Sidor

tisdag 23 februari 2016

Ett löfte till en fattig bonddräng

I slutet av januari fick jag en fråga här på bloggen efter att jag återigen berört ett av mina favoritämnen - Whisky. Denna fråga kom från en bloggranne och gällde en flaska han hade stående i hyllan sedan jul. Flaskan vi pratar om är Tycho's Star från Spirit of Hven.

Jag blev inspirerad av frågan att efterforska denna whisky lite närmare. Spirit of Hven är ett familjeägt svenskt destilleri grundat 2008 på den lilla ön Ven som ligger ca 4.5 km från den skånska västkusten. Destilleriet som sådant är mycket spännande då de ägnar sig åt traditionellt hantverk i så stor utsträckning det är möjligt. Det är ett litet destilleri men i en tid då världen allt mer går från hantverk till industri har det här destilleriet återgått till naturen och historien.

Enligt egen utsago använder man närproducerat korn och det mesta av produktionsprocessen hela vägen till buteljering sker under destilleriets tak vilket är ovanligt på de lite större destillerierna. Man är ekologiskt certifierade och flaskorna ingår på bolaget i det ekologiska sortimentet.

Personligen brukar jag anse att svensk whisky är alldeles för dyr för det man får. För den oinsatte anses whisky bli whisky först när spriten lagrats på ekfat i minst tre år men har den bara lagrats minimitiden brukar den vara ganska oraffinerad och inbringar sällan ett högt pris; förutom i Sverige.

En flaska Tycho's Star kostar 495 kr och då får man 500 ml istället för de annorstädes gängse 700 ml. Dock får man i det här fallet ett stycke svenskt hantverk med en hygglig portion marknadsföringskunskap. Som du ser på bilden står flaskan i en liten träställning och varje flaskhals är individuellt vaxad för hand så ingen flaska är den andra lik. Varje flaska är också individuellt numrerad vilket gör att en whiskynörd som jag känner sig ännu mer speciell.

Vi kan inte säga så mycket om åldern för det berättar destilleriet inget om men i både doft och smak lyser det igenom att det är en ganska ung whisky. Produkten är fri från färgämnen och den är inte kylfiltrerad, allt för att göra den så naturlig som möjligt. Whiskyn har lagrats på tunnor från både USA och Frankrike, den är gjord på en del rökt korn och en del orökt korn och sprithalten ligger på 41.8 %. Det finns en hel del ytterligare nördfakta att fördjupa sig i på destilleriets hemsida för den som skulle önska.

Vad får man då för pengarna?

Utan att trötta ut er alldeles vill jag ändå påstå att det här är en ganska angenäm whisky. Man får mycket trä i både smak och doft. Jag känner toner av choklad eller kanske kakao uppblandat med en lätt rökighet och framför allt i smaken kommer en tydlig ekighet in. Det går att känna tydliga malttoner och en fruktighet med inslag av någonting som påminner om ganska söta äpplen och kanske lite brittisk fruktkaka i eftersmaken. Eftersmaken är faktiskt väldigt angenäm och förmodligen det jag uppskattar mest med den här drycken. Den har en viss sötma och lite chokladiga kaffetoner uppblandat med en del kola som på det hela taget gör whiskyn till en ganska behaglig bekantskap.

I mitt tycke är det en ung och lite spritig whisky som borde fått ligga längre på större fat och fått den tid som spriten behöver för att utveckla sin fulla potential men man skall samtidigt vara medveten om hur tufft det är att klara de där första åren utan inkomster för ett företag varför det är ganska självklart att de släpper en utgåva som visar på deras potential.

Till den fattiga bonddrängen som är inläggets ursprung kan jag bara säga att det är en dryck väl värd att sätta till läpparna om man råkar ha den ståendes men om man inte har provat allt under solen men ändå råkar ha ett brinnande whiskyintresse kan jag förmodligen skaka fram både en och fem andra flaskor där jag anser att man får mer whisky för samma pengar.

