Sidor

lördag 6 mars 2021

Avkastning i preferensportföljen

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag satt häromdagen och filosoferade över den väldigt svaga avkastningen på det konto jag förvarar mina preferensaktier på och bestämde att det var dags att leta lite efter anledningen.

Det som främst förvånade mig var resultatet sedan i höstas vilket enkelt kan representeras av nedanstående bild.


Att jag inte skulle fått någon avkastning alls gjorde att jag tvivlade en aning på om Avanza hade korrekta siffror för det har ju ändå ramlat in en hel del utdelningar. Så fram med miniräknaren och konstatera att jo då, mellan tummen och pekfingret stämmer det. Utdelningarna motsvarar ungefär 3 % och kursnedgången motverkar den avkastningen. På det kontot...

När jag hade suttit i en halvtimme och kollat på olika siffror insåg jag att jag i somras bestämde mig för att börja hantera likviditeten och belåningen lite annorlunda vilket innebär att jag, för att hålla bättre koll, köper allt på samma konto och när jag kommer ihåg det flyttar jag sedan över aktierna till det konto där jag vill förvara dem på lite längre sikt.

En timme senare kunde jag konstatera att jag har fortsatt köpa i dippar och jag hade till och med en ganska fördelaktig swingtrade i Amasten preff i oktober som gjorde 25 kr/aktie vilket ensamt skulle ha inneburit nästan 1,5 % avkastning till kontot. Jag konstaterar att jag har tjänat ungefär 2,5 % på preffarna sedan oktober men det är uppblandat på andra konton.

Men men... När jag väl hade gjort den övningen valde jag att undersöka hur avkastningen på kontot ser ut på 1 år, 3 år och 5 års sikt och det var muntrare och det ger ett kvitto på att jag tänker rätt. 

1 år

3 år
5 år

På 3 och 5 år är den genomsnittliga avkastningen straxt över 9 % per år och på ett års tid är det fortfarande en bit över 5 % (eller 7,8 % om man räknar med min "trading").

Detta är under en period som räntan har stått stilla.


Jag har inga illusioner här. 9 % avkastning är löjligt högt och det kommer inte hålla i framtiden. Det är dessutom ett tillgångsslag som har i stort sett samma risk som stamaktier med en mycket lägre avkastningspotential vilket syntes tydligt i nedgången under pandemin. Får vi dessutom en svängning i räntan kommer det bli åka av så jag försöker verkligen titta nyktert på det här.

Men det jag använder preffar till är primärt att väga upp en stor portion av den belåning jag tar på portföljen. Jag använder dem som en form av räntearbitrage (även om det så klart inte är ett arbitrage) där jag lånar billigt och får en mycket hög direktavkastning. 

För att detta skall funka bra skall man sälja vid kraftiga prisjusteringar vilket jag inte gjorde i mars men som tur är kom aktierna tillbaka och avkastningen är helt okej igen. Hade jag sålt på botten hade avkastningen på fem år fortfarande varit helt okej på över 4 % årligt genomsnitt så även det hade uppvägt lånekostnaden.

Vi får väl se vad som händer med den här portföljen men just nu är den lite drygt 10 % av totala portföljen och mycket mer än så vill jag inte ha där men det känns ändå som en trevlig, kassaflödesgenererande maskin som ger illusionen av stabilitet.






2 kommentarer:

  1. Snyggt med den avkastningen på 5 år! Jag är själv inte så imponerad över preferensaktier då det är ett lån snarare än en aktie. Och lån är jag inte så intresserad av ;).

    Lär dig mer om aktier och investeringar – läs Aktiepappa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är ju ett tveksamt tillgångsslag men det är det enklaste sättet att få tillgång till relativt säkra lån med en skaplig avkastning. Det är en del av min portfölj men jag har all respekt för att det inte är för alla.

      Radera