tisdag 17 januari 2017

Att böja på ryggen - vägen till en kvarts miljon

Jag har diskuterat det här med att panta burkar och folk verkar tycka att det är helt hysteriskt att gå runt och plocka burkar i naturen annat än för den välgärning man gör i form av miljöstädning.

Ibland hör jag argumentet om alternativkostnaden. Att det helt enkelt inte är värt den tid och energi det skulle ta i anspråk att plocka upp burkar eller småmynt från backen och då behöver man fundera en stund till. Givetvis är det få av oss med svenskt arbete och svensk lön som skulle vara betjänta av att gå ned i arbetstid i syfte att bli burkletare men vad är din alternativkostnad för att böja dig ned när du är ute och promenera?

Bild: Att Välja Lycka
Jag var hemma hos en väninna för en tid sedan och där i det anonyma trapphuset låg den och glimmade i sin ensamhet. Jag har svårt att tro att jag var den förste att gå för bi den stackars ensamma enkronan i ett hus där det rimligtvis borde bo hundratals personer och klockan var runt sju en vanlig torsdag. Men ändå låg den kvar.

För att testa teorin plockade jag upp den där enkronan och inför att jag skulle skriva det här inlägget tog jag fram ett tidtagarur och klockade ungefär hur lång tid det rimligtvis tar att plocka upp en burk eller peng från backen. Det tar mellan två och tre sekunder men sedan för att få ut det fulla värdet av burken får man lägga till 5-10 sekunder i panttid också men nu handlar det om den här enkronan.

Om det enda jag gjorde på dagarna var att plocka upp enkronor, en efter en, och det tog mig i genomsnitt tre sekunder per enkrona skulle min timlön bli 1200 kr och även om jag skulle betala skatt och arbetsgivaravgifter på den summan skulle det bli avsevärt mer pengar än jag tjänar i dagsläget så om det arbetet finns är jag beredd att ta det, bara säg till så kommer jag.

Men givetvis finns inte den möjligheten men att det kostade mig tre sekunder av mitt liv saknar faktiskt betydelse. På de tre sekunderna hade jag inte valt att göra någonting annat varför den kronan helt sonika är en extra krona i inkomst.

Alternativa synsätt

Den genomsnittliga livslängden i Sverige är ungefär 82 år. När kan man antas ha behållning av att plocka upp saker man hittar på backen? Runt fem års ålder kanske?

Anta nu, för skojs skull, att man varje månad hittar en burk eller en peng och denna inkomst används till att investera (låt oss räkna bort courtage för enkelhetens skull). En burk eller peng i månaden är inte helt orimligt att anta att man klarar av eftersom jag sällan går på promenad utan att hitta minst en burk. Det kanske däremot är orimligt att anta att man gör det i 77 år eftersom mycket kan förändras på den tiden men låt oss ändå anta att det funkar.


Bild: z2036.blogspot.se

Enligt ovanstående skulle man efter ett liv av pantburkar ha skrapat ihop 265.325 kr. Det kan tyckas som en oansenlig summa pengar för vissa men jag är ganska säker på att det finns ganska många människor därute i världen som skulle vara överlyckliga om de hade haft möjligheten att låta sina barn ärva en kvarts miljon svenska kronor. Man behöver inte ens gå så långt som till de lite fattigare delarna av världen där man med rimlig enkelhet hade kunnat försörja ett mindre samhälle ett helt liv på den typen av förmögenhet. Redan i min egen bekantskapskrets är en kvarts miljon i många fall en summa som alls är svår att föreställa sig att man kan spara ihop oavsett tidshorisont och det är då jag vill påpeka att det enda som krävs är att du böjer på ryggen en enda gång i månaden.

Det är en av anledningarna till att jag pantar burkar


söndag 15 januari 2017

Veckobrev 2

En mycket trevlig vecka är avklarad. Det blev en middag hos en god vän på torsdagens eftermiddag och ett vuxet födelsedagsfirande hos andra goda vänner under helgen så en socialt aktiv vecka med mycket nöje.

I helgen har det också packats en hel del. Nästa helg går flyttlasset och i morgon får vi nycklarna till det nya boendet. Spännande!

Börsen och portföljen tuggar på som vanligt. Den gångna veckan bjöd på utdelningar från Disney, Hemfosa, Amasten och Prime Living vilket alltid är trevligt och med dessa pengar i kombination med slantar som låg och skramlade bland penningpungens bottenludd köptes en handfull Novo Nordisk, några Hemfosa och lite Cloetta. Jag passade också på att byta ut Novo Nordisk mot Nordnet Superfonden Danmark i AvL-Portföljen vilket jag beskrev tidigare i veckan.