Har du några whiskyerfarenheter att dela med dig av?

Bild: Hven.com


Som vanligt är detta inte ett sponsrat inlägg utan ett uttryck för min nördighet



6 kommentarer:

  1. Hej, vad har du för nybörjartips för en whisky-ignoramus då? Det där med fri från färgämnen och kylfiltrering lät bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!

      Det finns massor av bra whisky för en hygglig peng. Vad jag skulle rekommendera för nybörjare beror lite på hur mycket nybörjare du är. Har du några preferenser alls?

      Bland de rejält rökiga vidundren kan man för 400-500 kr få en 10-årig Laphroaig eller en lika gammal Ardbeg. Det är riktigt bra whisky för den som gillar rejält rökiga varianter.

      Vill man börja lite försiktigare eller kanske inte uppskattar när drycken smakar som ett destillat av brandskadade sjömansstövlar finns det för en liknande prislapp en 12-årig The Macallan (499 kr)eller kanske en 15-årig Dalwhinnie.

      De två senare är inte rökiga men rejält smakrika på sitt sätt. Vill man ha någonting som är ett mellanting mellan de båda ytterligheterna skulle man kanske kunna tänka sig en 12-årig Highland Park som alternativ.

      Standardsortimentet är ofta kylfiltrerat och färgat men det kommer mer och mer att man tar bort dessa steg ur processen när man gör single malt. Berätta gärna lite mer om vad du vill ha så kan jag förmodligen peka dig i rätt riktning och vill du inte ta diskussionen här är det bara att skicka ett mail :-)

      Tack för din kommentar

      Radera
    2. Tack, det var ett utförligt svar. Jag har inte druckit whisky på ett decennium tror jag. Blev bjuden när det begav sig av en konnässör, och han bjöd på en del fina pjäser jag tyckte om. Minns att rökigt inte var min grej. Jag tycker nog mer om snäll välrundad (om det existerar som beskrivning?) whisky, inte spritig eller rökig. Men just det där med färgämnen känner jag nog ganska starkt emot, är lite av en ekologiskt och inga-tillsatser nörd.

      Radera
    3. Hej igen

      Jag är inte säker på hur The Macallan gör så här på rak arm men jag skulle gissa att de kylfiltrerar sin whisky. Vad det har för inverkan på naturligheten av whiskyn låter jag vara osagt men vill man slippa det finns det givetvis en rad olika alternativ där jag vet hur det är ställt. Arran är ett destilleri jag gillar där whiskyn inte filtreras och de tillsätter inga färgämnen men The Macallan vet jag har bara naturliga färger så det är en bra whisky skulle jag allt säga.

      Men... Med det sagt skulle jag nog ändå välja att ta med dig det jag sagt och istället för att gå till systembolaget hade jag testat det lokala vattenhålet istället. Förhoppningsvis har de en flaska eller två du kan få provsmaka ur för en rimlig peng och på så sätt bilda dig en uppfattning utan att behöva skramla ihop till en hel flaska vilken du kanske inte alls tycker om i slutändan.

      Lycka till

      Radera
  2. Den fattiga bonddrängen tackar för denna lektion i whisky vetenskapens underbara värld. Då får det blir att prova denna flaska, nästa gång det skall firas ytterligare en femtio tusen kronors nivå i portföljen. Var lite osäker på om den var mer attraktiv att titta på än angenäm att inmundiga. För den pryder ju sin plats.
    Roligt att du även nämner Ardberg i kommentaren ovan, då den fått tjänstgöra vid tidigare firanden. Japp det är en rökig rackare ;)

    Tack och ha det bra hälsar en whisky novis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fattigbonddräng!

      Vad kul att du faktiskt såg och läste "ditt" inlägg. Ardbeg är ett ett av mina favoritdestillerier och de gör whisky väl värda att fira med :-)

      Lycka till på din väg mot nästa 50.000 gräns. Hoppas du hittar din plats på nya jobbet och med allt som händer i ditt liv.

      Radera