Sidor

torsdag 13 februari 2020

Barnsparande - en uppfräschning

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag har på senaste tiden fått många frågor gällande barnsparande och tänkte att det kunde vara dags att damma av ett par gamla grundinlägg.

2017 skrev jag två inlägg som tydliggör min syn på barnsparande. Inlägg 1 gick igenom vilken kontoform och i vilken bank man kan välja och lite annat.

Kortformen av detta inlägg är - starta en kapitalförsäkring barn hos Avanza i ditt eget namn under barnets första levnadsår och sätt av några hundringar i månaden.


Inlägg 2 gick igenom vilka fonder och andra sparprodukter man skall välja och varför.

Eftersom jag hållit på med det här ganska länge tycker jag att det är oerhört enkelt men jag har full respekt för att de flesta inte håller med mig. Jag anser att man bör försöka göra det så enkelt som möjligt för sig själv. Vår familj har valt tre aktiefonder för de första 15-20 åren och när det börjar närma sig överlämnande kan det vara aktuellt att byta ut lite mot en räntefond. Jag tänker ungefär så här.

År 1-15

50 % aktiefond som följer ett världsindex = s.k. globalfond = Avanza Global eller Länsförsäkringar global indexnära (i stort sett jämförbara)

40 % aktiefond som följer ett Sverigeindex = SPP Aktiefond Sverige A eller Avanza Zero. Dessa två är lite olika. Den första kostar 0,1 % men följer ett bredare index än den andra och borde gå aningen bättre på lång sikt. Den andra är gratis men följer ett aningen smalare index dvs de 30 mest likvida aktierna i Sverige vilket fortfarande innebär 50-60 % av svenska börsens totala värde.

10 % aktiefond som krydda i portföljen = Här har vi valt Didner & Gerge småbolag men det här handlar om att krydda med någonting man tror på. Man behöver inte alls ha med den här delen. Tar man bort den tycker jag att man med fördel kan välja att köra 70 % globalfond och 30 % Sverigefond istället.

År 16-18 (20)

Jag tror inte att vår dotter kommer få alla pengarna på sin 18-årsdag så jag är beredd att vara flexibel på den här biten men någon gång när det börjar närma sig uttag kan det vara värdefullt att börja fundera på att antingen ta ut en del av pengarna och sätta dem på ett sparkonto eller fördela om i portföljen till en räntefond.

Det hela handlar om att minska risken för att portföljvärdet faller just när det är dags att ta ut pengarna. Tänk om det skulle komma en börskrasch på dotterns 18-årsdag och börsen går ned 50 % på en vecka. Grattis.

Teorin är att räntesparande faller mindre än aktier vid en krasch men i gengäld får man förvänta sig att få väldigt låg, relativ avkastning vilket är anledningen till att man så länge som möjligt skall ha så mycket som möjligt sparat i aktiefonder.

För vår del tror jag att vi kommer balansera den här portföljen med vårt övriga sparande men skulle jag se detta som en egen entitet skulle jag nog växla 10 % om året till Spiltan räntefond Sverige (eller en snarlik fond) så att portföljen år femton har 50 % globalfond, 40 % Sverigefond och 10 % räntefond.

År sexton håller vi 45 % globalfond, 35 % Sverigefond och 20 % räntefond. År sjutton innehåller portföljen 40 % globalfond, 30 % Sverigefond och 30 % räntefond och år arton slutar vi på 35 % globalfond, 25 % Sverigefond och 40 % räntefond vilket är en ganska klassisk allokering för långsiktigt sparande med relativt låg risk.

Summering

Det finns sannolikt en miljard olika sätt att göra det här på men några av de viktiga punkterna är

1: Börja tidigt
2: Välj en bank och ett konto med så låga avgifter och så låg skatt som möjligt.
3: Välj sparprodukter (fonder, aktier, obligationer osv) med så låga avgifter som möjligt.
4: Välj så hög andel aktier eller liknande högavkastande tillgångar som möjligt i ett tidigt skede och håll ut så länge som möjligt för att ge barnet så stor chans som möjligt till en god avkastning.
5: Ta inte onödigt hög risk. Kan kännas paradoxalt efter förra punkten men man måste inte använda pengarna till att köpa en enda aktie eller liknande. Diversifiera väl i de tillgångsslag du väljer.

Ta-Da!

Enkelt va?

9 kommentarer:

  1. Hej AVL!
    Bra tips och fin portfölj. Perfekt om man inte är så intresserad och vill ha koll på sparandet.

    Kan dock tycka, med tanke på att det handlar om minst 18år. Att det kanske ska in någon fond med Ny Teknik och Emerging Markets. Mycket tillväxt där.

    Men som sagt, mycket bra tips och oftast är det bra att inte krångla till det!
    Ditt barn kommer tacka dig.

    Hur mycket sparar du per månad till dottern?

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Om du läser de inlägg jag refererade till överst ger jag en aningen bredare grund där jag också föreslår att man kan krydda med lite annat. Det här inlägget är dock främst till för att visa att det inte behöver vara svårt. För den som vill komplicera det går det utmärkt att göra det men de flesta tycker det är väl svårt bara att förstå skillnaden på ISK och Sparkonto.

