Sidor

lördag 6 januari 2018

Julskinkan blir lapskojs & 10 miljoner kronor

I lumpen var favoritburkarna präriegryta och lapskojs och jag gör mina egna varianter av dessa rätter ibland men inte nödvändigtvis för att guldburkarna faktiskt var goda utan för att det jag lagar är gott.

I mellandagarna gick det att köpa julskinka för 10 kr/kg på Ica hemmavid och det finns saker att göra med en julskinka oavsett om den är tillagad eller inte. Jag köpte en okokt och ett par kokta. De kokta blir typiskt pastasåser, gratänger och pytter medan den okokta blir grytor, bräserat med rotmos, soppor eller varför inte lapskojs.

Lapskojs

Receptet jag länkar till är fullgott men personligen brukar jag spä moset med både kokspad och lite gräddmjölk men man gör som man vill.


Man inser varför försvarsmakten serverade lapskojs till de värnpliktiga. Om jag hemma kan skaka fram en portion för 5,16 kr måste försvarsmaktens variant vara nästan gratis.

Jag hittade en lite spännande artikel från 2009 där SvD konstaterade att man då kunde köpa 12 burkar lapskojs för 60 kr. Problemet var att köttet var 27 år gammalt men varför inte? Nu kan man inte längre köpa gamla guldburkar vad jag vet så det närmaste att jämföra med jag kommer verkar vara Felix gulaschsoppa vilket vi också fick när det var lyx på menyn. En sådan burk kostar 31,95 kr men skulle vi räkna på samma vikt som ovan portion skulle den kosta 19,97 kr. Det är en skillnad på 14,81 kr/portion.

Tänk om man kunde spara 14,81 kr/portion till lunch och middag varje dag. Från 18-års ålder till pensionen vid 65 år skulle man med en genomsnittlig börsavkastning kunna ha en pensionsportfölj värd drygt 10 miljoner kronor.


På köpet får man godare mat i ett helt yrkesliv. Jag äter med glädje lite lapskojs nu efter jul.

Lycka till


Bildkälla: att välja lycka och z2036.blogspot.se

2 kommentarer:

  1. Allt som krävs är att man hittar genomsnittlig avkastning (plus inflation) på 11% under 47 år. Hur svårt kan det vara?

    (Med 6,5% avkastning som är mer troligt så hamnar det på cirka 2 miljoner)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel

      Det verkar som om du helt missat poängen med inlägget men låt gå för det. Inflationen har jag aldrig nämnt och den är ovidkommande för min beräkning eftersom pengarna i slutändan kommer vara lika många oavsett inflation men de kommer inte vara värda lika mycket. Avkastningen jag räknat med är icke inflationsjusterad. Sen kan du själv välja förväntad inflationsnivå i kalkylatorn jag använder om du vill veta vad pengarna skulle vara värda i dagens penningvärde.

      Men låt oss kika på det. Vilken period vill du att vi tittar på?

      Ta en titt på exempelvis https://www.affarsvarlden.se/bors/index/info/historik/
      eller
      https://rikatillsammans.se/affarsvarldens-generalindex-afgx-historiska-avkastning-1901-2014/
      där Jan går igenom samma sak.


      Om vi utgår från siffrorna i perioden 19691228-20161231 får vi fram en genomsnittlig avkastning på 10,63 %. Ganska nära 11 % eller hur?

      Och som sagt - Det är inte det som är poängen med de här inläggen. Syftet är givetvis att försöka inspirera människor att ta kontroll över sitt liv. Att visa på vad långsiktigt sparande kan innebära och oavsett om portföljen slutar på 2 milj eller 10 milj skulle nog de flesta må bra av slantarna när de går i pension och om det enda som krävs är att man funderar lite på vad man köper till middag så är det väl en ganska bra deal?

      Lycka till med sparandet

      Radera