I övrigt har det varit lugnt. En börsvecka med en kursgraf som den på bilden nedan är föga inspirerande för någon som investerar på lång sikt men den kan fortfarande erbjuda möjlighet för köp vilket bevisas ovan.


Varför köper jag dessa aktier då? Jo för de framtida inkomsterna i form av utdelning. Några extra tusenlappar i aktier idag kommer ge någon extra hundring i utdelning under året men dessa aktier kommer fortsätta ge den där hundringen i utdelning även nästa år och året efter det. Det är hundra kronor i inkomster jag fortsättningsvis slipper arbeta för.

Och vet du vad det bästa av allt är?

Den utdelningen förväntas öka och lika så värdet på aktierna.lördag 14 januari 2017

BBQ grillad skinka med rostade rotfrukter

Den här veckan var det verkligen opportunistisk matlagning som gällde. Tyvärr är det bara en vecka kvar till flytt så jag kan inte köpa på mig hur mycket mat som helst men när jag var på Coop i veckan hade de många fina, röda prislappar vilka jag på allvar utnyttjade.

Bild: Mat.se
BBQ grillad skinka med rostade rotfrukter och basilikakryddad tomatsås

Det finns inget recept sen tidigare på det jag lagade men jag skall försöka guida och det är verkligen inte svårt. Köper man rimmad, okokt skinka är det bara att pensla på lite BBQ-glace och stoppa in skinkan i ugnen. Jag körde den ungefär 1 timme/kg i 175 grader och jag la den först i en ungnsfast gryta och först den sista halvtimmen tog jag av locket och penslade med mer glace för att ge smak och yta.

Som tillbehör hade jag potatis, lök, kålrot och broccoli som jag bakade i ugnen på en plåt under skinkan den sista timmen av tillagningstiden (broccolin kokade jag några minuter och slängde in på plåten den sista kvarten). Kryddade gjorde jag med lite timjan, rosmarin, salt och svartpeppar.

Sist men inte minst såsen. Enklast av allt. En burk krossade tomater, en vitlöksklyfta och en halv buljongtärning får koka en stund så att lite av vätskan försvinner. Precis innan servering plockade jag ganska rikligt med basilika från en planta och rev bladen i grova bitar, slängde i dem i såsen och rörde runt. Klart

Allt det här tar mindre än en halvtimme i arbetsinsats från dig och du kan imponera på de flesta.

Kostnad

Det var det där med att handla på erbjudande. Eftersom skinkan var kort datum på var den satt till 10 kr/kg. Butiken hade också erbjudande på färsk broccoli, 500 g för 10 kr, 500 g krossade tomater för en femma samt kålrot och morot för en femma kilot. Dessutom hade de två krukor färska kryddor för 10 kr och jag passade på att köpa lite extra då.6,62 kr/portion för en lyxmåltid. 

Men vad innebär det då på lite sikt?

Ni som följt bloggen ett tag kanske vet att det är nu det kommer det ena mer hysteriska antagandet än det andra men jag brukar tycka att en tia per portion är ett bra riktmärke och det skulle innebära att ovanstående måltid sparar oss 3,38 kr/portion. Föreställ dig nu att du varje dag, lunch och middag, lyckas spara 3,38 kr/portion. Det innebär att du kan spara undan 206 kr/månad bara genom att välja billigare råvaror.

206 kr är ju inte så mycket men det blir det om man låter tiden och avkastningen arbeta lite. Låt oss anta ett arbetsliv mellan 18-65 år och samma sparande hela tiden.


Alltså - om man lyckas spara 3,38 kr på två mål mat om dagen under sitt yrkesverksamma liv kan man ha en portfölj värd 2,5 miljoner kronor och en extra pension på 10.500 kr/månad.

Den tar vi sa polisen
fredag 13 januari 2017

AvL-Portföljen byter ut Novo

Ingenting i min analys har förändrats. Trump har uttalat sig och Novo Nordisk fick sig en törn men det är ingen anledning att sälja. I huvudportföljen köpte jag istället under gårdagens börspanik och känner mig mycket nöjd med det beslutet.I AvL-portföljen däremot var det idag dags att dra av plåstret. Jag har funderat ett tag på mitt köp av Novo Nordisk i AvL-portföljen och konstaterat att det förmodligen var fel baserat på undervisningsansatsen som den portföljen har. Syftet är ju att lära ut och då är det kanske inte väldans pedagogiskt att köpa en utländsk utdelare i ett ISK vilket ger de flesta i Sverige en sämre skattemässig situation än om samma aktie hade köpts i en kapitalförsäkring eller om man helt enkelt hade stannat i Sverige.

