Sidor

tisdag 17 september 2019

Fundlers nya portföljalternativ - Reklam


                                                                 (Det här inlägget innehåller reklam men tankar och åsikter är författarens egna)

I våras fick jag kontakt med Fundler; en robotrådgivare med ett brett utbud av sparande. Sedan dess har deras utbud utvecklats i en mycket spännande inriktning.

Sedan några veckor har man en ny hemsida och man har också släppt tre nya portföljer. De här portföljerna är nästan ett direkt svar på de frågor jag har ställt i tidigare blogginlägg. Portföljerna erbjuder möjlighet för vana, initierade investerare att allokera på ett co-variansoptimerat sätt för att få bästa möjliga riskjusterade avkastning i en placeringsinriktning avpassat för investerarens önskemål.


Tre nya portföljer

Real Vision

En av mina favoriter i den nya uppsättningen är portföljen Fundler kallar "Real Vision". Det är en portföljstrategi som begränsar volatilitetsrisken samtidigt som den erbjuder en hög, riskjusterad avkastning. Portföljen har en stor portion långa räntor och företagsobligationer för att sänka risken samtidigt som man utnyttjar det extremt låga ränteläget vi har vilket förväntas vara fortsatt en tid. Dessa räntor kombinerar man mer reala tillgångar exv fastigheter och skog.

Min förförståelse är att den här portföljen riskerar att vara en gnutta räntekänslig så det är inget för den som till 100 % vill slänga in alla sina pengar i en portfölj och glömma investeringen i 30 år men de här portföljalternativen är trots allt inte tänkta så även om den förväntade riskjusterade avkastningen över lång tid kan förväntas bli god.

Högutdelande

Portföljstrategin "Högutdelande" kombinerar globala innehav med hög och/eller stabil utdelning med fonder vars inriktning är sannolika att erbjuda en högre grad av tillväxt tack vare deras tekniska utveckling eller deras lokalisering på mindre utvecklade marknader.

Kombinationen bör kunna erbjuda en mycket god avkastning samtidigt som volatiliteten hålls relativt låg tack vare de historiskt stabilare utdelningsbolagen.

Global framtid

Sist men inte minst har man introducerat en portfölj man kallar "Global framtid". Det här är inte en portfölj för personer med svagt börspsyke för den här portföljen kommer svänga men den förväntas också ge mycket hög avkastning över lång tid.

Portföljen innehåller globala små- och medelstora företag samt en god portion teknologi och tillväxtmarknader.

Förutsättningar

Eftersom Fundler är en av de få oberoende rådgivarna som finns därute och kraven på dem är högt ställda krävs det av dem att de säkerställer att de som får tillgång till de här nya specialportföljerna vet vad de pysslar med. Vi som vill investera i de här fonderna måste vara betydligt mer insatta än gemene sparare och vi måste vara beredda att slanta upp en lite större initial summa pengar för att få tillgång till de här alternativen men för den som är intresserad och har möjligheten är det en riktigt bra möjlighet.

Förutsättningarna för att få tillgång till de här portföljerna är att man initialt investerar minst 100 000 kr och att man klarar en särskild lämplighetsprövning och portföljerna erbjuds dessutom endast via bolagets certifierade partners.

*BONUS*

Om du vill komma åt dessa portföljer har Fundler lovat att om du kontaktar dem och hälsar från "Att Välja Lycka" kommer de hjälpa dig vidare så att du inte själv behöver leta upp en av dessa partners.

Mina tankar

Det finns klara poänger med de här portföljerna och jag har, tack vare mitt samarbete med bolaget, fått möjlighet att testa portföljerna i ett litet månadssparande. Det går att komma åt det mesta själv eller bygga en portfölj med liknande exponering men när det kommer till de här portföljerna är det dels ganska omständligt men det är förmodligen inte särdeles kostnadseffektivt.

