Sidor

torsdag 25 april 2019

Robotrådgivare hjälper oss barnspara - Reklam


(Det här inlägget innehåller reklam men tankar och åsikter är författarens egna)

Jag har länge funderat på hur vi skall spara till dottern och hur mycket vi skall spara. Vi är så pass lyckligt lottade att vi kan välja nivå på sparandet ganska fritt och i dagsläget sparar vi dels en slant i en fondportfölj vilken fru AvL handhar och dels i det lilla sparprojektet AvL-Portföljen vilket jag handhar och visar öppet här på bloggen och i den portföljen köper jag aktier.

Egentligen vill jag plocka bort mig själv ur ekvationen när det kommer till dotterns portfölj och det är också anledningen till att vi primärt sparar i fonder, automatiskt varje månad. Tyvärr är jag ganska dålig på att följa modern portföljteori och jag är dessutom hemligt, teoretiskt förtjust i Ray Dalios allvädersportfölj men jag kan inte förmå mig att investera på det viset själv eftersom jag är så övertygad om min egen förträfflighet som investerare.

Men jag har hittat en lösning.

Som bloggare blir man överöst med mail från företag som vill att man gör reklam för just deras tjänst. Jag är sällan sugen men för ett tag sedan blev jag kontaktad av Fundler.

Namnet sa mig inte så mycket just då annat än att det ringde en liten klocka men efter att ha googlat lite kunde jag snabbt konstatera att jag dels hade lyssnat på VDn i en podd och jag hade stött på företaget många gånger tidigare.



Fundler är nämligen en av robotrådgivarna som tävlar om att förenkla för oss sparare. 

För någon som ägnat större delen av sitt vuxna liv åt privatekonomiska eskapader och som tycker att det är kul och inspirerande att läsa årsredovisningar är rådgivningen inte särdeles avancerad. Det är precis som vanligt ett frågeformulär som tvingar en att fundera över vad man vill och vilka behov man har och det är ju givetvis bra men man får inte den där personliga kontakten man hade kunnat drömma om i en utopisk värld. MEN... Det borde vara rådgivning som är tillräcklig för de flesta.

Dessutom har man en kundtjänst med snabb och kunnig personal och om man bara säger till så blir man uppringd och guidad på bästa sätt. Vad mer kan man egentligen behöva.

När man guidats igenom de där stegen får man ett förslag på en portfölj och sedan är det bara att köra och nu kommer vi till det som gör tjänsten bra även för någon som är initierad och kunnig.

Positivt

Dels får man tillgång till fonder man kanske inte har tillgång till annars. Dels får man dessa fonder billigare än vanligt eftersom Fundler är en oberoende rådgivare vilket innebär att de inte får ta betalt för försäljningen av fonder och dels får man en automatisk rebalansering och det är nu vi kommer till det riktigt positiva.

I den fondportfölj jag håller sätter jag bara in pengar mekaniskt, år ut och år in men det finns gott om forskning som visar på att en portfölj bestående av en blandning av olika tillgångsslag exv aktier, räntor och guld, ger en bättre riskjusterad avkastning över långa tidsintervaller än portföljer med endast ett tillgångsslag. 

Dessutom får man en ännu bättre avkastning om man regelbundet (räcker med årligen) balanserar om portföljen så att den åter igen håller de tillgångsvikter man tidigare bestämt.

Jag är generellt dålig på att köpa olika tillgångsslag eftersom jag förstår aktier bäst och jag är definitivt dålig på att balansera om portföljen.

Det sköter Fundler åt oss och jag hoppas att det skall väga upp kostnaden om 0,49 % som Fundler tar utöver fondavgifterna.

En sista sak som är värt att nämna på den positiva sidan är rådgivningen. Visst låter det paradoxalt eftersom jag sågade den några rader högre upp men när jag jämför Fundlers frågeformulär med övriga aktörers tillhör Fundlers engagemang det absolut mest engagerade. Det är flest frågor i formuläret vilket i teorin ger oss kunder en bättre portfölj. Dessutom är den här typen av tjänst inte primärt till för mig. Jag är övertygad om att jag kan ha nytta av tjänsten men den primära kundgruppen borde rimligtvis vara de 99 % av befolkningen som inte använder Warren Buffets brev till aktieägarna som kvällslektyr. Och för alla dessa vanliga människor som inte är fullständigt tokiga, är nog rådgivningen ganska rimlig i sin omfattning.

Negativt

En av de få sakerna jag ser som negativ är avgiften. För oss som är extremt priskänsliga kan avgiften om 0,49 % för tjänsten kännas lite tung men jämför man med vad man får betala så fort man sätter sin fot på närmaste storbank för det säljmöte som där kallas rådgivning så kommer man billigt undan.

Avgiften är heller inte särdeles blodig om man betänker att de absolut flesta inte är särdeles bekväma med att välja fonder själva. De allra flesta är inte ens bekväma med att spara i värdepapper utan lägger pengarna på ett bankkonto och och att då kunna få enkel och skicklig hjälp kanske är värt några kronor.

