Portföljer

Mitt sparande är delat i många delar och jag presenterar dem alla här på bloggen men det jag tycker är roligast och mest spännande är aktier.

För att skapa överskådlighet har jag nu valt att segmentera mina innehav i olika portföljer. Skulle du vilja ha en mer ingående förklaring till portföljerna och deras inriktning klickar du bara på portföljnamnet så dirigeras du till portföljens sida.

Vill du ha koll på min investeringsstrategi föreslår jag inlägget "Nya investeringsregler - Investera som en fondförvaltare" vilket jag skrev om just detta.


Huvudportföljen Svenska Aktier:

ABB Ltd (ABB)
AQ Group (AQ)
Atlas Copco B (ATCO B)
Bravida Holding (BRAV)
BTS Group B (BTS B)
Byggmästare AJ Ahlström (AJA B)
Castellum (CAST)
Christian Berner Tech Trade (CBTT B)
Cloetta (CLA B)
Duroc (DURC B)
Enea (ENEA)
Eolus Vind (EOLU B)
Epiroc B (EPI B)
Essity B (ESSITY B)
FormPipe (FPIP)
Fortnox (FNOX MTF)
Hennes & Mauritz B (HM B)
Holmen B (HOLM B)
Hufvudstaden A (HUFV A)
Industrivärden C (INDU C)
Indutrade (INDT)
Investor B (INVE B)
Kopparbergs B (KOBR MTF B)
Latour B (LATO B)
Lohilo Foods (LOHILO)
Momentum Group B (MMGR B)
Nobina (NOBINA)
Nyfosa (NYF)
Platzer fastigheter Holding B (PLAZ B)
Proact IT (PACT)
Resurs Holding (RESURS)
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB B)
Sdiptech (SDIP B)
Skanska B (SKA B)
Slottsviken (Litet innehav primärt av personliga skäl)
Stockwik (STWK)
Storytel B (STORY B)
Swedbank A (SWED A)
Svolder B (SVOL B)
Tele2 B (TEL2 B)
Wonderful Times Group (WTG)


Förvaltas i ett investeringssparkonto.Huvudportföljen Utländska Aktier:

3M (MMM)
Apple (AAPL)
AbbVie (ABBV)
Acadian Timber (ADN)
Berkshire Hathaway Inc Class B (BRK.B)
Brookfield Renewable Partners LP (BEPUN)
Diageo PLC (DEO)
General Dynamics Corp (GD)
Johnson & Johnson (JNJ)
Nordea (NDA SE)
Northview canadian high yield residential fund (NHF.UN)
Novo Nordisk B (NOVO B)
Omega Healthcare Investors (OHI)
Pfizer (PFE)
Realty Income Corp (O)
Sampo (SAMPO)
STAG Industrial Inc (STAG)
Transalta Renewables (RNW)
Walt Disney Co (DIS)

ETF:er
SPDR S&P Dividend ETF (SDY)
Pimco Corporate & Income opportunity fund (PTY)

Förvaltas i en kapitalförsäkring istället för ett investeringssparkonto för att underlätta återbetalning av källskatt.


Preferensaktier:

Akelius Residential Prop. D (AKEL D)
Alm Equity Pref (ALM PREF)
Amasten Holding Pref (AMAST PREF)
Fastpartner D (FPAR D)
K2A Pref (K2A PREF)
Klövern Pref (KLOV PREF)
NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF)
Sagax D (SAGA D)
Samhällsbyggnadsbo. i Norden D (SBB D)
Volati Preff (VOLO PREF)


Preferensaktier är ett tillgångsslag jag håller lite avskilt p.g.a dess relativt unika ställning och värdering.Fondportfölj:

Efter att jag publicerat artikeln om mitt fondsparande blev jag ombedd att lägga till min fondportfölj på den här sidan för att det skall vara lättare att följa även den och även om detta inte är mitt huvudsakliga intresse gör jag givetvis som mina läsare önskar och förhoppningsvis kan detta bidra till ytterligare en dimension av förståelse.

50% Avanza Global
40% SPP Aktiefond Sverige A
10% Didner & Gerge Småbolag
 

Procentsatsen är den viktning jag försöker hålla men jag är inte överdrivet aktiv när det kommer till att vikta om. Det är istället hur jag allokerar mitt ingående sparkapital. Viktigast är väl att att det i huvudsak är billiga indexfonder med ett par kryddor.


