Sidor

lördag 28 maj 2022

Vad använder man mynta till?

I början av våren gjorde jag i ordning en liten kryddträdgård och i en större kruka placerade jag två olika sorters mynta. Jag satte de i en kruka för att de tenderar att sprida sig och ta över och det ville jag undvika.

Nu har jag insett att det inte spelar så stor roll vart man har mynta. Det är ett ogräs.


Jag har världens största buske mynta nu och det enda jag använder den till är någon enstaka mojito när det är riktigt varmt och det har hänt att jag har gjort en gurksallad eller yoghurtsås med lite mynta i att ha som tillbehör till lamm men det går ju inte åt några mängder.

Jag vet att det finns mängder av människor som använder mynta som om det vore det enda de äter men allt jag hittar när jag googlar är myntaté och kryddning i olika lammrätter.

Använder du mynta? I så fall får du gärna berätta till vad 

onsdag 25 maj 2022

Gräsmattans utveckling

Jag skrev för ett tag sedan en fråga till er om ni vet hur man räddar en gräsmatta. Inlägget ligger här.

Då var jag inte riktigt redo att ens använda egna bilder men jag kan konstatera att bakgården såg ganska vissen ut då. Bilden nedan är från mitten av april och det var då mitt arbete började.


Såhär i efterhand kan jag konstatera att jag började några veckor för tidigt kanske men jag var ivrig och solen hade börjat titta fram.

Sagt och gjort. Påskhelgens senare del spenderades på lokala trädgårds/byggvaruhus och jag bar oerhörda mängder jord, toppdress, gödsel och utrustning för nu skulle projekten dra igång.

För just gräsmattan var det inte så himla mycket som behövdes. Jag köpte en rejäl kratta, tre påsar toppdress, en påse gräsfrö och en säck med järnrikt gödsel.

Gödslet gick på ganska omgående för järnet gör att mossan torkar ut och dör men det behöver lite tid att verka.


Så efter att medelst en försiktig räffsning ha fräschat upp gräsmattan och sedan gödslat den såg den ut som ovan. Redan bättre men det finns en del att önska.

Ett par veckor senare hade gräset börjat vakna till liv. Jag hade hunnit klippa redan även om det bara var några spretiga testar som stack upp genom mossan. Det mesta av mossan verkade ha dött så jag inledde stora gräsrenoveringsarbetet.

Först skulle mattan luftas genom att hål skulle göras. Jag passade också på att gräva ut och lägga en stengång bredvid häcken för fru AvL ville ha naturligt formade stenar där och herr AvL hade åkt runt i hela stan och äntligen hittat svindyr sten som kunde läggas ut fint. Där gick det förövrigt åt ett par-tre hundra liter jord bara för att göra den gången. Vem hade kunnat tro det?


Jag började med att kratta bort en hel del död mossa för oavsett att experterna säger att man inte skall riva i det så var det i alla fall 150 liter mossa och död växtmateria som forslades undan. Efter det spred jag ut gräsfrön över hela mattan och så var det på med toppdress (en sandblandad torvjord med en hel del näring i).


Och sen skall de där 150 liter jord arbetas ned i gräsmattan men eftersom det inte var så mycket gräsmatta kvar efter morgonens arbete såg det ganska trist ut efter mina ansträngningar.


Nu råkar det vara så att jag har idétorka för bloggen och att nysådden inte riktigt kommit hela vägen så det kommer ett uppföljande inlägg om någon vecka eller två för att visa på resultatet.

Det jag kan säga är att den del av gräsmattan som inte var så påverkad av mossa och därför inte blev så hårt åtgången. Den producerar vansinnigt mycket gräs.

Experterna hävdar att man behöver klippa gräsmattan 2-3 ggr per vecka men under sensommaren förra året klippte jag kanske en gång i veckan eller kanske en gång varannan vecka och jag fyllde inte uppsamlaren på en klippning.

Nu klipper jag minst var fjärde dag och då bara ungefär halva gräsmattan men efter en klippning måste jag tömma behållaren (det gjorde jag förra säsongen också men nu måste jag för den är full). Det betyder i min värld att det växer på ganska bra.

För någon dag sedan regnade det också ganska rejält så jag hoppas att vi ganska snart kommer se en rejäl tillväxt på den nysådda delen av mattan.

Fortsättning följer...






lördag 21 maj 2022

Jag vanityshoppar grill

Sen vi skaffade hus engagerar jag mig i seriös livsstilsinflation och nu har jag gått steget längre.

Jag har blivit med grill.