Dessutom borde det rimligtvis vara så att den där avgiften man får betala, till viss del vägs upp av att man betalar en lägre fondavgift än normalt eftersom Fundler är en oberoende rådgivare och som sådan får de inte ta betalt för att sälja på oss fonder vilket innebär att den där traditionella provisionen de får går tillbaka till oss som sparare. Så det borde inte bli så blodigt ändå.

Och om nu avgiften är en av de mycket få saker jag kan se som negativ så vill jag påpeka att den här tjänsten sannolikt går att jämföra med en förhållandevis avancerad blandfond och i det hänseendet är 0,49 % ett riktigt bra pris om man jämför med många andra alternativ som erbjuds av mossiga storbanker.

Slutligen

Jag gillar också när jag kollar på styrelsepresentationen för då kan jag konstatera att Fundler är skapat av ekonominördar och det är trevligt. Där sitter folk som har lång ekonomisk erfarenhet och de har tillsammans med ett gäng drivna medarbetare skapat en tjänst som är lätt att greppa, lätt att använda, förhållandevis billig och som förhoppningsvis kan hjälpa massorna att släppa sargen och investera lönsamt och hållbart med fokus på framtiden.

Så nu har jag läst allt jag kan om bolaget på deras hemsida och jag har börjat testa tjänsten via deras mycket lättvindiga app. Nu skall jag bara utvärdera vad jag tycker om allt annat praktiskt samt försöka gräva upp nyhetsstoff som kan finnas därute i etern men tills dess slänger jag in en slant och låter Fundler förvalta den så ser vi om deras portföljsammansättning ger ett bättre utfall än det vi har i dotterns portfölj redan nu.

Tillsvidare blir det alltså ett komplement till de övriga sparandena vi har till dottern men trivs vi kan det mycket väl bli att vi byter över från den egna fondportföljen till Fundlers lösning.

Fortsättning följer.




16 kommentarer:

  1. Totalavgift blir mer åt 0,7% hållet, vilket jag tycker man ska nämna.

    SvaraRadera
  2. Avanza Global 0.11% i avg. AvanzaZero 0% avg. Nordnet SuperfondenSverige 0% avg. LF Global index 0.21% i avg. Det säger allt vad man ska välja.
    Mvh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skönt att vara en av de få som har koll?

      Radera
  3. Eller bara läsa småspararguiden.se
    Oberoende gratis råd.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst, men hur många tror du gör det?

      Radera
  4. Vad tycker ni är en bra nivå på sparande till barnen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Det är så himla individuellt men allt är bättre än inget. Först skall man dock se till att de vuxna har en ordnad ekonomi men när man kommit så långt kan man spara och har man god ekonomi kan en femhundring vara lagom. Det borde kunna bli 300 000 kr vilket är en bra grundplåt för en lägenhet givet att man inte vill bi centralt i någon av de tre största städerna.

      Radera
  5. Jag läste en annan blogg att dom inte har något annat än aktiefonder och räntefonder och att man dessutom kan köpa alla deras fonder själv. Stämmer det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu bygger de portföljer med aktier/räntor men de ser över andra alternativ också.

      Du kan replikera deras portföljer själv och du kan köpa fonderna de använder hos, i alla fall vissa, mäklare. Är du tillräckligt intresserad är det bara att köra på men känner du dig det minsta osäker är det bekvämt att få lite hjälp.

      Lycka till

      Radera
  6. Hej

    Jag har läst jämförelser där exv Lysa får betydligt högre poäng eftersom de har bredare portföljer och är billigare. Varför tycker du att man skall välja Fundler framför exempelvis Lysa?

    /JmA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      När jag kikar på skillnaderna dem emellan tycker jag att det är marginella skillnader. Fundler är aningen försiktigare i sina portföljsammansättningar generellt, de har extremt låga krav på första insättning och månadsspar, väldigt mycket enklare i hantering och några tiondelar högre avgift.

      För den breda massan borde skillnaderna vara små och näst intill oväsentliga men visst spelar avgiften in vid ett långsiktigt sparande men jag tycker att det vägs upp av att Fundler har så låga inträdesbarriärer både gällande volymen på sparande men också när det kommer till enkelheten att det väger upp för de andra skillnaderna.

      Radera
  7. Det är så jävla trist med sån här reklam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en så fin och hjälpsam kommentar.

      Radera
  8. Ja, det är ju tydligt att du gör detta för att tjäna pengar, inte för att du behöver hjälp med ditt barnsparande. Inte vidare trovärdigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skönt att man kan kommentera anonymt så att man inte behöver vara trevlig när man påpekar att man inte håller med om budskapet?

      Berätta gärna vad du bidrar med till etern så att vi alla kan få ta del av din visdom vilken du givetvis sprider gratis.

      Radera