AVL-Portföljen:

AVL-Portföljen är en offentlig projektportfölj där du kan följa med via Shareville. Portföljens syfte är att inspirera nya sparare och jag sätter in 500 kr/månad vilket borde vara överkomligt för de flesta. Portföljen startade i maj 2016. Sedan sommaren 2019 har portföljinriktningen övergått till primärt passiv fondförvaltning varför denna del av sidan kommer uppdateras mycket mindre ofta än tidigare.

Innehav:
Summa totalt:                                24362 kr (Insatt 27000 kr)

Senast uppdaterad 20200719

21 kommentarer:

 1. Fin portfölj, den är väldigt lik min. :) jag har skälv köpt mycket reits under året. o Ohi wpc ventas stag. Ligger lite back för tillfället men är inte orolig, räntehöjningarna i USA lär bli små och få. Du ser inte Kmi som riskabel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reits är ett fantastiskt tillgångsslag och jag letar alltid nya alternativ så jag kommer ta en närmare titt på de du nämner ovan :-) Jag investerar ju dessutom i huvudsak för utdelningens skull och så länge bolagets fundament inte förändrats kan börskursen leva loppan bäst den vill, jag kommer i så fall utnyttja läget till att köpa billiga aktier.

   KMI har en riktigt hög riskprofil men jag tror att om de klarar av att reda ut sina problem de närmaste månaderna kommer det bli en bra investering.

   Radera
 2. Wp Carey är en riktigt fin reit med hög utdelnings tillväxt, dock har ledningen precis fått för sig att stycka upp bolaget, jag kommer ligga kvar i den men inte öka
  Mera i dagsläget.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också reits och har några stycken, inför nästa år ska jag försöka fokusera och undvika risk, det är lätt att man jagar yield. Jag har en regel jag håller hårt på dock. Max 1200kr i utdelning på aktie. Det håller nere risken ordentligt.. Vad gäller reits kan det nog komma ytterligare dippar närmsta veckan. Då blir det Ohi om läge ges. Titta gärna på MAIN, det är kanske den bästa bdc'n man kan äga, troligen den ända man bör äga också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Jag skall kika på det.

   Personligen skall jag i närtid vikta upp Sverige men jag har också både O och HCP att öka i om läge infinner sig. OHI får sjunka hårt för att jag skall gå in mer eftersom jag just nu är ganska fullinvesterad där.

   Radera
 4. Fina portföljer, verkar vara mycket kvalite och bra blandning mellan amerikanska och Svenska akier i din udelnings portfölj.

  Castellum och HM är väl ett måste i princip att ha i en utdelningsportfölj. Petrusko har dem som sina kärninnehav vilket är lätt att förstå. Går dem aktierna ner lite kan man passa på att snitta ner sig tycker jag.

  Min Fråga till dig Att välja Lycka är vilka aktier du tycker jag kan komplettera med i min Utdelnings portfölj mer än följande innehav som jag nyligen köpt på mig.

  1,Boston Pizza Royalities income 7.5% DA månadsutbetalningar

  2HM

  3Castellum

  4Nobina

  5Realty income Corp.


  Jag vet inte om man ska titta på 5% i DA eller om man ska titta på Procter and gamble som har lägre 3.5% men som höjer varje år.

  Tack för en bra blogg  SvaraRadera
 5. Hej A!

  Att ge specifika bolagstips till mina läsare är något jag tyvärr inte ägnar mig åt.

  Däremot kan jag, precis som du sett, rekommendera att man ser över sin balans mellan utländska och inhemska innehav för att få rätt balans och riskstruktur. Om jag haft en portfölj som endast bestod av ovanstående bolag i någorlunda jämn fördelning hade jag förmodligen funderat på att ta in ett eller ett par investmentbolag eller en fond för att bredda lite.

  Många av investmentbolagen har ganska hygglig direktavkastning också men vilket får du bestämma själv :-)

  Om du vill hålla en mer ingående diskussion om specifika bolag är det bara att skicka ett mail.

  SvaraRadera
 6. Hej A.

  Hoppas att allt är väl med dig och att inte studierna har nött ned dig totalt. Gjorde två inköp nyligen: Castellum och Handelsbanken A, började inte i alltför stora köp utan det blev för ca: 3000:- i vardera.
  Blir dock inte klok på Avanza Zero! Nog för att fonden inte har några avgifter, men har ägt denna i ett år nu och kan aldrig minnas att den legat på plus? Antar att jag får ge denna lite mer tid, eller kanske det finns andra alternativ som genererar mer avkastning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VäL!

   Jag mår bra, tackar som frågar.

