Jag har flera gånger sett att bloggare skriver att de säljer en aktie A som gått bra och som nu har X direktavkastning för att istället köpa aktie B som har 2X i direktavkastning och ofta får de då frågan varför de gör så. Om man har en hög YOC (Yield On Cost) borde man väl behålla innehavet men det kanske är vettigt att nyinvestera i aktie B?
Det är sällan bloggarna verkligen förklarar för den som frågar och jag har själv funderat några gånger men inte tänkt så mycket på det eftersom jag handlar det jag känner för, gör mina analyser och fattar omfördelningsbeslut men en dag började det här gnaga på mig och jag kunde inte få till logiken. Jag var alldeles för inlåst i procent och det krävdes att jag klagade inför hustrun under en promenad varpå jag var tvungen att förklara situationen med enkla illustrativa exempel för att det skulle gå upp för mig vad det är man faktiskt gör när man "köper en högre direktavkastning".
Antag att du köpte aktie A för 50 kr och det året fick 5 kr i utdelning. Du fick alltså en direktavkastning på 10 %. Sedan dess har aktiekursen stuckit iväg och idag kostar aktien 200 kr men i gengäld har bolaget också höjt utdelningen till 10 kr/aktie. Direktavkastningen är idag "bara" 5 % men du har en YOC på hela 20 % eftersom det var ett tag sedan du köpte aktien.
Aktie B kostar idag 200 kr/st och delar ut 20 kr/aktie. Det är en direktavkastning på 10 % och klart under din YOC på aktie A men samtidigt är det en bra bit över de 5 % i direktavkastning som aktie A ger idag.
Om du skulle sälja aktie A för 200 kr och köpa aktie B för 200 kr skulle du sänka din YOC med 10 procentenheter till 10 % men du köper en högre faktisk utdelning i kronor och ören. För de pengar din portfölj idag är värd kan du generera ett dubbelt så högt kassaflöde. Du får 20 kr/aktie istället för 10 kr/aktie.
Detta kanske är fullständigt självklart för alla men jag tror inte det och eventuellt finns det till och med en del ganska ekonomikunniga personer därute som till och från låser sig i sina tankebanor precis som jag ibland gör och vi får då hjälpa varandra.
Ta därför en titt på dina innehav, din portfölj, och fråga dig själv om aktierna du har är värda att ha kvar. Ger de ett högt kassaflöde med sannolikhet för ökade utdelningar och en hög förväntad totalavkastning (utdelning+kurstillväxt) och hur står sig din aktie i jämförelse med andra aktier? När du vet att din aktie är den bästa för dig kan du luta dig tillbaka och tryggt se på när dina pengar arbetar för dig men om du stirrar dig blind på din fina kostnadsbaserade direktavkastningen (YOC) riskerar du att förlora rejäla summor både i kronor och ören men också i procentuella termer.
Bild: Freeimages.com
Viktiga poänger, men ej att förglömma; den som ÅTERinvesterar sin utdelning från/i Aktie A kommer stå som segrare!
SvaraRaderaBra inlägg!
/Sofokles
Hej Sofokles!
RaderaAtt på bästa sätt utnyttja utdelningarna förutsätts men i det givna ögonblicket då du väljer mellan A och B torde det alltid vara bäst att sälja A och köpa B allt annat lika.
Men det är verkligen ingen dålig deal att sitta lång i aktie A om totalavkastningen och realavkastningen är högre än utdelningen men det är kanske en annan diskussion :-)
Tack för din kommentar
Det är nog inte så enkelt som att säga att Du köper dig ett högre kassaflöde för dina kronor. Det finns förmodligen en anledning till att den har så mycket bättre direktavkastning. Det visar sig förmodligen som antingen låg tillväxt (och totalavkastning) Eller högre risk.
SvaraRaderaMen man kan ju välja att se på sina aktier som att man inte köper aktier utan köper kassaflöden. Dock tror jag det blir svårt att bara säga att B skulle vara ett Bättre köp. Det blir en avvägning av alternativkostnaden för att välja aktie helt enkelt. Du ger upp 10kr / aktie i kassaflöde, men vad får du i stället?
Hej Simon!
RaderaJag förstår vad du säger men jag tror att du analyserar det jag skrivit med fel glasögon. Du har rätt i att man måste kolla på alla fundamentala ingångsvärden i en eventuell investering och väga dessa mot andra alternativa investeringar. Där är vi överens.
Det jag påstod ovan är att aktie B ger mer kontanter på fickan i utdelning än aktie A och att man därför skulle välja den. Om det är det enda man vet om aktierna och det enda man någonsin behöver veta om dem, då stämmer antagandet men eftersom detta inte är verkligheten utan bara ett illustrerande exempel är det givetvis inte så lätt :-)
Oftast byter man tillväxt mot direktavkastning och det är en av anledningarna till varför det är så kul med aktier. Man kan sätta ihop en portfölj helt efter det egna sinnet. Just nu bygger jag en portfölj med företrädesvis hög direktavkastning för att så småningom börja tillföra tillväxtbolag.
Tack för din kommentar. Förhoppningsvis klargjorde jag nu min intention med inlägget.