Sidor

söndag 5 mars 2017

Ett bolags oklara framtid

Jag älskar det faktum att bloggande låter mig komma i kontakt med människor jag i vanliga fall inte skulle få tillgång till. Jag får frågor på saker jag skriver eller gällande ämnen som är närbesläktade och det uppstår diskussioner i kommentarsfältet eller på twitter. Det är fantastiskt inspirerande och en del av dessa frågor och kommentarer tvingar dessutom fram en del eftertanke hos undertecknad och det är dessa guldkorn som gör att man växer som människa.



För en tid sedan fick jag en fråga på Shareville som i sin kärna lyder -

Hur brukar du agera då du har svårt att skönja en akties framtid?

I mitt huvud har den här frågan väldigt många olika svar beroende på vilken nivå man vill filosofera på när man besvarar den men kärnan för mig är att börja med att separera aktien från bolaget.

Personligen tenderar jag att köpa små delar av bolag jag vill vara delägare i och då spelar det inte så stor roll hur aktien ser ut. Det är klart att jag inte köper bolagets aktie till vilket pris som helst men investeringen görs ofta med ett stort inslag av känsla och så länge jag bedömer att priset på aktien är rimlig så spelar några kronor hit eller dit inte så stor roll på 20-30 år.

Givetvis finns det andra situationer. Det finns bolag vars aktie jag köper i dippar när jag tycker att aktien är billig eller mer prisvärd än tidigare och jag passar på vid tillfällen då jag ser skevheter men när jag letar upp ett bolag så ingår känslor i det initiala investeringsbeslutet. Jag har ett par bolag i portföljen som jag inte har en känslomässig relation till och de bolagen riskerar att åka ut helt enkelt för att jag inte kopplar an till investeringen, det blir inte lika roligt att äga bolaget då.

Så om det är bolaget och bolagets framtid som är oklar då handlar det för mig om att jag sätter mig ned och känner efter.

Aktien

Om det jag är osäker på är bolagets aktie och hur den kommer utvecklas är det i regel enklare för mig för då kan jag gå in i rapporterna och gnugga siffrorna mot varandra och konstatera att just i dag är aktien vansinnigt övervärderad och man borde sälja den nu för att köpa på sig den lite senare när marknaden har sansat sig igen och med den insikten kan jag sedan skrynkla ihop pappret med uträkningar och luta mig tillbaka och inte göra någonting. Om bolaget går bra och jag tror på bolaget kommer aktien att leverera hyggligt på riktigt lång sikt.

Vad jag använder min aktieanalys till är möjligtvis att se när det är dags att satsa ännu mer friska pengar i bolaget. Om jag bedömer att aktiepriset är alldeles för högt just nu så kanske jag avvaktar med att köpa fler aktier och om jag kommer fram till att jag tycker att det är märkligt att aktien är så billig, ja då kanske jag väljer att slänga in en slant till.

Bolagsspecifikt exempel

Jag tror att H&M kan tänkas vara ett bra exempel i det här fallet. Det är ett bolag som Svenskarna känner till, det är hundratusentals människor som äger aktier i bolaget och det är nog ganska få i Nordeuropa som aldrig varit inne i en H&M-butik.Det är också ett bolag där både bolaget och aktien presterat vansinnigt bra under en mycket lång tid men de sista två åren har det gått mindre bra än tidigare och därför börjar det poppa upp många med åsikten att H&M är på väg utför.

Med H&M i tankarna kan man vara osäker på både bolagets framtid och aktiens framtid.


Aktiens kursgraf för de senaste tre åren är ingen munter syn och bolaget har förvisso lyckats växa sin försäljning varje år även om man växer lite mindre nu är tidigare men marginalerna blir lägre och kostnaderna ökar vilket gör att vinsterna inte hänger med så varken tekniskt eller fundamentalt finns det egentligen någonting riktigt tydligt att sätta fingret på som gör att man hoppar högt av glädje.

Det börjar helt enkelt bli dags för H&M att bevisa sig igen och visa att man faktiskt hör hemma på toppen. De enorma summorna man lagt på online behöver börja ge avkastning och man behöver få ordning på sina inköp så att man lyckas sälja de produkter man köper in och att marginalerna kanske kan återhämta sig lite. För det räcker också med ganska små förändringar för att det skall få enormt genomslag i resultaträkningen.

Så hur resonerar jag med H&M?

När det kommer till aktien så tycker jag att den är rimligt värderad runt 240 kr givet det vi vet idag. Straxt under en tia i utdelning. 5-10 % tillväxt både på översta och understa raden borde gå att lösa och om man dessutom kan strypa lite kostnader och kanske dessutom få en billigare dollar ja då kan man till och med motivera ett aningen högre aktiepris. Tills vändningen kommer köper jag på mig försiktigt men ökar främst på andra ställen. Jag gillar aktien och konstaterar att direktavkastningen på 4 % för en stabil oxe som H&M är attraktivt och skulle jag vara orolig för investeringens vikt i portföljen kommer det snabbt att lösa sig om jag investerar annorstädes eftersom dess relativa vikt då kommer minska snabbt.

