Sidor

tisdag 23 oktober 2018

Beräkna avkastning på preferensaktier


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag har många gånger lurat mig själv när jag har kikat på att köpa preferensaktier. Här har vi en preferensaktie utgiven av ett stabilt och säkert fastighetsbolag. Aktien kostar 300 kr och ger 5 kr/kvartal i utdelning. Det borde väl innebära att att direktavkastningen är ungefär 6,7 % och det borde väl också betyda att totalavkastningen på aktien kan förväntas vara ungefär 6,7 % per år?



Eller?

Det många ofta glömmer (jag inkluderad) är alla undantag och specifika förutsättningar som gäller för de respektive aktierna.

Låt oss exempelvis kika på Akelius preferensaktie. De flesta skulle anse att den aktien är en s.k. evig preferensaktie vilket innebär att villkoren är så bra för bolaget att det är högst osannolikt att de någonsin kommer välja att lösa in den. Bolaget är också väldigt stabilt med god ekonomi och stabila tillgångar vilket gör att de flesta verkar fullständigt övertygade om att det alltid kommer betalas ut 5 kr/kvartal.

Det är förmodligen också anledningen till att aktien i skrivandets stund handlas runt 345 kr/st. I teorin ger det en säker direktavkastning på 5,8 % om året i en överskådlig framtid och om man aldrig tänker sälja aktierna spelar det ju ingen roll vad som händer med aktiekursen. Eller?

Låt oss räkna på det hela och så får ni berätta för mig om jag räknar rätt eller inte men så här tänker jag.

Akelius har rätt att lösa in preferensaktierna för 330 kr efter maj 2024. Om de gör det innebär det att vi idag köper en aktie för 345 kr och förväntas få 5 kr/kvartal i utdelning till inlösen och vi borde hinna få en utdelning i maj innan inlösen sker. När inlösen väl sker får vi 330 kr för vår aktie och då borde mattematiken se ut som följer.

Betalar 345 kr
Får tillbaka 330 kr + 5 kr ggr 23 kvartal = 445 kr
Summa avkastning = 100 kr

Vi får alltså totalt 29 % avkastning (100/345) på löptiden vilket innebär att vi per år (om vi nyttjar den excellenta cagr kalkylatorn på z2036) får 4,7 % totalavkastning.

Med en inflation på 2 % innebär det att vi får 2,7 % real avkastning för att ta, i stort sett samma risk som stamaktieägarna med våra pengar utan att få en möjlighet till värdeökning. Det är i mitt tycke inte särdeles hög riskpremie.

Detta är dessutom i bästa fall och bolaget väljer att lösa in aktierna. Gör de inte det är sannolikheten mycket stor att marknadsräntorna går upp vilket gör att aktiekursen sjunker och då blir avkastningen ännu lägre för man måste faktiskt ta med i beräkningen att man måste sälja någon gång eller att det finns bättre alternativ och att man då måste flytta pengarna.

I det läget kan man räkna på nuläget och konstatera att med -0,5 % ränta och starka finanser i bolaget vill investerare ha 4,7 % avkastning på sina pengar. Om räntan höjs till +0,5 % och inget annat händer skulle marknaden fortfarande vilja ha 4,7 % avkastning vilket skulle innebära att aktiepriset måste sjunka till ungefär 294 kr för att kompensera för ränteökningen. Det innebär att du tappar 51 kr eller hälften av din förväntade avkastning. och det är inte särdeles svårt att föreställa sig att Riksbanken skulle höja räntan en procent nästa år.

Summering

Man kan nog skriva om det här i evigheter och jag är inte säker på att jag lyckas förklara det helt lysande men förhoppningsvis kommer vi en liten bit på väg.

Det jag vill få fram är att det är viktigt att ta med i beräkningen allt som kan hända. Visst är det sannolikt att du kommer få 20 kr/år från Akelius under överskådlig framtid om du köper en preferensaktie och visst känns det osannolikt att de skulle lösa in aktien men om du nu håller aktien i 30 år och inflationen får äta på kommer värdet av den där tjugan motsvara tio kronor i dagens penningvärde. Om dessutom normalräntan är 5 % på bankkontot vilket faktiskt inte är särdeles svårt att föreställa sig om vi tittar några år tillbaka i tiden, och du sitter med en aktie som ger 4,7 % i avkastning (om vi dessutom bortser från att aktiekursen skall vara mycket lägre och att inflationen gjort att tjugan är värd hälften) så känns förmodligen inte den investeringen särdeles värdefull längre.

