Sidor

lördag 9 september 2017

Barnmat är vansinne

Jag har under några månader nu slagits av det vansinne som är barnmat. Det finns en sjuk mängd "regler" gällande vad barn får, och inte får äta där det verkar finnas några saker som är mer rimliga än andra enligt min begränsade kunskap och erfarenhet.



För mycket salt är inte bra men å andra sidan verkar ju Agnes Wold ha varit ute i media och berättat för världen att vi har varit för försiktiga med salt. Nu svarade Läkartidningen ganska omgående med en artikel som berättade att hon har fel så jag tänker även i fortsättningen vara en gnutta försiktig med salt i Joys mat.

En annan sak man skall undvika är tydligen gröna bladgrönsaker då dessa innehåller en hel del nitrat och dessutom behöver barn nästan lika mycket järn som vi vuxna och eftersom de äter aningen mindre än oss behöver de en mer järnrik kost än oss vuxna. Mjölkprodukter hindrar upptaget av järn lite grann så barnet kanske inte skall äta mjölkprodukter till varje mål mat men i övrigt är det ganska standard.

Joy

För att fullgöra mina plikter som pappa har jag faktiskt köpt järnberikad gröt men det visade sig att det är någonting i gröten hon inte tål så där gick vi bet. Nu har vi snart testat alla ingående ingredienser i gröten och då fick vi resultatet att hon inte tål havre och kvar på listan att testa är vete. Vi har också en tid till barnmedicin för att få lite hjälp med nutritionen men detta skapar ju ett problem för det kommer bli svårt att få i henne bulkföda. Vi får väl se vad det är hon inte tål och sedan blir det till att experimentera. Det finns järndroppar att ge så det skall nog lösa sig.

Vi har testat med majsvälling men den gillade hon inte heller så vi landar just nu i vanlig mat och det är där jag vänder mig mot det kommersiella vansinnet som gör att jag skriver dessa rader. En burk mixad kalops kostar 52 kr/kg och värre blir det med fruktpuréerna. Där kostar en burk mixade päron 57 kr/kg, röda bär och äpple kan gå på runt 70 kr/kg och skulle man få för sig att köpa ekologisk fruktpuré i en pipförsedd plastpåse som ungen kan äta direkt ur; ja då kan du öppna plånboken på riktigt och pröjsa ett par hundra spänn kilot för maten. Värst av allt är ekologiskt snacks varför man nu skulle vilja ge sina barn det. En påse ekologiska morotsstavar går på 600 kr/kg och man kan säkert hitta dyrare skit om man letar lite.

Om vi för ett ögonblick bortser från diskussionen om ekologisk mat och bara fokuserar på vanlig standard barnmat.

Jag gör en normal kalops för ungefär 35 kr/kg. I veckan som gått köpte jag päron för 20 kr/kg och plockar vi bort skal och det lilla kärnhus jag skar bort kan vi anta att slutprodukten kostade 25 kr/kg. Jag gjorde sötpotatispuré för 20 kr/kg, äppelpuré gratis från äpplena jag plockade från träden som står på allmänningarna i mitt område och jag har gjort ärtpuré för 17 kr/kg. Jag har också gjort lax och potatis för 39 kr/kg, morotspuré för 4 kr/kg och aprikospuré för 41 kr/kg (aprikoser är väldigt järnrika).

Det tar väldigt kort tid att göra barnmat. Skala morötter samtidigt som du skalar potatis till familjemåltiden, koka lika länge, lägg i skål och mixa med mixerstav, klart.

Låt oss anta ett snittpris på 35 kr/kg för den hemgjorda maten och ett snittpris på 55 kr/kg för den köpta. Min dotter äter väldigt lite än så länge men jag skulle gissa att vi pressar i henne ungefär 300 g käk per dag förutom amningen och mängderna kommer bara öka.

Nu råkar det ju ändå vara så att besparingen är 6 kr/dag vilket blir 180 kr/månad.

Det kanske inte låter mycket men låt oss för ett ögonblick anta att vi sparar de där 6 kronorna per dag åt Joy i 18 år. Då kommer hon att flytta hemifrån med ett startkapital värt 110.000 kr. Om jag får gissa vad Joy helst väljer om 18 år, att ha ätit färdig burkmat och dyra halv/helfabrikat genom livet eller hundra tusen att åka utomlands för så gissar jag att hon tar pengarna men jag kan givetvis ha fel.


Nu kommer inte Joy få välja burkmat så det problemet kommer vi inte ha utan hon kommer äta nyttig, hemlagad mat i så stor utsträckning det alls är möjligt och förhoppningsvis kommer vi kunna ge henne ett rejält startkapital när det är dags för henne att pröva sina egna vingar.

Hur gör du med barnmat?


Bildkälla: mathem.se och z2036.blogspot.se

16 kommentarer:

  1. Tror att det är viktigt att barnen äter salter (inte bara vanligt NaCl) under iaf sommaren så att dom inte "urlakas" när dom bara dricker en massa vatten som svettas. Det man ska tänka på är att köpmat innehåller en massa salt vilket nödvändigtvis inte hemmalagat gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att de kommer att få i sig de salter de behöver utan att vi tillför salt till deras mat så jag kommer gå på läkartidningens (och de barnläkare jag pratat meds) rekommendationer. När Joy fyller ett kommer hon få äta mer vanlig mat men tills dess ser jag ingen poäng i att salta maten eller försöka hitta sätt att tillföra andra salter.