När det istället kommer till bolaget är det svårare för jag kan all fundamenta och vet vad som måste hända för att bolaget skall "lyckas". Jag vet också att bolaget har en stark ägare i ryggen. Familjen Persson är i allra högsta grad intresserade av att bolaget skall gå bra. Lundaluppen gjorde för ett tag sedan en branschjämförelse som jag tycker visar att det finns risker men också fantastisk uppsida om man lyckas. Och så vidare.

Till syvende och sist TROR jag att bolaget kommer fortsätta vara en världsledare inom mode och jag HOPPAS att bolaget skall kunna vända trenden och få igång lite tillväxt på sista raden men som ni ser är det önsketänkande från min sida. Nu råkar det vara så att hela aktiemarknaden bygger på gissningar och förväntningar på framtiden och mina gissningar går mot att bolaget kommer klara det. Jag blir dessutom ganska glad varje gång jag ser en H&M logga för jag vet att jag äger en liten bit av bolaget. Jag vet att min fru handlar det mesta av sina kläder på H&M och jag vet att deras barnavdelning är helt hygglig. Jag får helt enkelt fortfarande en bra magkänsla av att äga bolaget och jag har inte mer än knappt 7 % av portföljen i H&M så jag sover fortfarande väldigt gott om nätterna.

Utdelningstillväxten är ju riktigt svag men med 42 år av att aldrig sänka utdelningen känns utdelningen säker ytterligare några år så jag sitter lugnt kvar och myser med mina aktier. Men som ni ser handlar det i slutändan om känslor. Jag mår bra av H&M och därför spelar det inte så stor roll vad som händer i övrigt så länge det inte går riktigt fel. Jag kommer inte stanna kvar om bolaget bevisligen går åt fel håll men vad som händer nu är att det går mindre bra än historiskt och då är allt mysigt.

Summering

Jag investerar väldigt mycket med magen och hjärtat. Känslorna är den avgörande beslutsvariabeln när det kommer till mina investeringar. Jag letar rätt på bolag jag gillar och kollar de fundamentala faktorerna och siffrorna. Ser det hyggligt ut och verkar det finnas en stabil och trygg framtid i korten för bolaget då är det bara att köra på. Med att köra på menar jag då således att jag låter magkänslan och min känsla för bolaget styra. Gillar jag bolaget blir det en investering men har jag ingen känsla för bolaget eller relation till bolaget, ja då är det osannolikt att vi blir kompisar på längre sikt.



Bildkälla: freeimages.com och avanza.se



6 kommentarer:

  1. Bra inlägg! Själv slutade jag återinveatera i HM för ett bra tag sen och har viktat ner dom genom köp i andra aktier. Jag har tom sålt ett par aktier på senare tid.

    HM är ett fibt bolag historiskt men jag är orolig att de i framtiden bara rullar på, en säker men tråkig och seg aktie. Jag har kanske varit lite väl pessimistisk i mångas ögon och egentligen kanske jag bordesälja av mer. Det är väl kuat den höga dollarn och en förhoppning om att de kan få till e-försäljningen somgör att jag klamrar mig kvar :). Jag tror dock att de fortsättningsvis kommer få det tufft och ser dollarn som deras främsta vapen.

    Vi får se vad som händer helt enkelt! :)

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frihetsmaskinen

      Alla har vi våra svårigheter i investeringsuniversumet men det viktiga är att vi följer vår egen övertygelse. Vi får väl se vem av oss som får rätt i slutändan.

      Ha det bäst

      Radera
  2. Jag sålde av mitt innehav för ca: 6000:- i veckan med en förlust på 400:- kanske dumt innan utdelningsmånaderna, men jag förelade förtjänsten på andra innehav och fonder. Jag tror att jag kommer att ha igen dessa pengar på kortare tid än vad jag ägde aktien. Fint inlägg, trevlig söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Ibland är det bättre att ta en förlust fort och gå vidare så om det känns bra är det säkert bra.

      Radera
  3. Visst lär man sig otroligt mycket på kommentarer från andra bloggare och det är en fröjd för tankeverksammheten att blogga. Ibland så vänder man ut och in på en frågeställning som man annars inte skulle gjort tack vare att man ska sätta det på pränt och andra kanske ska läsa det du skriver. Inte sällan kommer man på saker under tiden man sitter och skriver ett inlägg. Inte alla tankar är färdigtänkta för att man tror att de är det.
    Att vi är människor med känslor visar sig inte minst när vi ska investera på börsen. Jag tror inte det finns någon investerare som inte styrts av känslor någon gång vid en investering. Det är nästan omöjligt att inte lägga någon känslosamm värdering vid investering. Det hade kanske varit bättre om man var cyniskt rationell och helt känslokall?
    Vi får väl ge H&M ett par år till för att utvärdera om det är värt att stanna kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För den högsta avkastningen krävs det nog att man skall vara rent rationell men vad är det för skoj med det? :-)

      Tack för din kommentar. Det är en kul reflektion att tanken formas medan man skriver. Jag tenderar att skriva i ett flöde och hoppas på att det är någorlunda sammanhängande när jag väl publicerar för jag hinner sällan läsa igenom och justera så som jag velat...

      Radera