Nu säger jag inte att du skall sälja ditt innehav i Novo Nordisk. Tvärt om; har du aktierna i en KF tycker jag gott att du kan köpa några till men för AvL-portföljen var det dags att justera innehaven lite.

Försäljning

Den 13/1 såldes 1 st Novo Nordisk aktie för 246,9 DKK vilket enligt Nordnet (innan notan är skriven) innebär 346,38 kr.

Jag hoppas att det är korrekt räknat för jag var en gnutta het på gröten och genomförde det byte jag tänkt på ett tag, direkt, genom att lägga in en order på Nordnet superfonden Danmark om 345 kr.

Jag tror fortfarande på Novo men fonden ger oss dels en gnutta spridning och dels en bättre skattesituation i portföljen. Apropå spridning kan det vara värt att notera att de fyra största innehaven i fonden är Novo Nordisk, Danske bank, Pandora och Vestas. Dessa fyra utgör 45,5 % av fondvärdet och i dagarna har både Danske bank och Vestas omtalats som starka kandidater för 2017 och bolag som kan tänkas gå bra. Jag har själv riktigt stor tilltro till dessa bolag och ser gratisfonden som ett väldigt bra alternativ för att komma åt de här bolagen.

Så i grund och botten har inte så mycket hänt. Den förväntade direktavkastningen i portföljen har sjunkit något men tillväxtförväntningarna har ökat.torsdag 12 januari 2017

Sällskap

Hustrun tycker ibland att jag ser ensam ut när jag sitter framför datorn med mina Excelark, mina aktieanalyser och mina blogginlägg så nu tyckte hon att jag behövde sällskap varför hon under gårdagen knöt fast sitt bokmärke på stolen framför mig.


Foto: Att Välja Lycka

Oavsett var i livet jag befinner mig uppskattar jag att bli förd tillbaka till nuet där jag vet vad jag har och där jag ges en möjlighet att uppleva de vardagliga glädjeämnena. Jag hade aldrig brytt mig om att kämpa som jag gör med aktier och sparande om inte slutmålet vore att få uppleva mer vardag med de jag älskar.

Givetvis kan ett fritt liv verka tråkigt om man inte kan fara och flänga jorden runt, äta på lyxrestaurang varje dag och bada i champagne men i ärlighetens namn skulle jag sannolikt tröttna på den typen av liv ganska fort. Jag är inte skapt för flärd och mina intressen är ganska enkla även om jag har vett på att uppskatta en del extravaganta nöjen och gärna skulle ägna mer av både tid och resurser åt kulinariska äventyr. I detta fall är det inte pengarna som begränsar utan tiden och anledningen till att jag strävar efter ekonomisk frihet är möjligheten att hantera min tid lite annorlunda jämfört med idag.

Till den dagen kommer griper jag efter vardagens lyckliga halmstrån och njuter av att vara en central del i en liten men kärleksfull familj omgärdad av ett socialt skyddsnät av vänskap som gör varje dag till ett äventyr.
tisdag 10 januari 2017

2016 års löneförhöjning på kapitalinkomster

Nu har jag äntligen hunnit sätta mig ned och beräkna portföljens utdelningsökning för 2016. Tyvärr kan jag inte hitta den exakta portföljfördelningen per 20160101 på datorerna och jag orkar faktiskt inte med att hämta fram fördelningen från alla olika banker och institut. Däremot har jag en fin och fullständig lista för 20161231 vilket egentligen är en mycket bättre lista att utgå från.


Summorna i den listan stämmer ju inte överens med någon form av genomsnitt för 2016 men eftersom det tillkommit en del bolag i portföljen under 2016 är det mer spännande att se en fullständig lista och dess påverkan totalt. Man skulle också kunna använda uträkningen för bolagens höjningar under 2016 som en måttstock när 2017 skall granskas och därför har jag på enklaste sätt tagit fram den förändring i bolagens ordinarie utdelning som skedde under 2016 jämfört med 2015 års utbetalning och beräknat den procentuella påverkan på portföljen som helhet.


Jag är helt öppen för att ovanstående lista är fel så hittar du någonting som inte stämmer är det bara att hojta till. Det kan dock vara värt att känna till att jag inte har med bolag som bara har haft utdelning under 2016 exv Cloetta eftersom justeringen av utdelningen i det fallet skulle bli antingen 0% eller 100 % och båda skulle vara missvisande.

Som du kan se i listan är det bara två (de rosamarkerade) bolag som sänkt utdelningen. Det är 15 bolag (eller aktier) där utdelningen inte förändrats alls och det är de markerade med blå färg. Av dessa 15 aktier är 9 st preferensaktier vilka inte förväntas höja sin utdelning. Sist men inte minst har vi de 22 bolag markerade med grönt som samtliga höjt utdelningen under 2016.