      Tack för din kommentar

      Radera
  2. Alltså, inte för att låta präktig, men jag fick barn för 11 och 12 år sedan. Då var det nyaste "majskrokar" som man kunde ge barnen att tugga på. Varför det? Köpte jag aldrig. Om de TVUNGET skulle behöva snacksa på något så fick de smörgåsrån, eller knäckebröd. Idag finns det hur mycket totalt onödigt som helst.
    Jag köpte barnmatsburkar i vissa perioder, men oftast fick de äta det vi åt. Jag förfasas verkligen över de här tuberna med mat. Äter gör man sittandes vid bordet, tillsammans. Det här trycka in mat i farten kommer sabba många barns förhållande till mat.
    Nej, ge Joy av er mat. Sitt tillsammans. Gör egen fruktpuré, eller skrapa av banan på sked och ge, ge gröt på det hon tål osv. Krångla inte till det. Och det hon inte gillar ena veckan, gillar hon kanske nästa vecka.
    Stirra er inte blinda på vad hon äter vid en enstaka måltid, tänk vad hon åt hela senaste veckan.
    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns som om vi är eniga. Vi skall bara lyckas lista ut vad det är hon inte tål men om det är mjölkprotein som är boven, vilket vi tror, kommer allt lösa sig. Då är det bara att se till att hon får i sig rejält med smaskig inälvsmat redan i tidig ålder :-)

      Fru AvL får stå ut med levergryta någon gång ibland.

      Radera
  3. "men jag kan givetvis ha fel" hahaha

    SvaraRadera
  4. Så klart att det finns mycket onödigt, det är ju så företagen tjänar pengar!

    Vi gav aldrig barnmat till Lilla Snålgris. Tog från den mat vi åt, minskade ner på kryddorna och mackade/mixade. Gick hur bra som helst och hon åt med god aptit. Barnmat på burk testade vi nån gång när vi var på resa, men när jag smakade det så var det helt vidrigt, varför skulle jag ge mitt barn mat som jag själv tycker är äcklig. (tror det var nestles spaghetti/köttfärssås). Smakade bara kemikalier. Fy farao.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Jag kan bara hålla med. Jag har smaktestat en del barnmat och saker jag inte skulle äta själv vill jag ju inte ge mitt barn så nä, här kommer det inte bli burkmat heller.

      Radera
  5. Finns det några som helst fördelar med hel- och halvfabrikat? Även om den hemlagade hade kostat exakt lika mycket som burkmaten, hade du tvekat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just när det gäller välling och gröt finns det fördelar i att de har tillsatt järn och vitaminer som det är svårt att peta i ungen på naturlig väg men i övrig barnmat kan jag inte se några som helst fördelar så det är just precis nu som jag har ett "problem" men det kommer gå över så fort jag lyckas lista ut vad hon kan äta. Visar det sig att jag har rätt så kan jag ju ganska enkelt fixa blodmat som löser alla våra problem eller så kan jag göra nötmjöl som också är rikt på järn så det blir nog toppen...

      Radera
  6. Vår dotter snart 6 månader (17/9) får ingen köpt barnmat. All mat är väldigt enkel att göra själv. Bara att plocka ut lite köttfärssås innan innan den saltas tex. Eller koka/ugnsbaka några kycklingfiléer med andra goda kryddor, detsamma gäller fisk. Vår dotter äter samma mat som vi gör, upplever det som enklare än att behöva köpa hem redan färdig producerad mat till henne.
    Ett tips på hemmagjord gröt.
    2dl Havrgegryn
    1dl pumpkärnor
    2tsk nyponskalspulver
    För att tillsätta mer järn koka ekologiska torkade aprikoser.
    Allt fryses in i iskuber och tas fram efter behov.
    En stavmixer löser nästan alla problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gustav

      Vår unge är än så länge ganska kräsen :-) Hon gillar de flesta frukter (förutom aprikoser så klart, jädra sketunge :-) ) och så gillar hon ärtor men vi testar vidare med allt annat också så får vi väl se. Jag kanske bara lagar äcklig mat till henne :-)

      Jag är ganska säker på att Joy kommer överleva även om jag inte får i henne mer järn än den via maten (jag överlevde ju) men rekommendationen är att de skall ha mer järn än man rimligtvis kan lösa via vanlig mat om de inte får paltbröd eller inälvsmat. Aprikospure behöver de äta ett par dl av för att få i sig behovet och det skulle aldrig Joy äta men så har hon haft ordentliga magproblem nu i ett par veckor så får vi bara löst det skall det nog funka bättre men just nu ammar hon och utöver det äter hon kanske någon dl mat per dag men tar vi bort amningen äter hon inte mer så... Jaja

      Tack för kommentaren

      Radera
  7. Så kul att du nämnde just barnmat Att Välja Lycka.

    Jag och sambo KTM har inga barn men ändå beställde vi barn-lasagne på matsmart för 5 kr per portion. Blev riktigt lyckat och smidigt att ha med sig 😺

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej KTM

      Det låter som ett kul sätt att fixa käk på. Men var det gott då?

      Radera
    2. Hey, funkar det för Jennifer Aniston så måste det ju vara bra: https://www.filmibeat.com/hollywood/news/2010/aniston-baby-food-shape-050510.html

      Radera
    3. Haha hade tyvärr glömt att svara på detta :) Kan garantera att det var rejält gott men det är ju inte en fullvuxen portion om jag så säger. Dock så behöver man inte mer, i alla fall om man tänkt komma i badbyxorna nästa sommar.

      Radera