Sidor

onsdag 2 december 2015

Att lämna ett beroende

Jag var länge rökare men efter att jag började få mer och mer besvär med luftrörssjukdomar kom det till den punkt att jag var tvungen att sluta och det måste vara det svåraste jag någonsin gjort och förhoppningsvis det svåraste jag behöver göra.

Det är nu nästan fem år sedan jag fimpade för sista gången och i år har jag inte varit röksugen när jag gått utanför dörren, när jag tagit ett glas vin eller satt mig med en whisky, när det är lite extra stressigt eller efter maten. Många säger att det tar tre dagar för kroppen att bli av med det fysiska beroendet och efter någon månad skall det mesta av suget och behovet vara borta. Det tog mig tre år innan jag inte var tvungen att aktivt låta bli att köpa cigaretter när jag var inne i butiken. Det tog fyra år innan jag lät bli att följa med kompisarna ut på rökpaus bara för att få vara nära rökare. Det är beroende på riktigt och jag kan bara föreställa mig hur det skulle vara att sluta med någonting tyngre.

Till detta kommer att jag så länge jag kan minnas varit beroende av socker. Godis och sötsaker har alltid varit en viktig del av mitt liv. Som kock tyckte jag desserter var det roligaste att arbeta med och skapa. I det privata är sötsaker en naturlig del av varje tillfälle, dessert efter maten, en godisskål som fredagsmys och vad skulle ett biobesök vara utan godis?

Problemet är inte lördagsgodis. Problemet är måndagsgodis, söndagsgodis och godis alla andra dagar. Det förstör lika mycket som alla andra beroenden även om man oftast inte tänker på det på samma sätt. Viktrelaterade sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, tandhälsa och inte minst gräver det ett hål i plånboken precis som rökningen gjorde.

Godis, kakor och läsk m.m. är en produktkategori vilken har en given plats i butikerna och i våra liv men jag har alltid haft svårt för måttfullhet varför det för mig kommer bli annorlunda i framtiden. Tack och lov har jag inte samma problem när det kommer till alkohol för att undvika whisky hade varit svårt på så många sätt för denna inbitne samlaren av livets vatten.

Jag räknade häromdagen på min konsumtion och kunde konstatera att de onyttigheter jag intog en normal månad hade ett kaloriinnehåll vilket med enkelhet kunde täcka en veckas kaloribehov. Jag konstaterade också att prislappen på det här fantastiska slöseriet rörde sig mellan 500-1.000 kr per månad och det var nog framförallt detta som fick mig att hicka till. Jag avskyr att slösa pengar och min vansinniga konsumtion av godsaker var ett slöseri av enorma proportioner.

Skriften ovan är i en dåtida tempusform för tack vare den inspiration som skänkts mig av den här bloggen och min ambition att välja lycka kan jag nu konstatera att det var fem veckor sedan jag köpte godis eller andra sötsaker för min egen konsumtion. Vi köpte lite choklad till min hustrus syster när hon som hastigast kom på besök och vi köper ibland presenter och liknande.

Jag har heller inte konsumerat någonting osedvanligt onyttigt den senaste månaden i egen regi. Jag tillåter mig fortfarande att njuta av tillvaron när jag är bortbjuden eller på restaurang men jag försöker göra det med måtta och skulle jag framöver inse att jag inte kan begränsa konsumtionen kommer jag förvägra mig sötsaker i sin helhet för att kunna leva ett fullt och lyckligt liv på alla andra plan.

En naturlig följd av minskningen av mitt intag kan läsas i inlägget om min första seger mot vågen vilket jag publicerade häromdagen och om någon dag eller två tänker jag avslöja vad jag gör med alla pengar jag sparar.

Hur hanterar du liknande begär?

Bild: freeimages.com

2 kommentarer:

  1. Kämpar själv med snusberoende. Jag vet att om jag försöker sluta så går sötsuget upp. Generellt har faktiskt snusandet hjälpt minska konsumtionen av mycket annat. Så det är komplicerat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!

      Tack för din kommentar.

      Långsiktigt är det nog att föredra att sluta med nikotinet för när väl de efterföljande problemen stabiliserats kan du börja jobba med sötsuget. Men jag förstår din kamp och jag håller tummarna för dig.

      Lycka till med vad du än väljer.

      Radera