Eftersom de olika bolagen har olika stor betydelse i portföljen har jag viktat förändringarna och kommit fram till att jag under 2016 fick 5,17 % löneförhöjning från bolagen i portföljen (det är inte helt korrekt eftersom vikterna och bolagen förändrats en del under året men detta ger en aning om hur det kan se ut).

Varför spelar det roll?

Om de utdelningar jag får varje år inte ökar alls så kommer förr eller senare det vi kallar inflation att se till att utdelningarna inte räcker längre till det jag behöver eftersom saker jag köper blir dyrare medan mina inkomster förblir oförändrade. Därför måste inkomsterna öka med tiden och gärna i en takt som överstiger inflationen. Vi har just nu en inflationstakt på 1.4 % per år vilket gör att jag är mycket nöjd med en utdelningsökning på 5,17 %. Jag har svårt att se att det skulle hålla i sig nästa år men jag är som sagt nöjd så länge portföljens inkomster ökar mer än inflationen och jag hoppas på runt 4 % för 2017.

Detta är ju också så kallad organisk utdelningsökning. Det innebär att det är utdelningsökningar som är oberoende av insättningar eller portföljförändringar. Som bekant hoppas jag på att mina utdelningar skall öka ganska mycket under 2017 men då räknar jag med att majoriteten av ökningen kommer att genereras av nysparande snarare än bolagens utdelningshöjningar men ränta på ränta effekten är verkligen inget att förakta.

Vad tror du om nästa års utdelningar?söndag 8 januari 2017

Veckobrev 1

Årets första vecka var en kort sådan för alla oss som får lov att vara lediga när almanackans vanligtvis vita dagar målas röda. För börsen var veckan ännu kortare eftersom aktierna valde att ta halvdag på torsdagen för att orka med att festa hela helgen. Pengar är lata djur verkar det som för själv fick jag allt arbeta full dag i torsdags innan jag fick gå hem.

Bild: freeimages.com

Börsen gick upp en tredjedels procentenhet under den första veckan och herr AVL´s portfölj utklassade börsen med en stark uppgång på dubbelt börsens prestation men det kan eventuellt vara en gnutta tidigt att slå sig för bröstet ännu. Vi ger 2017 några dagar till.

I veckan tyngdes H&M av rekommendationssänkningar och allmänt bittra säljare vilket tryckte ned aktien till som lägst 243,50 och där hade jag en liggande långorder vilken skopade upp en hel bunt aktier på ett bräde. Det ger mig 4 % direktavkastning på aktierna och det är jag helt klart nöjd med.

Tidigare i veckan slängde jag in en liten slant i Hemfosa också för att stå redo när kvartalsutdelningen landar på kontot. Marknaden valde att skicka ned aktien ett gäng procent så även om den har en bit kvar till de nivåer den handlades för en månad sedan är den ändå ganska attraktivt prissatt just nu.

Den här veckan passar jag också på att fylla år så nu är det dags att ändra sidan "Om mig" här på bloggen. Nu är jag 36 år och således ett år närmare pension. Måndag den 16:de är tillträdesdagen på nya lägenheten så det blir också spännande. Saker börjar dra ihop sig.

Massa kul på väg.
lördag 7 januari 2017

En riktig guldkant på Januari

Det kan ha framgått tidigare att jag är lite av en whiskynörd men jag har i ett år sagt till mig själv och hustrun att jag inte skall köpa så mycket whisky för vi börjar få ont om plats och jag behöver dricka upp några flaskor innan det får komma in någonting nytt.

Nog för att jag lyckats avsluta en flaska eller två under hösten, vilket kanske bidragit till min kassa mage, men det är fortfarande ganska fullt här på hyllorna. Men i mellandagarna kunde jag inte hålla mig utan skickade efter ett litet paket med ganska exklusiv whisky - eller som chefen sa; den var dyr den.
Bild: Allthingswhisky.com

Men livet är för kort för att dricka dålig whisky och de senaste flaskorna är riktiga mästerverk.

Jag var egentligen ute efter en annan flaska än den jag skriver om idag och hittade den på en obskyr europeisk sida och när jag ändå skulle slänga iväg en hiskelig massa pengar på en chansning kunde jag ju lika gärna ta i lite eftersom frakten blev billigare per flaska om man köpte fler eftersom det var en fast summa oavsett hur många flaskor man köpte.

GlenDronach Parliment 21y

Jag är egentligen en rökig person. En sån där vars whisky helst skall smaka som om någon har destillerat en gammal uppeldad, tjärad eka som någon gömt ett par stövlar i, en låda vanilj och kanske en ask mjuka kolor eller citrusfrukter. Smakar det på det viset är jag en ganska lycklig person men någon sa en gång till mig att jag var tvungen att bredda mina vyer.