I höstas köpte jag ett eldfat och det finns fina grillplatser bara några minuters promenad från huset. Jag har också en liten kolgrill från tidigare och jag stod och vägde mellan gasol, kol, pellets osv.

Det landade i att jag kan uppnå det mesta av det jag vill med det som finns i omgivningen förutom snabbhet och enkelhet. Så det fick bli en gasolgrill.

När jag vill ha den riktigt autentiska upplevelsen är det ju bara att släpa fram elden men oftast vill jag bara laga mat med eld och då tror jag att gasolen kommer vara toppen. En annan sak jag har saknat i mitt liv är en stor "ugn" för indirekt värme, rotisseri och rökning. Gasolgrillen jag köpte löser allt det och mer.

Det här kan bli vi inom en snar framtid

Jag resonerade också som så att det sannolikt inte är varken hållbart, tidsmässigt ekonomiskt, njutbart eller glädjefyllt att köpa det billigaste jag kunde hitta men eftersom jag är jag valde jag heller inte det absolut dyraste.

Efter att ha pratat en del med grannarna landade jag i en Broil King Crown 490. Ett jädrigt bökigt namn men det är en kanadensisk grill med fyra brännare, en sidobrännare för såsen och en rotisseribrännare och ett rotisseri för den där perfekta kycklingen.

Jag förutspår att jag säkert kommer använda den tre gånger per år och att det är världens mest onödiga leksak men är man pappa med hus så är man och har jag nu lagt 30 timmar på att fixa altanen (det är ett annat inlägg) så borde jag ha en rejäl grill på den :-)

Knappt åtta tusen fick man ge för den men då ingick allt inkl hemkörning. Den har tydligen också en helt hygglig garanti och närmaste grannen har en liknande och han är oerhört nöjd även efter de fem-sex åren han har haft sin.

Jag får återkomma när jag har bränt in den men först skall jag olja altandäcket...

 

onsdag 18 maj 2022

Hur känns det nu när börsen gått dåligt?

Jag fick nyss en fråga av en person som egentligen inte var intresserad av svaret utan mest ville fortsätta kallprata och visste att jag "köper aktier".

Frågan var 

- Hur känns det nu när börsen går dåligt?

Jag svarade någonting om att det är nu det är bästa läget att investera så länge man är långsiktig och så gick vi vidare i samtalet till saker som intresserade samtalspartnern mer.

Men jag känner att jag vill prata av mig lite...


Jag har ju hunnit vara med ett gäng gånger nu i den berg- och dalbanan som kallas börsen. Det har varit IT-bubbla, 11e september, finanskris, eurokris, fiscal cliff, coronapandemi och Rysslands invasion av Ukraina. Jag var inte investerad själv på åttio och nittiotalen med mer än småpengar men jag minns kriserna och paniken.

Ju längre jag kommer desto större summor rör det sig om och nu för tiden måste jag ignorera summorna och välja att se procenten istället annars tror jag inte att jag skulle kunna sova.

Men jag har lärt mig mycket genom åren. Jag har lärt mig hur jag reagerar och jag har lärt mig att hantera en hel del av mina reaktioner och känslor. 

Jag har också lärt mig att bygga en väldiversifierad portfölj som gungar lite mindre än smalare portföljer och jag har lärt mig att det mesta går upp igen efter en rejäl nedgång och att månadssparande är väldigt fördelaktigt i längden.

Allt detta innebär att jag mår ganska bra just nu. Jag har fyllt på regelbundet både i fonder och i aktier jag gillar. 

Klart att jag också tappat pengar i nedgången. Mycket pengar men "bara" 12-15 % och det är rejält bättre än breda börsindex.

Men med denna nedgång finns det en hel del enskilda bolag som gått ned betydligt mer och då passar jag på. 

Jag sover gott med vetskapen om att det mest sannolika är att de aktier jag köper idag kommer vara värda mycket mer när det är dags för herr och fru AvL att gå i pension.

Investera regelbundet, investera långsiktigt och investera väldiversifierat så kommer du bli rik långsamt och sova gott på vägen.


lördag 14 maj 2022

Krydda dina chokladbollar

Ibland vill jag bara ha någonting bekvämt. Någonting mysigt. Någonting som väcker barndomsminnen.

Ibland vill jag bara göra en stor tallrik chokladbollar och äta tills jag mår dåligt.


Jag vet inte varför men för mig är chokladbollar intimt förknippat med barndom. Det är för mig absolut fundamentalt att låta ett litet barn göra chokladbollar ibland.