Priserna på portföljerna är nämligen relativt konkurrenskraftigt prissatta hos Fundler jämfört med om man skulle spara i samma fonder själv fast via en av nätmäklarna. Köper man aktier och obligationer föreställer jag mig (utan att räkna på det) att förvaltningskostnaden skulle bli avsevärt högre. I alla fall på en tidshorisont som inte är väldigt lång. Fundler är en oberoende rådgivare och det betyder exempelvis att all kickback som fondbolagen ger går tillbaka till oss som kunder istället för till bolaget och Fundlers förvaltningsavgift är så pass låg att dessa två matchar ganska väl.

Utgår vi från min favorit Real Vision kostar den hos Fundler 1,24% och köper du samma fonder själv får du betala ungefär 1,3%. De övriga är aningen dyrare hos Fundler än att köpa dem själv om man inte räknar in courtage men gör man det och antar att man inte sparar några fantasisummor kommer priset vara jämförbart eller lägre hos Fundler.

Det är onekligen en trevlig egenskap.

Kombinerar man det med enkelheten i förvaltningen och att själv slippa rebalansera portföljen känner jag att vi har en konkurrenskraftig tjänst.

Här har vi alltså produkter där studier av historisk utveckling föreslår att portföljerna kan erbjuda en mycket hög riskjusterad avkastning. Se bara bilden ovan. Vi får dem till ett attraktivt pris jämfört med den öppna marknaden och tillgången är avsevärt enklare hos Fundler än om man skall sätta ihop portföljerna själva.

Det enda negativa är kanske att du får finna dig i att du inte kan utforma portföljerna själv men för det absoluta flertalet av investerarna borde det vara en mycket begränsad negativ aspekt av det hela.

Slutsats

Jag har just nu satsat pengar i alla tre portföljer nämnda ovan samt en slant i den allmänna "Smart Index Potential" men tonvikten kommer för mig ligga på portföljerna "Real Vision" och "Högutdelande" och detta sparande kommer vara ett komplement till mina andra investeringar.

Portföljen Högutdelande är ett sätt att enkelt diversifiera brett samtidigt som man får tillgång till en betastrategi som i alla fall jag tror kan erbjuda ett långsiktigt värde. Det är trots allt så jag försöker investera hela portföljen.

Portföljen Real Invest är ett ypperligt sätt att få in räntor och reala tillgångar i portföljen tills dess att jag har tillräckligt med kapital för att köpa egna skogsfastigheter, hyreshus och obligationer i miljonklassen.








10 kommentarer:

  1. Intressant, men jag förstår inte det hela. För dessa portföljer krävs en insats på 100" samt att man ska vara "betydligt mer insatt". Avgiften är ganska hög verkar det som också > 1%. Grafen är ju lite märklig för den visar ju bara tidsspannet efter den stor nedgången i december 2018, där även en aktie-pajas som jag har lyckats få 18% avkastning :)

    Är man så pass insatt som kravet säger borde det inte vara nån större konst att sätta samman en riskjusterad portfölj helt själv utan avgifter, tänker jag. För folk som har noll koll och kanske endast äger en aktie och har resten på sparkonto är fondrobotar en vettig tanke, men tveksamt om de ger som mycket till oss som är torra bakom öronen. Först vill man ju se hur produkterna presterar under längre tid, och gärna i nedgång också. Så tänker jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt enig. Jag tycker att det osar katt och gillar inte avgifterna.

      Radera
    2. De absolut flesta är inte tillräckligt insatta och de som är det behöver inte nödvändigtvis vara intresserade. Men för att försöka besvara kärnan

      Man måste jämföra äpplen med äpplen. Se Real Vision exempelvis. Jag är inte alls säker på att vi som privatinvesterare kan skapa en diversifierad obligationsportfölj själva utan att köpa fonder. Då kommer vi tvingas betala avgifter. PriorNilssons fond borde gå att återskapa relativt enkelt med den skillnad att de är aktiva med en hög omsättningshastighet och att följa det hade nog varit svårt. Det hade också skapat kostnader för den enskilde så jag vet inte hur mycket man sparar på att göra det själv. Utöver det kan man se att Priornilsson realinvest gett nära 27 % i år jämfört med dina 18 så eventuellt får man vad man betalar för?