Det är nu inte därför jag köpte den här och det var inte heller för att vidga mina vyer. Glendronach ligger i Speyside och speysidewhisky är ofta ganska långt ifrån det jag uppskattar men det finns några destillerier jag tycker klarar av att leverera någonting som passar mig och det är i regel de destillerier som fortfarande köper vettiga sherryfat och hanterar sin whisky med gammaldags hantverksstolthet.

Glendronach är ett sådant destilleri och deras 21-åring har legat på Oloroso- och Pedro Ximenesfat i minst 21 år. Ingen fatfinish här inte utan riktiga grejer.

Färgen är som te man tappat rödvin i och smaken är ljuvlig. Det är en len whisky med massor av söta frukter. Tänk lätt övermogna bär och en hel del medelhavsfrukter typ russin, fikon och citrusfrukter. Det är en hel del sherry i den här fast uppblandat med whisky vilket gör att man slipper den där tantiga sherrysmaken.

På bolaget kostar den här flaskan 1202 kr men jag betalade en aning mindre för den. För 1200 kr kan man köpa 4 H&M aktier och ändå ha råd att gå på bio och fira sitt köp men i en whiskyfantasts värld är dessa 1200 kr några av de bäst spenderade pengar jag någonsin lagt.

Klart att det finns bättre whisky men för 1200 kr; jag är inte helt säker faktiskt.

Jag sparar och gnetar för att få pengar nog att leva livet som jag vill men jag är inte rabiat. Jag kommer fortfarande unna mig saker och det är till och med så viktigt för mig att ett av mina fyra mål för året är att förgylla varje månad med någonting och guldkanta vardagen.

Den här flaskan har definitivt satt guldkant på min januarimånad.

Hur guldkantar du årets fattigaste månad?


torsdag 5 januari 2017

Nya mål för 2017

Under 2016 har jag jobbat på treenigheten ekonomi, hälsa och nöje och jag har strävat mot mina uppsatta mål vilka lyder att jag skall spara 50 % av min nettoinkomst, täcka 15 % av mina årskostnader med portföljens utdelningar, jag skall hålla en aktivitetsnivå motsvarande 10.000 steg/dag i genomsnitt, jag skall minska i vikt ned till 95 kg och sist men inte minst skall jag varje månad uppleva någonting nytt som ökar kvaliteten i mitt liv.


Bild: Freeimages.com


Hur har det gått?

Mål 1: Spara 50% = Jag lyckades spara 68,29 % av min nettoinkomst och jag lyckades dessutom skaka ihop en ganska substantiellt högre nettoinkomst än jag är van vid vilket båda bidragit till att förmögenheten har ökat på ett förnämligt sätt.

Mål 2: Täcka 15 % = Den 8/11 mottog jag de utdelningar som skickade upp andelen över 15 % och jag jublade i flera minuter.

Mål 3: 10.000 steg/dag = Det gick bra fram till att hösten slog in men tack vare att det gått riktigt bra tidigare lyckades jag till slut nå 10.442 steg per dag i genomsnitt.

Mål 4: 95 kg = Samma som ovan, vikten gick upp i samma takt som aktivitetsnivån gick ned och jag nådde inte hela vägen fram. I dag väger jag 98,5 kg men med tanke på att jag började på 105 kg är jag riktigt nöjd.

Mål 5: Happy tings = Jag har upplevt massor men bäst får jag nog ändå säga att steget mot att bli pappa var. Den här bäbisen kommer vara en av världens mest välplanerade bäbisar och det skall bli oerhört kul att ta nästa steg i faderskapets förtrollade värld.

Nästa år

Det vore tråkigt att arbeta utan mål och jag kan ju inte heller tillåta mig att slappna av men det vore nästan ännu tråkigare att bara kopiera förra årets mål och köra på i gamla hjulspår så det är dags att skruva åt lite och förändra lite.

Mål 1: Jag vill fortsätta ha ett sparmål och jag tror att ett procentuellt sådant kan fungera ytterligare ett år. Jag kommer ju få väsentligen förändrade livsförutsättningar så det vore förmätet av mig att tro att jag skulle klara av samma nivå som innevarande år men vad tror vi om att försöka oss på 60 % sparkvot? Med 60 % sparkvot kan man teoretiskt sluta jobba efter lite drygt 12 år. Låt oss försöka.

60 % sparkvot

Mål 2: De ekonomiska målen kan vara ganska raka och enkla och jag tror jag fortsätter med att försöka öka min passiva inkomst eftersom det är det som kommer se till att jag kan gå ned i arbetstid.

