Sidor

måndag 17 april 2017

Påsken har varit avslappnande

Av någon märklig anledning försvinner dygnets timmar fortare nu än för ett halvår sedan. Jag har mer tid när jag inte är på jobbet men ändock är den fria tiden att läsa, skriva, umgås och leva mer begränsad. Det går åt förvånansvärt mycket tid åt att ta hand om en bäbis men det går åt lika mycket tid åt att leka, kela och gosa med en bäbis som det tar att byta blöjor, tvätta, klä och handla för en bäbis.



Den här helgen har jag tvingat mig själv att få några timmars egentid. Jag har aldrig förstått varför egentid skall vara så viktigt - förrän nu. De där timmarna då jag fick ägna mig åt mig. Att hinna ikapp med saker jag lagt på hög. Det var guld värt.

Fru AvL tog dottern och åkte till Joys mormor och kvar blev jag, fri att skriva lite, färdigställa de tre deklarationer jag i år är ansvarig för utanför jobbet, bokföra upp den egna firman och dessutom hann jag sätta mig i solen med en cigarr och en god bok och bara njuta av fågelkvitter och tystnad.

Jag passade också på att reflektera över två blogginlägg jag fastnade för lite extra under den senaste veckan.

Aktiepappa skrev om bostadsbrist och filosoferade över den hyresreglering vi har och vilken skada den gör. Det kan mycket väl vara så att inlägget är ensidigt och att det finns fördelar med systemet men det är min kraftigt cementerade åsikt och övertygelse att en fri marknad vinner i längden. Nu råkar jag slitas av viss dualitet eftersom jag också tycker att det välfärdssystem vi har som syftar till att ge människor möjligheter de annars inte skulle haft, är fantastiskt och då behövs det statliga ingripandet. Jag tror således att det kan vara nyttigt att inte släppa hyressättningen helt fri men i gengäld är jag övertygad om att det system vi har idag skapar en trögrörlighet och en skevhet i systemet som gör oss sårbara.

Ett annat inlägg jag gillade lite extra var Aktieingengörens inlägg om analysmetodik och i inlägget användes Atea som exempelföretag och det finns en hel del kloka frågeställningar i inlägget som syftar till att ge en bredare bas att stå på i den egna ansatsen när man skall analysera ett bolag. Har du inte läs det tycker jag att du borde ta några minuter om du kan avvara dem.

I morgon är det dags för arbete igen och det är riktigt mysigt att det är kortvecka. För kortvecka är det; i alla fall i det här hushållet. Det skall bli kul att se om marknaden alls reagerar på att Omega Healthcare Investors för 19:e kvartalet i rad höjde utdelningen. Den här gången, precis som så många gånger förut, med en cent vilket innebär 1,6 % höjning. Vi tackar och tar emot.


Bildkälla: Freeimages.com

3 kommentarer:

  1. Beträffande hyresregleringen, så är det bara att titta på vilken framgång Finland haft utan denna otäcka och skadliga reglering. De har bostäder i överflöd och rimliga hyror. Största anledningen till det är antagligen att politikerna avhållit sig från att lägga sig i det de inte behärskar. Det är ett faktum att hyresregeringen i Sverige lett till en helt ohållbar situation, ingen vinner på det, förutom möjligen de som sitter på värdefulla hyreskontrakt att nyttja på svarta marknaden. Idag går ju tom hyreskontrakt i arv i Stockholm. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  2. Jag är måhända en aning färgad i frågan men jag måste ändå hålla med Investera-pengar; de enda som vinner på nuvarande systemet är de som sitter på de attraktiva kontrakten och de gör allt för att behålla dem. Förlorarna är desto fler och därför bör vi avreglera. Det kan bli en tid av kaos men det är bättre att ta kaoset nu än senare.

    Och ett alternativ skulle kunna vara att ta bort regleringen på nya kontrakt. Visst, det skulle bli en inlåsning men samtidigt skulle det öppna marknaden lite.

    SvaraRadera
  3. Jag håller ju med er båda i att hyresregleringen i den form vi nu ser den, är av ondo. Det enda jag inte vill ha är slummen i USA men vi ser ju kraftig socioekonomisk segregation även i Sverige så det hjälper ju inte regleringen till att reglera. Så ja, kaos lär det bli men någon gång måste plåstret dras.

    SvaraRadera