De rör, knådar och smakar så att hela barnet är täckt av smet men har du någonsin sett ett gladare barn?

Det finns en tid och en plats för allt.

Ibland vill jag göra chokladbollarna lite mer vuxna.

Det är fortfarande chokladbollar men det är typen av chokladbollar man tar en eller två av och avnjuter till kaffe på altanen.

Chokladbollsrecept är ganska klassiska. Man kan variera mängden havregryn och socker litegrann men i grundutförandet brukar det vara 100 g smör, 1 dl socker, 3 dl havregryn (ser ni att det är 1, 1, 3 ratio precis som pannkakssmet?) 2-3 msk kakao, lite vaniljsocker och kaffe.

Så vad kan man göra med det där då?

Jo man skulle kunna bryna smöret innan man använder det för att ge bollarna smak av brynt smör... Det är riktigt gott.

Man kan byta ut kaffet mot koncentrerad svart vinbärssaft eller varför inte en kraftfullt lagrad mörk rom? En personlig favorit är att krydda med en skvätt riktigt rökig whisky.

Det är inte dumt att riva i lite ingefära eller hälla i en gnutta chilipulver men man kan också hacka lite torkade tranbär och mosa med. Vill man inte köra i alkohol men ändå tycker om rökig smak kan man med fördel byta ut kaffet mot Lapsang te. Små bitar av salmiak är också ganska vuxet.

Det finns mängder av roliga möjligheter för att krydda och göra en mycket enkel kondisbit väldigt mycket mer spännande. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Vad skulle du kryddat med?

onsdag 11 maj 2022

Det kostar på att vara ledig

Jag har slutat följa elförbrukningen dagligen för jag tycker att vi har kommit ned till en hygglig nivå sedan jag fick nojan och började optimera där i januari.

Däremot går jag in någon gång ibland och kollar så att det ser okej ut och nu senast slogs jag av en ganska intressant uppenbarelse.


Vid månadsskiftet började fru AvL jobba men det var först på tisdagen den 3e maj hon faktiskt lämnade hemmet för att färdas till den nya arbetsplatsen.

Ser du någonting speciellt i tabellen ovan?

Herr AvL är hemma de dagar fru AvL jobbar men det har jag varit alltid. Skillnaden kan för all del vara att jag inte jobbar med alla de skärmar och datorer jag använder men jag skulle gissa att det inte är det som gör det heller.

Fru AvL anser nämligen att det är viktigt med ljus. Det skall vara ljusare inne än ute och när det börjar bli soligt ute då går det ganska bra med ljus här hemma om de är inne.

Dessutom tenderas det att badas barn och duschas i betydligt högre grad, handdiskning sker, vattenkokaren gör te, tvättmaskinen går aningen oftare och det händer att det vädras ibland.

När herr AvL är hemma lagas det för all del mat, golvet städas, diskmaskinen körs och tvättmaskinen tvättar men bara när det behövs. Det är dessutom släckt när det är ljust ute och om jag och döttrarna går ut skall dörren vara öppen så kort tid som möjligt för att minska värmespillet.

Jag vet inte om det gör så stor skillnad eller om det här bara har sammanfallit med väderväxlingar men det är ändå en genomsnittlig minskning av förbrukningen med 6-10 kWh. Helgen var ovanligt solig varför vi spenderade den hemifrån i huvudsak varför hela perioden är liknande.

Med ett pris på 1,50 kr/kWh sparar vi ändå runt 400 kr i el per månad på det här om det håller i sig. Det vore ju en intressant bieffekt av arbete förutom den extra inkomsten.

lördag 7 maj 2022

Färska kryddor

De senaste åren har jag haft en kolonilott där ett par kvadrat har varit avsatt för kryddor. Det har varit väldigt trevligt att kunna gå dit och plocka de färska örter jag velat ha men i ärlighetens namn har det inte blivit så ofta.

Kroppen är lat och hjärnan är glömsk så promenaden på ett par hundra meter tur och retur uteblev oftast när middagen skulle upp på bordet.


Därför är jag riktigt nöjd över att nu ha en liten kryddlåda precis utanför det inglasade uterummet.

Just nu har jag mynta, gräslök, timjan och rosmarin men jag planerar lite dill och persilja när värmen är på plats på riktigt.

Än så länge har det skördats gräslök till kalla såser, timjan till grillat kött och mynta till drinkar förra helgen. 

Och vi är bara i början av maj.

Det här kan bli hur bra som helst.

Använder du mycket örter?