Jag beräknade nyligen min kostnadsbas för att se om jag skulle vara tvungen att skrapa ihop mer eller mindre pengar för att täcka samma tid som 2015 men det visade sig att vi under 2016 gjorde av med aningen mer pengar vilket ändå ger hopp om framtiden eftersom den största delen av kostnadshöjningen för min del berodde på ganska extravagant shoppande av whisky och det kan inte fortsätta eftersom platsen att förvara whiskyn är ändlig och min lever motsätter sig att dricka upp den. Dock kommer jag inte justera ned mina antaganden för 2017 utan kommer anta år 2015 års kostnadsnivå som bas och till och med indexera upp den nivån till 110 % för beräkning av behov.

Om jag klarade av att öka min passiva inkomst tillräckligt för att täcka ytterligare en månad under ett års tid vore det ju trist om jag begränsade mig till det nästa år men jag måste vara medveten om att min nya kostnadsnivå innebär att förra årets utdelningar räcker till 13 % kostnadstäckning 2017 samt att mina inkomster kommer att minskas rejält så vi lägger på en extra månad och håller tummarna. Mitt mål för 2017 blir därför att in på kontot motta utdelningar som kan täcka 21 % av mina årskostnader vilket är de ingående 13% + 8 nya %.

26 % kostnadstäckning med passiva inkomster

Mål 3: Jag kommer fortsätta sträva mot 10.000 steg om dagen men i år tänker jag bara ha ett hälsomål och det är att äta nyttigare. Jag har försökt minska mitt godisintag nästan så länge jag kan minnas varför det får bli årets utmaning.

Jag skall under 2017 inte konsumera något godis och inte heller några kakor, tårtor, glass eller liknande sötsaker med ett litet undantag och det är efterrätter på restauranger eller när vi är bortbjudna. Hur roligt jag än tycker att det är tänker jag inte begränsa mitt liv riktigt så mycket som det skulle innebära att inskränka min kosthållning gentemot vänner och familj.

Nu råkar jag veta att jag saknar självbehärskning nog att bara sluta så jag behöver lite mer av en morot och jag har teorin att det är effektivast om det finns en liten piska med i ekvationen och det har aldrig fungerat att ha piskan i samma kategori som målet så nu kör vi på med hårdhandskarna.

Jag tittar in på min depå varje dag. Oftast flera gånger varje dag. Jag har bestämt att mitt straff för att äta sötsaker skall vara att jag inte får logga in på depån de tre efterföljande vardagarna efter syndandet. Förhoppningsvis skall det få mig att hålla mig ifrån godiset. Jag har också bestämt att skulle syndandet fortsätta läggs en dag på för varje förseelse. Önska mig lycka till.

Inte äta sötsaker på ett år

Mål 4: Jag tycker det är fint att utmana sig själv men jag tror att det räcker med upplevelser som förgyller vardagen och sätter lite guldkant på tillvaron. Jag tror inte jag är tvungen att uppleva nya saker hela tiden för att livet skall bli rikare varför jag sätter nöjesmålet till att varje månad unna mig någonting som går utöver vardagens förströelser.

Guldkanta varje månad

Och då var vi klara.

Utmanande mål men inte omöjliga. Vad tycker ni? Är det tråkiga mål? Har ni idéer på andra mål som kan vara spännande och utmanande?


tisdag 3 januari 2017

AVL-Portföljen fortsätter köpa

De som hängt med ett tag vet att jag i våras startade ett projekt som jag döpte till AVL-Portföljen där jag varje månad sätter in 500 kr och för dessa pengar köper aktier.

Portföljen har gått plus men den har inte gått väldigt mycket plus om man jämför med index exempelvis men min teori om detta är att så länge portföljen är i uppbyggnad och inte har haft en fungerande diversifiering så är det mest tur om portföljen hänger på index men jag är också ödmjuk inför att jag gjort ett par mindre bra val.

Ett av de valen var att köpa Novo Nordisk i en ISK (Investeringssparkonto) men det är inte ett dåligt val för att aktien gått ned massor sedan köp utan för att det är en utländsk aktie som kommer innebära ofördelaktiga skattekonsekvenser så länge den ligger kvar i ISK istället för en KF (Kapitalförsäkring). Denna brist kommer justeras inom kort. Den aktien är också det i särklass största sänket i portföljen men som ni vet är jag inte särdeles kortsiktig i min investeringsfilosofi och jag är mycket bekväm med bolaget som sådant och i min huvudportfölj har jag köpt på mig hela hösten trots att innehavet lyser rött i min portfölj för jag är övertygad om att det kommer bli bra om 10 år eller kanske 20 år.