Om du däremot sitter där med några miljoner på kontot och det är 2018 och du gick i pension för ett halvår sedan och vill ha ett relativt tryggt kassaflöde som kan ge ett rejält tillskott till pensionskassan kan det visst vara värt att kika på preferensaktier för en del av pengarna.

Var investering har sin plats. Det gäller att försöka välja rätt.


Bild: Freeimages.com






14 kommentarer:

  1. Jag vet inte om det är korrekt att räkna så men jag gör exakt likadant. Avkastningen på Akelius är inte lockande nu men jag har ändå inte sålt. Gör samma beräkning för Volati pref så ser det ännu värre ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste nog allt ta hänsyn till villkoren. Se bara på Oscar properties som löste in när de hade möjlighet eller Tobin...

      Radera
  2. Tror du har rätt.

    Men preffar "känns" lite säkrare, pålitligare och tråkigare än stamaktier.
    Men bättre än bankkontot, så där hamnar preffarna i sin rätt, för det är väl så det är tänkt?

    Inte helt 100 på detta, men har såklart preffar ändå som jag hoppas är eviga och inlöses lååångt bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej... Jo preffar är bättre än bankkonto men knappast jämförbart. Du har både aktierisk och ränterisk. Jag tror det är farligt att tro att man kan byta en ränteplacering mot preffar för min erfarenhet är att det kan svänga ganska bra i preffar också.

      Radera
  3. Hej!
    Kursen är för tillfället 334:-
    //Jojje

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jojje

      Jag vet... Spelar det någon roll för exemplets validitet att jag skrev inlägget när kursen var en tia högre?

      Radera
  4. En bra regel är att aldrig betala mer än lägsta inlösenkurs. I Akelius fall 330kr om man är intresserad av att köpa.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars

      Jag kan bara hålla med. När det finns så tydliga gränser är det en enkel tumregel.

      Radera
  5. Hur blir de om man köper fler preffar billigare för utdelningen man får,eller köper andra aktier eller fonder för utdelningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marcus

      Jag är inte säker på att jag förstår frågan? Exemplet förutsätter inte att du köper någonting för din utdelning. Gör du det kommer du få en ränta på ränta effekt på pengarna som förbättrar läget en aning men om du köper preffar över inlösenkursen kan det ändå bli ganska tungt om/när de löser in aktien

      Radera
  6. Man kan inte lägga ihop avkastningar under olika år om man ska räkna ut avkastningen. I så fall spelar det ju ingen roll om du får all utdelning nu eller om fem år.

    Jag brukar använda en enkel tumregel för att bedöma hur mycket en framtida inlösen kan göra på den löpande avkastningen: Ta mellanskillnaden mellan inlösen och dagskurs och dividera med antal år till möjlig inlösen. Dra sen det beloppet från (om inlösenkursen är lägre) den årliga utdelningen och dividera denna justerade utdelning per år med dagens kurs. Då får du en hyfsad uppfattning om hur mycket en framtida inlösen slår på den löpande avkastningen.

    Även om man har köpt för under inlösen kan det vara värt att göra denna kalkyl för att bedöma om det fortfarande är värt att behålla preffarna. Själv sålde jag nästan hela min preffportfölj i sensomras och har nu köpt tillbaka en hel del. Jag gillar främst fastighetspreffar med relativit litet preffkapital jämfört med substansvärdet i bolag som utvecklas bra. Ex vis Hemfosa, Fast Partner, SBB, Akelius, Heimstaden och Sagax (jag räknar bara preffarna och inte D-aktierna som preffkapital).

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mattias

      Om jag förstår din kalkyl rätt tar du i det läget inte hänsyn till diskonterade kassaflöden och/eller ränta på ränta. Eller förstår jag dig fel?

      Radera
  7. Hej Att Välja Lycka!
    Riktigt bra och inspirerande skrivet tycker jag. Äger idag 3 preffar som ger mig utdelning varje månad och däribland återfinns Akelius. Viktigt att tänka på är att kursen troligtvis kommer att gå ner om räntan går upp sedan. Har dock inte sålt p.g.a. detta antagande utan behåller och tänker köpa mer om det så blir fallet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      I det läget måste man ta i beaktande varför man äger aktierna och vilken funktion de fyller i portföljen. Rent nyttomaximerande borde man förmodligen sälja men det kan finnas andra värden.

      Radera