Sidor

onsdag 26 augusti 2020

8 % direktavkastning på preferensportföljen

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det är ingen hemlighet att jag kompletterar min portfölj med preferensaktier. Jag håller dem separerade från mina andra portföljer och innehav och det beror mycket på att syftet och användningen av preferensaktier skiljer sig från hur jag investerar i andra värdepapper.

Preferensaktier och D-aktier är en investering med en mycket begränsad uppsida till en hundraprocentig nedsida. För en uppsida på mellan 5-8 % om året på lång sikt tar man blott en marginellt lägre risk än stamaktieägarna och det kan helt klart vara värt att reflektera över vilken dålig idé det är.



Dock vill jag påstå att de flesta utgivarna av preferensaktier har väldigt trygga kassaflöden från underliggande tillgångar, ofta fastigheter och att då hålla ett begränsat kapital i denna typ av tillgångar kan vara värdefullt för att snabbt ge ett ökat kassaflöde i portföljen.

Jag har en portfölj bestående av 10-12 preferensaktier/D-aktier med en genomsnittlig direktavkastning (YOC) om 7,4 %. Det är allt från Akelius och Sagax till Volati och underliggande kassaflöden härstammar till ungefär 80 % från fastigheter.

Jag har passat på att köpa när jag har ansett att priset har varit lite extra bra och därför är direktavkastningen hög.

En av de fördelar jag utnyttjar är att jag i övrigt har en väldiversifierad portfölj som är möjlig att belåna. Jag brukar sällan hålla en belåning över 10 % av mitt totala portföljvärde men på vissa konton lånar jag mer och på vissa lånar jag mindre beroende på vad som passar för stunden.

Men i alla fall. 10 % belåning gör att jag lägger till ytterligare 0,74 % i direktavkastning och vips genererar portföljen nära 8,2 % om året i direktavkastning.

Jag förväntar mig inte mer än så och jag hoppas att det inte blir mindre.

Med 2 % inflation ger det 6,2 % årlig avkastning och det är väldigt nära den förväntade långsiktiga reala avkastningen på börsen. 8,2 % avkastning dubblar dessutom kapitalet på 9 år och allt detta sammantaget tycker jag är värt risken av preferensaktier när man betänker att det är en ganska liten del av en mycket större portfölj.




4 kommentarer:

  1. Håller med, jag äger också en del preffar och D-aktier och de ger ett tryggt kassaflöde och agerar hedge vid större nedgångar (även om corona lyckas sänka även preffarna en hel del).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycķer inte det spelar så stor roll om aktiekursen på preffarna går ner så länge man får utdelning. Tids nog så antar jag att kursen återhämtar sig så länge räntorna inte stiger för mycket.

      Radera
    2. Att se de här aktieslagen som hedge kan vara att lura sig själv. De är ju mest ett derivat av bolagets förutsättningar så om marknaden ändrar sin tro på bolagets överlevnadsförmåga kommer vi få se en krasch som den vi såg i mars.

      Det andra alternativet är ju ränterisken så man får vara beredd på en möjligt volatil resa även i den här aktiekategorin men vid status q är det ju ett toppensätt att få en stabil direktavkastning.

      Radera
  2. Det är ju just kassaflödet man vill åt och den där lilla räntedelen i aktien som kan innebära att aktien värderas lite annorlunda jämfört med stamaktien och att man då får andra korrelationer som kan avvika lite från övriga marknaden.

    SvaraRadera