Köpet

Jag är ganska bekväm med portföljens innehav och nu är det små justeringar som kommer göras framöver tror jag men nu börjar det bli dags att fylla på i de befintliga innehaven. Jag hade gärna fyllt på i något av industribolagen men ser vi på exempelvis Investor känner jag att kursen rusat mer än substansen vilket innebär att substansrabatten blivit mindre istället för att värdet egentligen förändrats vilket i grunden innebär att aktien blivit dyrare så jag väntar lite.

Jag tar istället tillfället i akt att fylla på i ett fastighetsbolag som haft det lite motigt. Igår kom också SEB med en rekommendation om behåll i bolaget vilket pressade aktiekursen en hel del och skapade, i mitt tycke, ett köpläge.

Bolaget jag pratar om är Hemfosa. Ett fastighetsbolag som äger och förvaltar samhällsfastigheter och lagerbyggnader i huvudsak. Hög direktavkastning, hygglig belåningsgrad och en hög avkastning på det egna kapitalet. Och om en vecka är det dags för kvartalsutdelning igen.

Transaktion

Köp: 6 st Hemfosa tisdagen den 3/1 för 83 kr/st. Total investering inkl courtage 498 kr.

Portfölj 20170103:

Likvider: 19,54 kr

Summa: 5649 kr

Totalt tillfört kapital: 5500 kr
Total mottagen utdelning efter avdragen källskatt 40,54 kr

Portföljutveckling: 149 kr eller +2,71 %. Man skall också ha i åtanke att jag inte beräknar viktad avkastning utan bara avkastning rätt upp och ned.

Följ gärna portföljen på Shareville

Lycka till allihopa!
måndag 2 januari 2017

Månadsavstämning december och sammanfattning 2016

Det är nästan så att jag är sugen på att säga "äntligen" men det hade inte varit riktigt rättvist. 2016 har varit ett fantastiskt år på många sätt och det första fulla året då jag har haft bloggen som verktyg att mäta mina ekonomiska strävanden. Det har också varit året för en rad personliga triumfer och ett år fullt av förändringar.

Jag ämnar inte trötta ut er med upprepningar av vad som hänt i mitt liv utan vill mest konstatera att det händer en hel del och det mesta har varit positivt (eller så kan det vara så att jag väljer att fokusera på det som varit positivt)


Bild: Pixabay.com


Ekonomi
Det har varit en ganska försiktig månad. Jag har ökat lite i Nobina och slängt in en extra slant i Cloetta men det har inte hänt så väldans mycket egentligen. Främsta fokuset har legat på att flytta till nytt boende och allt det innebär för den framtida ekonomin och min börsaktivitet har fått vika lite.

Under året kan vi dock konstatera att det har varit en hel del transaktioner, närmare bestämt 197 köp (exkl fonder) och 28 sälj men säljtransaktionerna är nästan uteslutande tvångsförsäljningar, inlösningar eller några lottrader i årets IPO-bingo. Om tiden räcker till i nästa vecka skall jag räkna lite på vilken förvaltningskostnad jag haft men idag kan jag säga att det är en låg kostnad.

Portföljutveckling

Totalt är AVL-index upp hela 2,34 % (0,49 %) på månadsbasis och från årsskiftet ligger vi nu på + 7,01 % (+4,54 %). Året avslutas starkt och både det svenska och det globala indexet har rusat den senaste månaden.

Mina samlade portföljer har nu börjat agera i enlighet med mina beräkningar och underpresterar när index ökar så fort som det gjort. Mina portföljer har den senaste månaden "bara" ökat 0,74 % (-0,26 %) rensat för insättningar och låneökning. Sedan årsskiftet har portföljen fortfarande en positiv totalavkastning vilken vida överstiger mitt jämförelseindex med sina 16,75 % (15,89 %). Det verkar som om de flesta på twitter och i bloggsfären har lyckats bättre men när jag sammanställer portföljens volatilitet får jag fram att min portfölj haft en volatilitet på 10,35 % och OMXSGI har på samma tid svängt 18,7 % vilket innebär att min portfölj haft en väsentligt lägre risk enligt det sättet att mäta risk på och med det i baktanke är jag vansinnigt nöjd över ett resultat 2,3 ggr bättre än det tagna indexet.

Sparande

De senaste månaderna har varit magiska när det kommit till sparande och mycket är tack vare en aningen högre inkomst än jag är van vid och möjligheter att sälja av saker som legat och skräpa i olika skrymslen. Jag lyckades i december uppnå en sparkvot på 75,31 % (79,76 %) av nettoinkomsten vilket ger en ackumulerad sparkvot på hela 68,29 % (67.49 %) på helåret.