      Kombinera det här med att fondavgifterna reduceras dramatiskt eftersom Fundler ger tillbaka kickbacken och istället tar ut sin halva procent så blir kostnaden för den portföljen lägre hos Fundler än om man skulle köpa fonderna.

      Man måste inte tycka att det är en bra deal. Man får göra det själv. Men om man jämför äpplen med äpplen och vill ha det som finns i de här portföljalternativen så är inte kostnaderna något argument i min värld eftersom portföljpriset är lägre än på den öppna marknaden.

      På deras hemsida har ni också längre jämförelsegrafer så att ni kan se prestation innan 2018 men portföljerna har inte varit aktiva längre än ovan visat så det är teoretisk prestation.

      Så utgå från fonderna och era behov när ni gör era bedömningar. Vill ni ha fonderna i portföljerna? Om ja; då är det här ett bra alternativ ur kostnadshänseende. Om nej; köp inte produkten då...

      Fondernas långsiktiga prestation finns lättillgänglig och avgifterna är bara att räkna på.

      Radera
    3. Jag tycker om dina inlägg i allmänhet Att Välja Lycka men detta luktar på tok för mycket som betalt inlägg på din blogg och det minskar din trovärdighet noterbart för mig tyvärr.

      Radera
    4. Hej Jonas.

      Tack för notisen. Att det är reklam hade fallit bort i rubriken. Det är fixat nu för det skall inte finnas några tveksamheter. Det här är ett sponsrat inlägg precis som övriga inlägg i den här serien om Fundler.

      Därför inte sagt att det jag skriver inte stämmer. Allt skrivet material på bloggen är alltid mitt eget och om du håller med om det som skrivs diskuterar jag gärna det. Om du inte tycker att det är rimligt att vi som bloggar skriver sponsrat material får du gärna komma med förslag på hur vi skall lösa finansieringen på andra sätt.

      Radera
  2. Ja, de måste tjäna pengar på något och det de behöver jobba för är att få in kunder. Med andra ord inget att ha för den som kan i alla fall något om investeringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur resonerar du för att jämställa behovet att få in kunder och önskan att tjäna pengar med att detta skulle vara en produkt som inte har ett värde för en van investerare?

      Radera
  3. Hej allihopa!
    Vad roligt att ni engagerar er i vad vi gör. Jag ska försöka ge några korta svar på era funderingar kring våra mer avancerade portföljer.
    Till att börja med behöver man inte vara mer insatt för att använda dem. Däremot behöver vi på något sätt säkerställa att man förstår vad man investerar i, då de här portföljerna inte bara innehåller breda aktieindex, utan smalare fonder som småbolag och hedgefonder. Det kräver en viss manuell hantering, därav kravet på minimiinsättning.

    Avgifterna är högre än i vår breda strategi Smart Index, och även det beror på att det delvis är en annan typ av fonder som används. Vår avgift är alltid densamma och vi tar aldrig emot några provisioner, utan eventuella kick-backs går alltid tillbaka till spararen. Det gör att tex Real Vision till och med är billigare hos oss än om man själv bygger samma portfölj hos en nätmäklare.

    Hoppas det besvarar era frågetecken. Kom ihåg att ni alltid enkelt kan få kontakt med oss via chatten direkt i Fundler-appen om ni undrar något.

    Bästa hälsningar,
    Ulf på Fundler

    SvaraRadera
  4. En sak är jag väldigt, väldigt säker på. När jag hör fraser som "co-variansoptimerat sätt, eller väldigt hög avkastning förväntas, eller locktoner med att du ska vara tillräckligt smart, eller minimibelopp /exklusivitet" då springer jag så fort jag bara kan åt andra hållet.
    Den där så kallade diversifieringen kommer inte finnas tillgänglig den dag du som bäst behöver den, det är en sak som är säker.
    Bra investeringar kännetecknas snarare av enkelhet än av komplexitet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vilket sätt skulle diversifiering påverkas i framtiden menar du?

      Radera