   Castellum och Handelsbanken är nog två fina innehav du kan ha mycket glädje av i framtiden. Gällande Avanza Zero - Det är en indexfond som följer OMXS30 och om du tittar på en indexkurva för det senaste året kan du se att index gått ned och då följer fonden med.

   Det är bara att fortsätta månadsspara och vänta på vändningen.

   Radera
 7. Good, blir glad för feedback på de första aktieköpen. Blickar på "Easyfill" men undrar egentligen över prognosen där: ingen direktavkastning. Men under de senaste månaderna har aktien gått upp enormt, kanske bara en hype? Köpte tre aktier mest på skoj, men vore roligt att se om dessa kunde ge någon avkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VäL

   Easyfill är inte ett bolag jag följer så där kan jag tyvärr inte ge en åsikt.

   Radera
 8. Hej! Vilken bra och välskriven blogg du har. Alltid kul att se andras portföljer vilket kan vara en källa för nya uppslag. Ser att du har Pegroco pref i portföljen. Jag gick in i den precis, intressanta innehav och mycket med stark koppling till västra Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack TkI

   Jag gillar att jag kan gå och besöka verksamheterna. Det gör det på något sätt ännu roligare att vara delägare så även om Pegroco väger lätt i dagsläget så är det ändå roligt.

   Radera
 9. Tack för ett fint inlägg, roligt att läsa om dina portföljer.

  Hur garderar du dig mot nedgångar? Ponera att vi alla genomgick en ny börskrash, hur ser fördelningen av kapital ut mellan: buffert, räntor, aktier, guld/silver osv.

  Jag har nyligen fått kritik över hur tungt viktad jag är i indexfonder med högre risk + aktier. Detta har föranlett att jag börjar röra mig mer mot räntebärande papper just nu.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Jag har länkat ovan till de inlägg där jag förklarar lite mer ingående hur jag tänker men du hittar det också på nedanstående länk.

   http://attvaljalycka.blogspot.se/2016/12/nya-investeringsregler-investera-som-en.html

   Radera
 10. Hej.

  Du skulle kunna lägga in i axfood och/eller Ica i portföljen. för att breda lite.

  Mvh Roadstar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Roadstar

   Jag har funderat många gånger på ett svenskt bolag som hanterar livsmedel men ICA är för mycket annat än mat och jag är inte förtjust i deras utsvävningar, Axfood är bättre men handlas regelmässigt till multiplar jag har svårt att räkna hem på lång sikt så jag har valt andra livsmedelsrelaterade bolag istället.

   Som du ser har jag exv Wal-Mart och Archer Daniel Midlands och utöver det har jag Kopparbergs och Diageo vilka och även om det inte är butiker så lever de på liknande trender.

   Jag är således av åsikten att jag klarar mig utan ett av de två bolagen du nämner och bredden i portföljen är ändå långt större än man hade behövt men skulle värderingen på Axfood komma ned rejält med bibehållen kvalitet så kan jag vara köpare men inte i dagsläget.

   Tack för kommentaren

   Radera
 11. Hej,
  Jag är själv i starten av att sätta ihop en växande utdelningsportfölj, men jag har lite svårt att välja och sortera bland de amerikanska/kanadensiska bolagen.
  Om du skulle köpa och månadsinvestera i 1-3 av dem du har idag vilka skulle det då vara? Mvh Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik

   Jag är inte säker på att jag hade gjort det alls eftersom det i regel krävs en betydligt högre summa på de marknaderna för att få ett vettigt courtage och då blir det summor som jag inte har.

   Dessutom tycker jag det är svårare att månadsspara på utländska marknader eftersom det finns mer att ta hänsyn till exv valuta.

   Jag hade därför valt (och det är så jag gör) ut bolag som jag gillar och sparar ihop en lite större slant och när jag tycker att priset är vettigt på aktien och valutan inte är helt galet värderad då köper jag. Men det blir inte månadsvis. Månadsvis väljer jag att investera i en globalfond istället vilket ger mig exponering mot de marknaderna men med lite lägre risk.

   Men om du tvingar mig att välja hade jag valt Johnson%Johnson, Berkshire (även om den inte ger utdelning men måste du ha en med utdelning hade det blivit Apple istället) och sist men inte minst Northview Apartment.

   Lycka till

   Radera
 12. Hej

  Skön balans mellan utländska innehav och svenska. Har själv dock inga fonder..

  Hälsningar Tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga fonder... Jaja, ingen är perfekt :-)

   Radera