Sidor

fredag 11 december 2015

Kinder Morgan i pipeline

Kinder Morgan Inc (KMI) är ett bolag som bygger och hanterar infrastruktur inom energifältet och är, om inte det största, så i alla fall ett av de största bolagen gällande detta på den nordamerikanska marknaden. De opererar 84.000 miles, drygt 13.500 mil pipeline och anställer 12.000 personer.

Finansvärlden trodde länge att det här bolaget var en säker investering som för alltid skulle ge hög direktavkastning och klara svackan som oljebolagen och de andra energibolagen upplevt på sistone. KMI hyr ju ut nyttjandet av pipelines på långa kontrakt och det påverkas ju inte av hur högt eller lågt oljepriset är men ändå har KMI´s aktiekurva följt de stora energibolagen nedåt en tid nu och direktavkastningen låg runt 8 % för bara några veckor sedan.

Men så gick proppen ur och KMI störtdök. De påverkas nämligen av tillgången på kapital och när aktiekursen sjunker blir det svårt att ta in nytt eget kapital till vettiga villkor och nya lån ändrar relationen mellan lån och eget kapital till det sämre. Är förändringen tillräckligt stor kommer de stora bedömarna att ifrågasätta saker och ting och det var precis vad som hände även om det här bara rörde sig om risk för förändring. KMI riskerade att få sitt kreditbetyg sänkt varför styrelsen lite panikartat bestämde att skära bort 75% av utdelningen nästa år och istället använda pengarna för att täcka sina kapitalbehov.

När den nyheten kom slog aktien i botten runt knappa 15.50 dollar och även om jag missade botten snöt jag åt mig ett gäng när rekylen kom. Nästa år beräknas utdelningen bli 50 cent eller 3.12 % baserat på en kurs runt 16 dollar. Jag är övertygad om att KMI från den här nivån kommer att öka utdelningen stadigt och snabbt för att återta det förlorade förtroendet från investerarna och jag ser utdelningssänkningen som någonting positivt eftersom man säkrar den långsiktiga överlevnaden av företaget.

Med 50 cents utdelning är bolaget fullt värderat om man tror på en försiktig ökning av utdelningen i framtiden men de har inte varit särdeles försiktiga tidigare vilket gör att jag tror att det finns en rejäl uppsida i aktien både kursmässigt och utdelningsmässigt och jag är glad att jag lyckades sno åt mig den här nu. Tyvärr är det inga enorma pengar det rör sig om men som alltid investerar jag för lång sikt och det blir sannolikt fler aktier med tiden.

Hur fyndar du i juletider?


Bild: freeimages.com     * Jag äger KMI


6 kommentarer:

  1. Hej tack för intressant läsning, hittade precis din blogg. Likt dig investerar jag bara i stora bolag med stabil utdelning. Jag har hoppat Kmi, funderar på risken. Själv har jag fyllt på med etf AMLP, som följer index mlp, dvs liknande investering fast enligt mig borde den vara säkrare eftersom det är en fond med många bolag. Den föll handlöst och jag plockaren den till 12% d avkast. Har du tittar på den? Med vänlig hälsning, Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Magnus!

      Tack själv för din kommentar. Skall man vara riktigt ärlig så är KMI lite väl hög risk för min smak också och för att få en rimlig riskjusterad direktavkastning efter styrelsens minskning av utdelningen borde aktien pressas ned ett par, tre dollar till enligt mitt tycke och vi kommer nog se ganska hög volatilitet ett tag framöver men jag tror ändå att investeringen är bra på lång sikt.

      Men AMLP är ju givetvis säkrare ur den aspekten att den är mer diversifierad så du minskar bolagsrisken. Det är dock inte en fond som passar i min fondportfölj och i min utdelnings/aktieportfölj passar den inte riktigt heller men framför allt har jag väldigt många andra godbitar på watchlist. Jag tror nog att du kan sitta nöjd med AMPL som en relativt högriskinvestering.