      Vi sparar väl ungefär barnbidraget till dottern men vi har ingen plan på att överlämna en stor hög med pengar till henne när hon blir vuxen utan vår plan är att det skall finnas pengar ifall vi bedömer att hon behöver hjälp med någonting större exv lägenhet. Till det kommer att vi ämnar låta henne spara själv när hon blir lite äldre och det sparandet skall vara ett sådant vi använder för att lära henne om ekonomi. Det sparandet kommer bli det hon får när hon blir myndig om det inte är förbrukat tills dess.

      Så för vår del handlar det just nu mer om att vi lägger allt sparande i olika högar och en hög är avsedd att kunna hjälpa dottern i framtiden om det behövs.

      Radera
    2. Ja precis.

      Barnbidraget blir en rejäl peng på börsen när hon är 18 år.
      Vi sparar 500 kr per barn. Lite mindre i tidigare åldrar. Räknar med att att det blir ca 200 000kr per barn som vi bestämmer vad de ska gå till. Typ som du tänker med lägenhet.

      Hade gärna läst mer om dina tankar kring det hon ska spara själv. Hur mycket handlar det om? Får hon göra vad hon vill med det?

      Jag gillar att ha många höger med pengar. Som är avsatta för olika mål eller saker.
      Just barnsparande är superintressant och det är kul att höra hur andra tänker kring, hur mycket som sparas, vad det ska användas till och när barnen ska få dem.

      Låter som att din dotter kommer kunna köpa en riktigt fin lägenhet om hon vill. 600 000kr är en rimlig tanke om man sparar barnbidraget.

      Mvh PB?

      Radera
    3. :-) Vi har inte kommit hela vägen ännu med det hon skall spara själv men jag tar mycket inspiration från olika böcker jag läst och hur Stefan Thelenius och MMM gör med sina barn.

      Än så länge är hon bara nyss fyllda tre år så vi har inte lyckats få in ekonomi ännu på ett mer övergripande plan men tanken är att hon skall få tillräckligt med veckopeng för att kunna spara (och investera) och eventuellt även att skänka en slant förutom den slant hon konsumerar.

      Till det kommer eventuella löner hon samlar på sig. Jag hoppas kunna erbjuda henne möjligheten att från tidig ålder tjäna egna pengar antingen i mina bolag eller på egen hand. Inspiration finns hos radical personal finance och MMM.

      När jag kommer så långt är planen att skriva om det också men vi tar det när det kommer.

      Jag räknar med att vi skall hinna bygga ungefär en till en och en halv miljon avsedd för hennes behov men som sagt, det är inget hon skall få utan bara en buffert vi förvarar för att kunna hjälpa henne. Min förhoppning är att hon skall vara beredd att slita själv för det hon behöver och vill ha.

      Radera
    4. Jag förstår att du inte tänkt klart eftersom hon är så liten.
      Men som sagt kul att diskutera.

      Jag låter mina barn påverka valet av aktier i Barnportföljen där jag har vårt barnspar. Ibland kommer yngsta och undrar om det går att köpa aktier i något han gillar, då kollar vi upp om det går och köper några aktier. Senast var det Google. tur Avanza har en Google tracker.

      Jäklar vilken summa du tänker spara till henne, Hur har du kommit fram till den summan?

      Utveckla gärna ditt sista stycke, om du orkar.
      Om jag tänker lite högt och snabbt så funderar jag på om det finns en risk att det kan vara svårt att få en vilja att kämpa för att tjäna lite pengar när vetskapen att en och en halv miljon finns undansatt för min första lägenhet.

      Jag förstår att det finns en uppfostran kring pengar osv. Men kanske kan vara svårt ändå!?

      Som sagt jag bara tänker högt.

      Förresten, grymt att kunna erbjuda henne jobbmöjligheter i din firma. Hoppas det är något som intresserar henne.

      Mvh PB?

      Radera
    5. Det blev så många bokstäver i en lång rad när jag skulle svara på det här att jag valde att göra ett inlägg av det. Det kommer i morgon så kan vi fortsätta därifrån :-)

      Tack för inspiration

      Radera
    6. Spännande, det ska jag läsa.

      Mvh PB?

      Radera
  2. Vi sparade i D&G aktiefond Sverige från 1997 till han blev myndig för vår pojk, dock i hans namn och inte i isk då det tyvärr inte fanns 1997, blev en sjuk bra resa där nog kursen tiodubblats på 18 år personligen ser jag ingen anledning minska risken bara för man närmar dig 18 såvida man inte skall ta ut det precis då,experterna säger så också om mig att om mig att jag skulle minska succesivt mitt aktieinnehav i mina fonder från man fyllt 55(jag är 59 nu) lyssnar inte på det utan fortsätter ta de bästa fonderna i PPM enligt mitt tycke och de har ökat redan drygt 10% i år och det är robur technology, dnb teknologi och länsförsäkringar fastighet,ser inte 65 år som en slutpunkt utan tidigast jag börjat ta ut det och livslångt och då vill jag ha maximal avkastning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt handlar väl om tidshorisont och behov. Förutsätter man att barnet behöver pengarna när det är 18 skulle jag säga att det är oansvarigt att hålla ultra hög risk hela vägen in i mål men finns det flexibilitet är det rimligt att köra på.

      Radera