Det är ganska hysteriskt men då lyckades jag å andra sidan sälja prylar för motsvarande hälften av en normal månadslön och allt detta extra går rakt in i sparande. Vad som är riktigt sjukt är att jag lyckades komma upp i en sparkvot på 68 % och ser jag till vår lilla familj som helhet är sparkvoten inte mycket lägre totalt och vi upplever inte att vi har försakat någonting för att nå dit även om många som saknar sparivern vi besitter kanske inte skulle hålla med.

Jag har nu, när jag summerat årets utgifter, konstaterat att jag konsumerat aningen mer i år än föregående år och eftersom jag är nästan säker på att nästa år kommer innebära en högre utgiftsnivå kommer jag vid de olika beräkningarna jag gör, höja min beräknade konsumtionsnivå. Det kan innebära att jämförbarheten över åren blir svår men då kan jag för enkelhets skulle meddela att jag kommer indexera upp konsumtionen med 110 % för säkerhets skull.

Utdelning

December är en den näst svagaste månaden före september men trots detta har portföljen genererat en kostnadstäckning på 2,99 % (22,66 %) av en standardmånads omkostnader. På årsbasis har jag nu fått in tillräckligt för att täcka 17,47 % (16,37%) av ett års konsumtion.

AVL-Portföljen

Under december månad köptes 11 st aktier i Nobina in.Portföljen startade i maj och har idag 5500 kr i insatt kapital. 500 kr i månaden skall sättas in förutom vid speciella tillfällen. Ni kan räkna med att januaris insättning kommer vara högre eftersom vi då har fått både julklappspengar och födelsedagspengar (Herr AvL fyller år i januari). Utöver insättningarna har vi fått 151 kr i totalavkastning vilket innebär 2,7%. Det är inte extremt imponerande men det är bättre än ett bankkonto och vi kommer ha nytta av de här pengarna när vi blir äldre. Låter vi bara tiden arbeta för oss kommer det här bli bra.

Några reflektioner man kan göra är att jag var lite tidig på pucken gällande Novo Nordisk och dessutom köpte jag bolaget trots att portföljen ligger i ett ISK och inte en KF vilket för de flesta innebär en negativ skattekonsekvens och jag har funderat mycket på detta och nu kommit fram till att den här portföljen borde byggas baserat på de flestas förutsättningar varför jag kommer sälja Novo Nordisk i den här portföljen under 2017. Jag tror fortfarande på bolaget och i min vanliga portfölj ökar jag snarare än minskar så vill du stanna kvar är det inget fel i det. I övrigt är jag ganska nöjd även om det har varit lite svängigt och slagigt men ju mer pengar vi får in desto bättre blir det.

Livskvalitet
Den här månaden har vi inte gjort några väldiga utsvävningar men vi har hunnit använda mellandagarna till att umgås med vänner på en tapasrestaurang och vi firade nyår med syster vilket vi aldrig gjort förut.

På årsbasis kan jag inte ens beskriva hur mycket roligt jag har hunnit med med alla shower, restaurangbesök och utflykter vi gjort men det är lätt att säga att det här livsmålet blev uppfyllt 2016.

Hälsa

Den här månaden har varit trögare än någonsin. Det hjälpte inte till att jag kraschade och var sängliggande i en vecka men trots höstens dipp har jag kommit i mål med stegen även om viktmålet är det enda jag inte klarade av.

Jag promenerade 213.122 steg vilket gör att jag slutar på ett plus på 151.262 steg för helåret och en total promenadsträcka på 3.811.262 steg vilket motsvarar ungefär 267 mil. Avståndet till fots mellan Göteborg och Istanbul är 266,4 mil så det outtalade målet att promenera en sträcka motsvarande sträckan mellan de städerna uppfylldes också.

Viktmässigt gick det sämre. Jag hoppade på vågen på nyårsafton och konstaterade att med några timmars frosseri kvar av 2016 vägde min lekamen 98,5 kg vilket missar målet med 3,5 kg men det innebär fortfarande att jag gått ned 6,5 kg i år. Inte lysande men helt okej. Nästa år får vi ta nya tag.

Summering

Jag kan bara hoppas att 2017 blir lika spännande och roligt som 2016 varit. Att vida överträffa sina mål är få förunnat och givetvis kan det vara så att jag hade för lågt satta mål eller så kan det vara så att vi tillsammans har lyckats klämma ut det där lilla extra som behövs för att livet skall bli extra spännande.

Jag ser verkligen fram mot 2017 och vad året har att erbjuda. Härnäst kommer jag presentera nya, uppdaterade mål för 2017 samt en avstämning i siffror gällande portföljbolagens utdelningshöjningar år 2016. Jag planerar också en How To - serie för att initiera sparande. Har du förslag, idéer eller önskemål gällande bloggens innehåll är det bara att hojta till så ser vi vad vi kan göra.

Nu kör vi