Sidor

onsdag 16 februari 2022

Luft-luftvärmepump is the shit

Elpriset är ju roligt att prata om och investeringar är nästan ännu roligare och idag blir det en liten blandning.

Vårt hus värms med direktverkande el och kalkylen stod på ca 15000 kvh/år i förbrukning inkl hushållsel. I vanliga fall konsumerar vi ca 2000 kWh per år i hushållsel.

Inte så hemskt men jag är van vid att göra av med typ 200 kvh/mån i hushållsel och vara nöjd så. Fjärrvärmen strömmar genom rören automatiskt och jag behöver inte fundera.

Nu är det ju lite annorlunda och en sak vi ganska snabbt började fundera på var varför de tidigare ägarna inte hade installerat en annan, kompletterande värmekälla.

Det var då jag fick lära mig hur många olika sätt det finns att värma upp sitt hem men eftersom vi bor i radhus, inte har ett vattenburet system sedan tidigare och ett mittenhus var det snabbaste och mest logiska första alternativet en luft-luftvärmepump.


Det är en pryl som drar värmeenergi ur utomhusluften och puttar in den i hemmet i form av en varm luftström. Den är effektivare om huset har en öppen planlösning vilket vi har.

Fördelen med en luft-luftvärmepump är att den är relativt billig att installera och enkel att sköta och vid rätt förhållanden får man ut ca 3-5 kWh värmeenergi per kWh el man skickar in i prylen.

I teorin borde vi alltså få en besparing på ett antal kWh om vi installerar en sån pump men ingen kan säga exakt hur mycket. 

Men men. Fru AvL vill väldigt gärna vara snäll mot miljön och Herr AvL är gärna snäll mot sin egen plånbok så jag drog ett par kalkylerade scenarion och konstaterade att den initiala investeringen sannolikt skulle vara betald med den beräknade besparingen inom 2-5 år. 

Det var när jag räknade på ett elpris på ungefär en krona per kWh och en besparing mellan 20-50 %.

Vi beställde en maskin och efter någon månad var den installerad och klar. Utomhusförhållandena var jämförbara i 2-3 veckor efter installationen jämfört med före och mätt på den perioden var skillnaden i elförbrukning ca 40 %.

Nu råkar det ju vara så att ju kallare det blir desto mindre effektivitet får man av pumpen så jag vågar inte räkna med 40 % besparing men nu har vi haft pumpen i fyra månader och ser att vår förbrukning rimligtvis borde innebära att vi som absolut minst har sparat in drygt 30 % eller närmare 4000 kWh omräknat per år.

Nu tror jag att den egentligen ger en högre besparing men vi har ganska lite jämförelsedata både innan och efter installation så jag får väl återkomma, men det där räcker.

Maskinen kostade ungefär 20 000 kr med installation och elektriker och allt. Med ett elpris på en krona per kWh skulle det betyda att det tar 5 år att återbetala den initiala investeringen.

Med ett elpris på 3,20 kr tar det lite drygt 1,5 år att återbetala investeringen.

En snabb kalkyl på skillnaden i genomsnittsförbrukning och vår faktiska förbrukning skulle jag säga att vi sparat ungefär 1200 kWh under december och januari. Det betyder att vi på två månader har sparat in 20 % av värmepumpens initiala investering. Det är ganska fantastiskt och en vansinnigt mycket högre avkastning på investerat kapital än jag kan hitta på något annat ställe utan att ta skyhög risk.

Lägger man till att staten sannolikt kommer vilja ge oss någon tusenlapp eller två i kompensation för det höga elpriset så måste jag säga att jag är oerhört nöjd.

Luft-luftvärmepump is the shit...


6 kommentarer:

  1. Helt rätt investering,jag har bergvärme sedan 2002 och pumpen är inte den effektivaste numera och elpatroner tenderar gå in ofta vid kallare väderlek så har beställt en Lfvp som komplement scoop 5,69 vilket är högt. Kör även timpris el och kan då köra pumpen på lägre effekt nattetid när timtaxan ligger runt 25öre kWh.Har även installerat solceller ,allt för att trycka ner elpriset

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har aningen lägre scoop men i samma härad. Kul att höra att du tar i. Har du ett hus där du får något vettigt resultat av solpanelerna? Jag är ganska tveksam till vårt lilla radhustaks möjligheter att ge oss någonting relevant.

      Radera
    2. Hej! Ja jag är lite nördig och teknikintresserad ,taket är fullsmattrat med paneler som ger beräknat 14000kWh/år.Fick installering klar för 2v sedan och har redan en produktion på totalt 171kWh trots mulet väder.Tanken om några år när batterier blir billigare och effektivare är ladda fullt,använda elen sedan till billaddning samt köra värmepump.Finns mkt roligt man kan trixa med

      Radera
  2. Det du kommer märka är att du kommer älska din luftluftare ännu mer på sommaren... Man vänjer sig snabbt vid att ha det svalt och skönt den varma perioden på året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta jag pratar med säger samma sak som du. Jag är inte lika säker för jag är en riktigt snål jävel men vi får väl se :-)

      Radera
  3. Det beror nog också mycket på vad för typ av hus man har, vad effekten blir? Har man mycket öppnare planlösning så antar jag lvp är bättre än annars. Vi kunde stänga av ca hälften av elementen efter installationen. Våran har hållit i 12 år nu, peppar peppar, så det kan ge avkastning.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera