tisdag 17 juli 2018

Följer upp på sparkvoten

Det finns mycket man kan göra med siffror. En av de sakerna är att spåra och analysera resultat. Ett sådant resultat är min historiska sparkvot.

Det kanske inte är särdeles intressant att läsa om någon annans sparkvot men det här är mer för min skull men låt oss för ett ögonblick kika på statistik så får vi mer än min verklighet att förhålla oss till.


Här har vi en liten bild från ekonomifakta som många kikat på och många missförstått. En av orsakerna till att det är lätt att missförstå den är att det står fel. År 2017 var genomsnittssvenskens totala sparkvot 15,8 %. Den inkluderar fastigheter, pensionsavsättningar och privat sparande. Vad som blivit fel är den blå siffran. Den inkluderar pensionsavsättningar men exkluderar reala tillgångar exv fastigheter. Där står det fel.

Det sparande som är rent privatsparande som vi vanliga dödliga gör är den gula siffran som säger att vi i genomsnitt sparar 5,4 %. Det är också en av anledningarna till att rådgivare brukar dra den gamla klyschan att man skall spara 10 %. Det är ju en bit kvar milt sagt.

Hur går det för mig?

Jag har registrerat varenda krona sedan förste januari 2016. Innan dess levde jag som de flesta andra även om jag förmodligen hade lägre kostnader än många, speciellt i förhållande till mina inkomster. Men jag satt inte med världens största Excelark och jag spenderade inte alla dessa timmar med att försöka få andra att spara, investera och leva aningen mindre vårdslöst ekonomiskt.

Det är alltså två och ett halvt år av historik vi har och då kan jag konstatera att det ser ut som nedan.


Det svänger ganska duktigt men den rejäla dippen i början av 2017 handlade om att vi flyttade till den nya lägenheten och vår dotter föddes och det var jul och födelsedagar och och och... Man ser också att sparkvoterna varit aningen lägre under slutet av 2017 och början av 2018 vilket givetvis förklaras av att jag inte haft någon inkomst under stora delar av den perioden och fru AvL har deltidsarbetat.

Om man kikar på de totala sparkvoterna kan man se att under 2016 sparade jag 68 %, 2017 sparade jag 50 % och hittills 2018 har jag sparat 53 %. Totalt sett, eftersom inkomsterna svänger en del mellan åren, innebär det en total sparkvot om 53 % över hela perioden.

Enligt Mr Money Mustache skulle det krävas ca 14 år av sparande på den nivån för att bli fri. Jag tror nog att det skall gå fortare än så.

53 % säger inte så mycket. Det borde vara mycket enklare för en familj med två höginkomsttagare utan barn att spara 80 % av sin inkomst än det är för en trebarnsfamilj där den ena föräldern är föräldraledig från en deltidstjänst som restaurangbiträde och den andra arbetar som städare.

Jag har aldrig berättat vad jag tjänar här på bloggen och kommer inte göra det idag heller men jag brukar nämna att jag är väldigt nära medianinkomsttagaren och Fru AvL tjänar lite mer än jag. Det innebär att vi är väldigt nära normalfamiljen. Det handlar alltså inte nödvändigtvis om de stora inkomsterna utan det är lika viktigt (om inte ännu viktigare) med låga utgifter.

Bildkälla: ekonomifakta.se och att välja lycka


10 kommentarer:

  1. Starkt jobbat! Ja det är låga utgifter man skall försöka sträva efter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ja låga utgifter fungerar ju för alltid. Höga inkomster kan alltid förloras.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aktieulven

      Varför skulle det vara svårare för höginkomsttagare att hålla nere utgifterna? Det är ju fullständigt ologiskt. Speciellt som en relation mot inkomsterna.

      Det är ju ofantligt mycket enklare att spara 10-30 % om man tjänar 80k i månaden jämfört med om man tjänar 12 k i månaden.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  3. Inget boende i Stockholm förstår jag :)
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Nej men i en relativt nyinköpt lägenhet i Göteborg så det är inte särdeles stor skillnad.

      Radera
  4. Fantastiska siffror AVL!
    Riktigt bra jobbat!
    /Pappa Betalar?

    SvaraRadera
  5. Fina siffror och ett bra sparande! Att vara höginkomsttagare (när man nu är det?) gör det ju bara enklare att få hög sparkvot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har i perioder varit höginkomsttagare och jag har i perioder haft en riktigt låg inkomst och jag tror det handlar om inställning framför något annat. Livsstilsinflation är så lätt men håller man sig från det är det sant som du säger.

      Radera