      Radera
  2. Du kanske kan utveckla lite mer något jag inte förstår och det är om det du skriver
    "när aktiekursen sjunker blir det egna kapitalet värt mindre och relationen mellan lån och eget kapital förändras"

    Jag har nedan från KMIs årsredovisning 2014 sid 83 - balansräkningen - tagit siffror från deras eget kapital (stockholders' equity på engelska),och siffror anges i USD Millions.

    Vilka av nedanstående poster menar du påverkas av att priset på KMIs aktier ändras?

    stockholders' equity 2014-12
    Common stock 21
    Additional paid-in capital 36,178
    Retained earnings -2,106
    Accumulated other comprehensive income -17
    Total stockholders' equity 34,076

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!

      Jag försöker göra ekonomi så enkelt jag kan men ibland hoppar jag nog över lite för mycket i mina inlägg och då kanske det blir fel på andra sätt.

      Det bokförda värdet av KMI´s egna kapital förändras inte av börskursen. Däremot har värderingen av bolagets tillgångar förändras vilket avspeglas i aktiekursen när man utifrån ser på bolagets faktiska situation i dagsläget. Men det är inte det som egentligen är det viktiga.

      Det jag hoppade över var att bolaget behöver kapital för att överleva, växa och investera i redan befintlig infrastruktur. Detta kapital kan bolaget få genom att använda sitt fria kassaflöde, utfärda nya aktier eller ta upp mer lån. Att utfärda nya aktier är inte aktuellt efter att aktiekursen har rasat som den gjort och försöker man få nya lån nu kommer dessa kosta väldigt mycket mer än de befintliga pga den förestående nedgraderingen av kreditvärdighet och den allmänna riskprofilen. Dessutom löper en hel del skulder ut i närtid så att ta upp nya lån skulle mycket vara för att täcka dessa hål.

      Sist men inte minst kan det vara värt att notera att på lite sikt måste bolaget värdera sina tillgångar till sitt verkliga värde (nu kan jag inte alla regler i US GAAP men det borde inte vara jättestor skillnad mot IFRS på detta) och det riskerar att sänka värdet på "Accumulated other comprehensive income -17", om det visar sig att tillgångarna är mindre värda än bokfört. Detta kommer i förlängningen ändra relationen på Dept/Equity.

      Hoppas svaret gör det lite klarare?!?

      Radera
    2. Jo, om du menar kreditratinginstitutet Moodys flaggning för nedgradering? De flaggade i mitten på augusti och sedan återigen i slutet på oktober om jag förstår det rätt. Och prisförändringen på börsen för KMIs aktie var väl nu i början på december? Är det det du menar när du säger att värderingen av bolagets tillgångar förändras - ett av USAs hårdbevakade bolag tar marknaden 2-3 månader att förändra sin beräkning av bolaget? 19 analytiker bevakar tydligen bolaget kontinuerligt enligt vad jag förstår av KMIs hemsida.

      Jag förstår inte hur du menar att Moodys flaggningar har att göra med relationen till KMIs eget kapital?

      Lägger du en länk till det du nämner om "Accumulated other comprehensive income" och om med det du menar när du säger att om det visar sig att tillgångarna är mindre värda än bokfört så kommer denna post att påverkas, och hur aktiepriset på KMI är relaterat till detta.

      Så lite klarare blev det, men samtidigt lite mer dimmigt.

      Radera
    3. Moodys flaggningar innebar att bolaget var tvungna att se över sin utdelningspolicy vilket fick aktien att störtdyka häromsistens.

      Jag föreslår att du kikar på exempelvis seeking alpha för att hitta lite mer men var noga med att värdera inläggen.

      Ett annat bra ställe är KMIs egna hemsida. Den 4/12 skickade man ut ett pressmeddelande.

      http://ir.kindermorgan.com/press-release/kindermorgan/kinder-morgan-announces-2016-financial-expectations

      Den dag sjönk aktien 13%. Det tar inga månader för marknaden att korrigera på risk men det är många saker som spelar in.

      Info om AOCI hittar du här: http://www.investopedia.com/terms/a/accumulatedother.asp

      I övrigt verkar det ju som om du har ganska god koll på bolaget själv och de exakta mekanismerna bakom kursrörelser kommer krävas ett helt annat forum än kommentarsfältet här på bloggen för att förklara tyvärr.

      Radera