börjar få lite färg kan man ha i resten av broccolin, ingefäran och någon matsked soja.
När sojan nästan kokat in kan du hälla i tomaterna och då kan du dra av pannan från plattan. Tomaterna kommer bli lite mjuka bara på eftervärmen och de kommer släppa lite vätska som gör rätten lite såsig.
Snabbt på med nästa stekpanna (har du bara en får du vänta 30 sekunder och sedan kan du hälla upp woken på ett serveringsfat och sedan kan du ställa på pannan på plattan igen.
Nu skall haloumin stekas och jag stekte den på hög värme i en-två minuter och hällde på lite soja och rev några riv med ingefära över kalaset för att få lite extra smak på osten men jag skulle gissa att det räcker att bara steka osten för att det skall bli fint och smaka som det skall.
När osten är varm är det bara att hälla den över woken och sen är maten klar.
Servera med den inlagda majrovan och om du skulle vilja kan du strössla på lite krossade cashewnötter om du råkar ha sådana hemma.
Ekonomi
Jag tenderar att anstränga mig för att hitta så billiga råvaror som möjligt och när jag gjorde den här rätten var det erbjudande på tomater, broccoli och halloumi men trots detta blev portionspriset bra mycket högre än vanligt.
Nu beror portionspriset lite på hur mycket man äter. Jag och hustrun delade på den där rätten men jag gissar att de flesta skulle vara fullt nöjda med att dela kalaset på tre och då blir det närmare 18 kr/portion. Det är inte så blodigt för en ganska maffig middag men det tillhör inte på långa vägar de billigaste rätterna jag lagar. Men jädrans vad gott det var och vad är väl livet utan lite lyx någon gång i bland.
Och om nu lyxen inte kostar mer än en tjuga må det väl vara hänt. För mig tog det precis under 30 minuter från start till mat men jag skulle gissa mig till att de flesta skulle behöva mellan 45 minuter till en timme på sig för att skaka fram den här rätten men det är klart värt det i slutändan. Är man inte rädd för lite styrka kan jag också rekommendera att man skivar lite röd chili tunt och strösslar över alltihopa. Mumma.
Lycka till
Bildkälla: fredrik sandin carlsson och att välja lycka
Ja, varken haloumi eller majrova är direkt genomsnittliga i min vegetariska kost. Du hade kunnat krydda med saffran och tryffel också ;-).
SvaraRaderaSkit också. Jag råkade trycka på publicera istället för spara. Jag är inte alltid överens med blogger :-)
RaderaMen men. Som jag skrev överst så är det inte nödvändigtvis den vegetariska aspekten som gör maten dyr utan det faktum att jag inte har vegetarisk kost i min repertoar varför jag tenderar att bli lite kreativ när jag skall laga vegetariskt.
Nu råkar det också vara så att min mage inte klarar av att äta vegetariskt på det sätt som du tenderar att göra och skulle jag gå över till vegetariskt skulle jag nog ändå äta ganska mycket ost och svamp vilket inte är gratis.
Jag har sagt det många gånger att jag inte är ute efter att snåla utan att göra väl avvägda val. Min matmånad kommer aldrig kosta 600 kr men den kommer heller inte kosta 6000 kr men jag vill ha råd med lite saffran och tryffel om jag skulle vilja ha det :-)
Fattar, men tyckte rubriken var lite provocerande ;-).
RaderaSvamp för 29 kr/kilo är billig mat, särskilt eftersom de är ganska luftiga och lätta. Ost är dyrare, men jag betalar i princip aldrig mer än 40 kr/kilo. Fast då blir det grevé eller gouda, inte haloumi.
Rubriken var meningen att vara lite provocerande 😉 clickbait
RaderaSvamp för 29 kr/kg är ju dels ganska sällan och dels bara champinjoner. Annars är det sällan jag hittar svamp under 80 kr/kg.
Jag väljer ju haloumin ganska mycket för konsistensen. Eller? För du steker väl inte goudan utan gratinerad med den eller har den på mackan?
Själv köper jag bara champinjoner (annan svamp äter jag bara hemplockad), men reagerade på det låga priset. Jag betalade själv 36,90 kr häromdagen.
RaderaJa 29 kr får man bara när butiken haft ett erbjudande på 250g paket och inte fått sålt alla
RaderaÄter 100% veganskt och det kan bli exakt så dyrt man vill även då. Hälften av recepten på veganska pastarätter jag hittar innehåller någon slags cashew-kräm och ökar portionskostnaden rejält. Jag brukar istället göra egen havregrädde för mer krämiga rätter och då dyker kostnaden ner till ören istället.
SvaraRaderaWow. Hur gör man havregrädde?
RaderaJag kör 3 dl havregryn och 2 msk rapsolja i en mixer med en liter vatten. Sen silar jag ner grädden i en flaska. Tittar man på Oatly iMat så består den av havre, rapsolja och vatten. De ingredienserna behöver man inte betala dyrt för.
RaderaDet finns lite olika varianter med att förvälla havregrynet i varmt vatten och låta det stå och dra ett tag. Jag har inte riktigt satt min favoritmetod. Den jag gör funkar toppen i grytor men blir lite för tjock i en stekpanna. Samma recept för havremjölk minus oljan!
Snyggt, tack!
RaderaDet är väldigt sällan jag köper havreprodukter men nu kommer det nog bli ännu mer sällan. Ingen risk att du har testat att syra havregrädden för att skapa creme fraicheliknande produkter?
Stort tack för tipsen. Har aldrig tänkt på att experimentera med den här typen av produkter.
Halloumi ingår inte heller i min vanliga vegodiet. Det största problemet med vegetariska kokböcker, för att inte tala om recept online, är att de oftast innehåller minst en handfull prettoingredienser som man egentligen inte behöver men som höjer priset rejält. Saltå kvarn, även om jag gillar dem, lite av ett skräckexempel. Behöver jag verkligen fyra sorters mjöl, tre sorters frön och lika många torkade frukter/bär för att baka en vanlig limpa?
SvaraRaderaDärför gillar jag dina recept för de är enkla, rak på sak, bra och inte minst billiga - även när de innehåller halloumi!
Ingefära är förresten lätt att odla själv och samtidigt en fin prydnadsväxt! Jag har en planta som jag satte före jul som redan börjat skjuta ordentligt med fart och ser fram emot att skörda några knölar senare i år.
Ja det är klart som ni säger att man kan göra all mat dyr. Ibland behöver man lyxa till tillvaron och så länge man inte lyxar till det varje dag är det ju okej.
RaderaTack för tipset. Jag inser att jag inte är så framåt som jag trodde att jag var för jag har aldrig funderat på att odla ingefära här hemma. Jag har historiskt inte använt så mycket men det blir mer och mer och den är ju inte gratis även om det finns dyrare kryddor.
Tack